T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Melayu yang tak melayu..

on February 23, 2009

Aku tak tau la perkare ni pernah terjadi pada sesiapa yang duk oversea/ pergi oversea la kan..
Kite elok2 jalan2 tibe2 terserempak dengan org yang kite dpt rasekan seagama, sebangsa ataupun serumpun..
kite dah bersedia nak senyum @ memberi salam ni..
tibe2 boleh plak buat tak tau la kan.
siap jeling..
ewah2.. sombongnya kau..

aku dengar kau ckp b.m.. kau pun boleh bajet aku melayu..
tp belagak nk mamps la buat2 x nampak..
eh hello.. besar sgt ke bile da sampai negare orang??

kalau kau xnak tegur aku sebab aku ni mcm miskin ke buruk ke.. tp atas dasar seagama..apalah salahnye nak tegur kan..

aku memula dtg korea mmg very excited melampau lah kalau jalan2 jumpe org Malaysia/ Singapore/ Indonesian/ Brunei..
sebab dorg boleh cakap b.melayu kan.. dan dan plak jumpe kat negare Korea yang sepatah haram org nye x paham b.melayu..
harus la seronok melampau kan..
at least tak jumpe forever pun ape la salahnye membenihkan ikatan sesama brothers and sisters in islam..
adoiyaii..

sejak 2 menjak ni.. kalo g mane2.. aku da selalu sgt perasan camtu.. mungkin aku ni terlalu pemurah sangat nak tegur sume org la kan.. tp once aku rase macam palat je..
sumpah da aku xde rase nak terhegeh2 tegur sape2 lg dh..
skrg. salah sape yg buat aku berubah tibe2 menjadi seorang yang tidak kisah org lain hah??

pastu aku x paham la..
dah la duduk negare asing yang senegara ni tak ramai..
tp kau boleh plak mcm xmo ade kaitan kan..
hello..
bagus sangat ke kawan ngan org asing sampai lupe diri??
ingatlah.. camne2 pun asal kite kat mane..
aku pun pernah jugak excited ade kawan bangsa asing ni..
tp ape yg aku try buat..aku tarik die kenal budaya kite..
kenal kawan2 aku..
kenal sahabat2 aku..
aku bawak join tgk agama dan culture aku..
baru lah die pun same2 dpt manfaat berkawan ngan kite and die lagi faham ape2 yang die tak tahu tu la kan…
Yun Jong yang dh siap lepak rumah aku kat Msia 2 minggu tu da siap jadi anak angkat mak aku sume dh..
tp takde plak aku taknak kawan langsung kawan2 senegara aku ni..

mmg la bagus kan kite ni ade ramai kawan2 asing tp.. ughh
hello..
budu, belacan , tempoyak, cencaluk akan sentiasa sinonim antare satu sama lain..
ciken chop, hamburger, kimchi, sushi memang sentiasa berbeza ngan kite ni..

lu pikirlah sendiri!~


6 Responses to “Melayu yang tak melayu..”

  1. kak moon says:

    akak paham perasaan tu… yg lagi best bila org yg sama warna kulit, sama agama, sama bahasa dgn kita tamau tegur kita atau buat2 xnampak, tapi yg sibuk2 tegur kita tu org lain yg tak disangka2. macam akak, dulu ada skali tu turun dari tren kat umah kat hagye, tetiba mamat bernama songo (korang kenal kot…) lari2 kejar akak tanya orang mana? hahaha… rindu gila kat korea…

  2. aaa rindu kak moon jugak!!
    buatla second honeymoon dtg korea lg 😛

  3. lily lotus says:

    tu namanya bodoh sombong..menyombong tak tentu pasal..kat negara sendiri pun byk yg camtu

  4. Zura says:

    Dear Sis,

    Akak tak pernah pergi Korea tapi akak pernah rasa diperlakukan begitu sedih yang amat. Tapi nasihat akak jangan jadi macam mereka. Keep the good work jumpa dan tegur kalau rasa serumpun dan seagama. Manalah tahu dalam yang banyak tak balas teguran akan ada yang tersenyum dan menjadi sahabat sejati. Yang tak balas buat bodo aje, dah sah kita selamat dari tak berkawan dengan orang macam tu.

  5. tulaa.. negara sendiri mmg xpyh ckpla tp kite dh sorg2 kat negara org tu mcm x boleh nk senyum lngsung… 🙁

  6. insya allah kak.. bak kata org tua…
    x kenal maka x cinta kan 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.