T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Tips penjimatan berganda di Korea

on December 4, 2009

Untuk menikmati makanan mahal di shopping complex pada harga murah??

  • Selalunya E-Mart, Homeplus, Carrefour etc selalunya akan turunkan harga makanan sedia masak,sayur-sayur,ikan siap potong/belum potong pada waktu malam sebelum ditutup pada hari tersebut. Untuk dapatkan harga dari 20%~50% atau 70%.. bergantung pada pukul berapa anda pergi.. Kalau nak lagi murah sila pergi time dia dah nak turunkan pagar besi πŸ˜›

IMG_3656

IMG_3649

  • Bought 1 California roll dengan harga 1300 won.. yang sebelumnya adalah berharga 5000 won.. (check dulu tarikh buat dan setelah dipastikan.. sushi tersebut telah dibuat pada hari ini pada pukul 3 petang dan masih dalam keadaan baik)
  • Bought veggie mini kimbab dengan harga 1800 won yang sebelumnya berharga 3000 won.. also yang sudah dipastikan tarikh pembuatannya..

IMG_3658

  • Menggunakan kupon dari mana-mana website online shopping. Saya telah membeli kupon Dunkin Donuts berharga 5500 won yang sepatutnya berharga 11 200 won untuk 6 donuts + 1 hot coffee(any flavor)

Memang jimat banyak sebab DD hot vanilla latte pun berharga 3 500 won secawan.. tambah pulak 6 ketul DD kecuali muffin dan bagel.. yang usually berharga 1 200 won++ untuk 1 ketul DD..

IMG_3659

  • Minggu lepas membeli 10 helai Beanie hat dari Gmarket di mana sepatutnya berharga 3000 won dengan harga……… 100 won sahaja!! SALE untuk HUJUNG MINGGU tersebut sahaja..Β  (SEBAB TU REMBAT 10 helai!!) cuma perlu tambah 2500 won untuk delivery. So boleh lah pakcik sorang tu ganti beanie hat dia yang sehelai tu tiap-tiap hari ikut baju kan? (Ewah ewahh.. tudung aku pun tak da banyak camtu sekali borong πŸ˜› )

jimat banyak kan???

Why pay more if you could pay less ? :blur:

Sekian saja tips-tips kali ini.. πŸ™‚


6 Responses to “Tips penjimatan berganda di Korea”

  1. denz says:

    salam..
    kat korea 2 mdah ke nk cr halal..
    awk ada ym x..
    actually sy nk kesna prtnghn bulan ni..
    so,kl bleh nk informtion about korea..

  2. azmizal says:

    gila murah beanie or whatever those thing are called. tapi murah sgt..mesti guna child
    labor nih. Somewhere deep in india a 4 year girl and her 3-year old brother mustapa
    were kicked because the can’t finish the benies Basirah bought for sam chon lol.

  3. Bukan semua items murah ..tu yg on sale. lelain macam biasea.. sbb tu aku dah stated SALE lah.. bkan everyday 100 won pun..maybe die nak habiskan stock last winter ke..

    tapi same je beli brg branded2 high end famous designer semua tu mostly made in china yang jugak almostnye terkenal dengan kilang yang gune child labor
    who knows..

  4. tgk mcm best je dok korea..
    hehe…sya teringin nak pegi kak..
    tp angan2 jela…
    nk tnye..rm 1 kt mlaysia sme dgn brape ribu won??

  5. hmm 1000 won= rm3 sekarang ni..
    boleh check dekat currency converter sebab dier berubah2 ..

  6. Gamsahamnida.hehe…
    tahniah dah nk graduet…
    akak memg fluently leh ckp bhase korea ek??
    kalo kt sne..kat lecturer ajo ckp english or korea??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.