T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Why I like Inha =P

on October 17, 2008

Dulu kalau duk Seoul.. nk makan udang yg besar2 mak ai..
in my dreamss la katenye kann…
kalo bape2 ekor da beribu2 won (hulamak cam la mahal sangat haha)
tp mmg x mampu beb..

aku kene tunggu balik Msia baru boleh makan udang2 besar dabak tu okeh
tu pun lepas buat muke2 gedik2 and nk kene bangun pagi2 jumpe abah..
nk bitau die.. “Eh abah.. along teringin nk makan udang besar2 lah”
if ade duit.. and ade bajet..
abah never fails my appetite yg melambung tinggi tu okeh~~

he would try to buy all the foods yg aku nak makan everytime aku balik Msia..

tp bile da pindah Incheon ni.. Incheon kan tepi pantai / laut kan..
moreover dari bangunan High Tech tu mmg nampak wehhh laut nye..
dokek gile..
so maybe sebab tu kirenye seafoods and fishes murah la..
x semurah Busan but to compare to Seoul..
certain certain mmg murah..

Aku tah ape kene nk makan udang besar2 plak kan..
lepas aku confirm kelas semalam mmg cancel..
aku menapak dr High Tech ke pasar yg jauh area belakang umah aku..
jalan santai2 sambil dengar MP4..
tgk2 da sampai..
terus g kedai jual ikan and seafood yg mmg selalu aku amik dr halamoni tu..
aku tanye udang bape ..
die ckp 1 kilo 13 ribu won(now currency RM2.90=1000won kot or lesser) but she can give me 1 kilo for man won (10 000 won)..
uwahh gilakah aku nk melantak 1kilo sorang?
aku amek half kilo je ok..peti ais aku tu kocik yo..
kalo bosar den da beli banyak dahhh..

but instead she gave me 600gm or more for only 5000 won..
wahhh.. happy kan?? hahaha..
then bought 2 ekoq sotongs.. only 1000won for 1 yg mmg sebesar lengan aku lah weh (HAA BESAR LA KAN?)

sayur x tau nk mkn ape coz now aku suke kunyah2 timun aje..
timun kalo kat pasar murah tp..sangat BANYAKK
1000 won tu dpt 5-8 batang camtu kan?
nnti rosak cepatla buh dlm fridge so aku x beli
sayur lelain pun xde rase nk mkn.. and potato da ade..

jalan2 punye jalan ade nmpk halamoni ni mcm kesian weh..
barang2 jualan die pun sket2 je..
aku ni jenis yg cepat kesian kalo tgk org tua2 ke budak2 ke..
very the cepat nak merembes kesedihan..
so aku beli bawang dr die 2000 won walaupun aku xdela gune bwang sangat kan..

aku niat sedekah la kat halamoni tu..
boleh ke hah? x kirela.. janji aku da tlg die..
walaupun x banyak..
aku mcm da pnah tulis belakang2 yg aku ni not really animal lover..tp kesian la gak..
aku mcm lg tersentuh with people..
aku bleh nangis okeh tgk Bersamamu..
lagi2 kalo tgk nenek ke atok yg sorang2..
thats why i love my nenek so muchi muchi~~
hehehe siap niat nnti nk tlg nenek renovate rumah.. haihh bile la impian ni nk menjadi kenyataan kan?

ok. melencong plak..
so balik rumah siang2..
udang tu adela aku dapat dalam 40 ekor camtu yg size half palm aku sekor..
banyak wehh..
aku sorg mkn kalo skali msk 10 ekor.. da 4 kali masak..
kirenye smlm aku meratah 10 ekor.. muahaha
ah.. indahnye..

Udang masak merah pedas

Bawang besar + potato kicap pedas


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.