T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Incheon Bridge

on November 18, 2009

Pada Ahad lepas..(matilah hari ni baru nak update kan)
hantar mak abah n nenek balik airport..
naik teksi since barang akumereka adalah banyak..

pakcik teksi adalah sangat baik..넘 친절해..
saya sangat suka..pukul 7 macam tu bertolak and saya baru perasan..
아저씨 tidak ikut jalan biasa yang sepatutnya untuk pergi ke airport..(yelah.aku balik setahun berape kalii???hahaha)
so aku tanyelah. ikut jalan mane ni..tak pernah ikut pun..tapi dah boleh agak sebab nampak signboard kaler kuning banyak-banyak tepi jalan tulis 인천공항(airport) & 인천대교(Incheon Bridge)..
then pakcik cakap lalu 인천대교..
haha terus saya menjadi excited dan menampakkan diri agak batak sebab first time lalu..

FYI.. Incheon Bridge baru je siap dalam bulan Oktober lepas.
so adalah bangga disitu sebab maybe menjadi orang yang mungkin beratus atau beribu lalu hahaha..
Pakcik tanya aku baru first time lalu ke?
saya pun cakaplah 네,처음요! dengan excited habis dah ni.
pakcik pun baru tau abah mak n nenek datang nak melawat Korea so secara exclusive nya dia menerangkan kepada saya lalu menyuruh saya explain kepada abah mak dan nenek pula..

the bridge is 24.6 km pergi dan balik. so dalam 12.3 km sehala. Ia juga dipanggil Marathon Bridge di mana marathon events dibuat kat atas bridge tu. merupakan track untuk orang-orang marathon.
Tol adalah sedikit mahal berbanding tol lama tapi perjalanan dari Inha ke airport yang selalunya ambil masa almost 1 hour++ adalah menjadi sangat singkat iaitu about 30 minutes.. tu pun pakcik tak pecut since ada ramai penumpang..

If last time punya ajoshi time tunang saya nak balik Malaysia mungkin boleh menjadi 10-15 minit sahaja dari rumah saya sebab ajoshi itu membawa 120km/h all the way dari Inha sebab saya dah kata lambat.. hahaha
sian pakcik tu..

Ok back to the story.. tengah-tengah jambatan ada tower dua macam cable.. menurut pakcik teksi.. ketinggian cable tower tersebut dari laut hingga the top adalah bersamaan ketinggian 63 Building (iaitu bangunan tertinggi di Korea) .. menarik kan?
saya pun agak excited bila pakcik bagitahu..haha

Saya tanya pakcik fungsi bridge ni.. Pakcik kata untuk buat jalan direct dari 송도(Songdo Intelligent City/Songdo International City..kira Songdo ni nanti jadi one of city yang bergerak maju as ubiquitous city in the future mengikut perancangan negara Korea lah where 100% adalah smart city using RFID system) terus ke airport.

DI samping itu menjadi first impression dan last memory yang indah untuk foreigners yang baru datang mahupun yang mahu balik(abah mak dan nenek saya lah tu) semasa berada di Korea..
Saya adalah sangat agree..memang impress sungguh!!

Pakcik tunjuk 1 spot di mana boleh tengok bridge waktu malam-malam..
dekat je dengan rumah saya.
Jadi..
sapa mahu pergi ambil gambar??? NAK IKOT!!!

p/s: tak ambil gambar sebab terlalu amaze dengan bridge Incheon.. hahaha ..tapi apa yang sure. SAYA NAK DATANG LAGI BEFORE BALIK UNTUK AMBIL GAMBAR!! 🙂

1

Mengikut peta.. Yeongjong Grand Bridge adalah satu-satunya laluan ke airport Incheon tapi sekarang ada laluan alternative iaitu Incheon Bridge (di mana adalah lagi dekat dengan rumah saya!!)

incheon_bridge_1

Inchen Bridge / Incheon Long Bridge

top105

Incheon Bridge waktu malam..

*pictures taken from Google images THANK YOU!*


One Response to “Incheon Bridge”

  1. hadiff says:

    Wah dh siap ..cantik nya..ekekeke kalu dr seoul le lalu sini ke…? ke dr inchoen je..? kekekek
    aritu tgk tgh buat kekeke dlm 2 days 1 nite pun ada tunjuk..masa tgh construction…..wah mcm nk kena pegi..ekekek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.