T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

ke Seoul

on January 7, 2010

Semalam ke Seoul..ya Allah.. terok betul nak jalan time snow-snow ni ok.. dengan train nya yang slow + tak banyak.. since line train aku tu atas tanah, so bahaya lah kalau train ni nak operasi macam biasa kan. Yang train laju dari Dong-Incheon pun takdeee.. so i had to take the normal one instead!

and it took me almost 2 hours to reach Namdemun station ok! gheeshh.. salji dah tak fun ok! cukup-cukuplah tuu..

Jumpa Farid, Dzun and Fad.. dorang datang dari Jepun and mintak aku bawak ke tempat brooch dan membeli-belah sikit. Farid kawan sekelas  masa sekolah menengah dekat Shah Alam while Dzun adalah kawan satu sekolah masa kat SAMURA. Fad baru kenal yesterday.

Tempat first kitorang tuju of course la makcik brooch then beli souvenir sikit-sikit then dari Namdemun gerak ke Myeong-dong. Jalan kaki je sebab dekat jelah.. tak jauh pun. Kat Myeong-dong carik Apple store sebab kawan diorang pesan nak beli iPod..

Lepas tu baru bawak pergi makan kedai jjim. Memula nak makan 해물탕(haemul-tang) err macam sup pedas-pedas sikit letak seafood kot.. err aku serious tak pandai nak terangkan..macam seafood stew kot.macam bawah ni.. ni gambar aku carik dari google ye..

*from google image*credit to the owner*

instead ambik haemultang aku suruh try 해물찜 which is the same dish yang aku selalu makan and ada letak gambar dalam entry-entry lepas.. jap carik balik..

haa yang ni : www.gediks.com/2009/10/24/makan-%EC%99%95%ED%95%B4%EB%AC%BC%EC%B0%9Cwang-haemul-jjim/

and si Fad tu pulak teringin nak makan 해물파전(haemul pajeon) or seafood pancake or dalam BM senang adalah lempeng seafood… usually makan dicicah dengan kicap cair masin.like this:

*pic from google image*credit to the owner*

Bolehlah but the best jjim still yang aku makan dekat Ulsan tu. SERIOUSLY! second one of course dekat Sinpo market, Dong-Incheon tu. OMG perut adalah berbunyi-bunyi sekarang… sebab tengok gambar…. LAPAAARRRR..

Then dorang ajak pergi carik 반찬(Banchan/Panchan) sotong manis kering pedas. Lepas tu dorang nak beli seaweed masin. so dah alang-alang tu bawak je kat Shinsagae department store and beli terus je kat situ..sebab dorang nak naik Namsan Tower pulak.

So aku pun balik tidur Gochok.. Pagi bangun terus balik Inha sebab kena bayar bil..


8 Responses to “ke Seoul”

  1. ezzah says:

    hello sis…

    i’m ezzah.. actually, tgh duk search sal korea.. sddnly jumpa ur blog…
    bley x nk dptkan info from u?? hehe…thanks..

  2. sure boleh.. sila la tanya..mane yang boleh jwap akan saya try jawab 🙂

  3. ezzah says:

    bley sy tau ur email… lbey sng through email kottt..hehe…

  4. kaerun says:

    halal ker?

  5. seafood yg halal without any alcohol.. insya allah..
    kalau was was jangan makan je.. senang 🙂

  6. kaerun says:

    :03: BUKAN TU MAKSUD SAYA..MAKSUD SAYA SENANG PULAK NAK MAKAN MAKANAN KOREA .. AKAK DAH BALIK DARI KOREA KE? KENAPA SAT SANGAT? PERGI TGK TAK MANA2 KONCERT KPOP?

  7. sudah balik.. oh selagi kita rasa yakin makan lah 🙂 tapi bukan main hentam aje makan sebarangan.. saya dah balik dah.. dah almost 6 thn so balik lah.. 🙂 tak pernah pergi konsertlah.. duit takde.mahal 🙂 plus takdelah minat sangat.setakat layan dalam tv ok la

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.