T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Balas dendam..

on December 4, 2008

Dinner malam ni.. ngan desert la..
aritu aku beli koguma(keledek) ..
aritu da rebus..
mkn sektul kecik..
ni yg bosaq gadang gila..
so bosan xnk mkn cenggitu..
ade tepung lg..
perabihkan la buat kuih keria/cok keria..
sonang bai tu..
tutup mato aje siap.
tp .. err
excuse the size okeeyyyy..
aku malas nk buat kecik2 n proper2..
asal jadi ghopa sudah la kan..
ni mmg gerenti keledek je rase byk dr tepung.
sbb malas nk buh tepung byk2..
tp tang gule tu x menjadik plak..
memula xmo sira gula..
sbb da rase manis..
tp mcm mengade plak..
skali x jadi ngkauu..

RATNAAA.. ni camne sebenarnye nk sira gula ni??? why my cok keria tu gula die x jadi putih2 mcm kerak2 tu??why why?? tell me why~~ anybody ade tips??

pelik aku.. nk letak air sikit ke byk? kene la letak air kan?? kalo idak.. nnti jadi gule hangus plakk..

ok da sile abaikan kuih keria tu.. saje je buat sbb tgh tension pasal paper PL tu.. wahhh gorammm den.. haa aku kan kalo geram2 kalo g dapor masak2.. terus sungguh2 ngkauuu.. rajin dtg menggila tensen punye pasal..wakakaka..

habesslaa aku pasni en gacets nk suh aku masak jap lg saje je buat aku geram2 tensen2 kau.. ha try le.. aku ngamok pecah dunia kang..

arini juge adalah boring makan nasi.. plus.. xde bende la nk mkn.. ade telur je.. x lalu lah ari2 makan telur.. kombang mcm telur jugak muke aku ni. da la mmg kembang setaman kan..

then rase2 nak mkn sup cendawan lakss..

ade tepung kat rumah so lepas xm balik tu beli cendawan..memula nk amek yg segera punye tu.. tp wessss ape kelessss.. 😛 :kerek:

hehehe… kate tgh rajin kan.. masak sniri pure laaa cendawannyee..

balik buat cok keria dulu then br cincang2 cendawan tu.. (any cendawan can do i guess but not the shitake lahh of course)..

then tuang minyak serase2.. then masuk cendawan tu.. bia masak sampai kua air.. then masukkan kiub ayam la.. utk perase.. pastu bancuh tepung (any tepung will do tp sile avoid la tepun merepek2 yg mcm tepung kentang ke tepung pulut ke.. kat korea ni kan byk tepung gandum yg bermacam2 kaler tu kan.. tu sume bolehlahh) then masak cendawan tuu dulu.. agak2 da mcm masak..masuk air sket.. then tuang bancuhan tepung tu.. then masukkan black pepper.. kacau2..

sampai stage ni jgn la berani nk tinggal2 ye.. sile la kacau se gagah yg mungkin..

sampai le die jadi err jadi ape ek?? jadi cam.. pekat2 sket kot.. ok tutup api..

masuk dlm mangkuk.. amik roti.. mkn sambil tgk Gossip Girl layan Chuck Bass yang kangenn ituu..

waahhh lalalalalaa~~ bad boy style. ..:12:

p/s: Inha tgh angin melampau berderu2.. huhuhuh sojupla malam ni~~~ :nangis:


2 Responses to “Balas dendam..”

  1. Adriana says:

    Salam. Hai.. Salam perkenalan..
    Saja nak tolong awak pasal kuih keria awak tu.. nampak sedap jugak.
    Cuma untuk buat gula dia, caranya masukkan air dan gula dalam kuali. masak sampai gula tu cair pastu masukkan kuih keria dalam kuali. Gaul beberapa saat dan tutupkan api, tapi teruskan menggaul (guna sudip ler) sampai anda akan dapat hasil gula warna putih dan tak melekit tu.. hehe just wanna share my experience. Anyway.. Salam Aidiladha!

  2. salam adriana..
    haha dah try buat dah mmg sebijik mcm tu..
    tp die mcm still cair..
    maybe air banyak kot kan??
    sbb dok kacau2..
    tp still x jd putih berkerak tu..
    hehehehe
    takpe..
    nnti try lagi skali..
    thanks for the info!! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.