T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Alam pekerjaan..

on June 11, 2010

Okay..lepas 3 bulan kerja.. Aku macam boleh cakap dah lepas probationlah..and aku memang happy sangat kerja kat situ. Mungkin sebelum kerja tu aku dah banyak sangat dengar orang kerja susahlah tak sukelah itulah inilah.. So aku bagi 1 bulan untuk aku cuba sesuaikan diri aku..

Yes..as aku yang susah nak keluar dari comfort zone ni.. untuk 2 bulan pertama memang aku buat muka redha je.. And aku semat dalam hati minda dan fizikal yang aku sedang mencuba sesuatu yang baru bagi aku..so give it a try. U need to open yourself to learn new things and break the walls around u.. And i did..

Syukur Alhamdulillah dari hari ke hari aku tak rasa aku rasa terbeban nak bangun pagi (ok adalah beberape kali sebab kes tido lambat) and kesan officemate aku kena tunggu aku bukak pintu sebab aku pegang kunci. Kenapela tak bagi die aje kunci tu kan? Stupid me.. Tapi aku tau kenapa aku tak bagi.if aku bagi die confirm lagi lambat aku datang.. Haha u see the point now? Aku berlari2 pepagi buta sebab aku kesian dia dah sampai depan ofis and suara team leader aku terngiang2 suruh log ticket before 7.20.. Hahaha

And dari pengalaman dari kengkawan macam si R si S si F ni..banyak betul membantu aku bila aku start alam pekerjaan ni.. and specially my mom my dad and my bf.. See.. Ada guna bf berumur..banyak pengalaman.. At least i learnt a lot from him 🙂 *pat belakang sendiri sebab dah tgh mlm takde org nak pat kan*

my teammates 1 ofis (sebab kami tak ramai so semua kira 1 team je) ni memang baik gilaaaa tahap baik gila lah.. They willing to teach me bebila pun as long as Im willing to learn.. With different backgrounds.. Yelah.. Dah kate support 8 bahasa.. Macam2 negara n kaum dalam team tu..

Sometimes aku rase kena jadi hipokrit dengan jadi seorang yang lebih bagus dalam ofice sebab kadang2 boleh membantu kite untuk jadi pekerja yang baik.ape salahnya tunjuk kita baik? Kalau hari2 buat at leas t diri sendiri pun insya Allah boleh jadi lagi baik kan? Tapi buat masa ni aku still jadi diri aku yang sebenar.

Betul kate Ratna masa lunch tadi.. Bukan semua orang aku boleh terima dan bukan semua orang boleh terima aku..Die ni memang macam ni Tapi kalau die tak suka pasal something tu die memang cakap direct. Haha lawak kasar di situ kau tadi ye bihah? Sebab tu kalau boleh aku nak stay suka je semua orang dalam office tu. Biar aura baik + positif je menyelubungi office aku tu.

Berbalik pasal kerja..orang Korea ni kalo bab tak penyabar..nak siap tak suka tangguh2 tu memang no 1. Dealing with Koreans like dealing with crying babies at night.They’ll quiet right after they get what they want..
Such pain in the ass tapi.. If kite tau macam mana nak handle.. It’ll be simple..
Weekend selalunya Danish will sleep with me..while he’s sleeping..entah bila2 dia akan merengek and menangis2 tiba2.. memula memang gelabah sebab dulu2 ibu dia ade kan..nowadays.. Bila dah selalu tido dengan die..time tido tiba2 melalak tu kita mmg dh alert..die nak susu. Depend berapa cepat buat susu tuh..lagi cepat die senyap + tido balik.. Then i can continue my tido again.. Haha.. U see ? Same kan? Sebab Koreans ni tak menyabar..kalo tgh buat susu tu kite ckp sabarla sabarla..xde maknenye.lagi cepat kite bagi ape die nak.. Lagi kurang die nak memekak or complaint.. Lain sikit bila kite deal dengan orang dari Kimchiland nih..OMG Kimchiland sedap nama die. Haha..

While dealing with ur team leader or ur boss is like dealing with ur fragile gf/bf.. As long as u do what she/he said, showing ur commitment to her/him and always communicating with her/him… U’ll be the happiest person in the world. Tak percaya? Ask my bf.. Haha .. Macam main the sims lah..if tak borak2 tak communicate mana nak ade relation bagus..

Aku memang selalu kena guna MACAM @ LIKE dalam hidup aku.. Aku jenis observe dulu..bila dah faham konsep dia..memang aku tak kan lupa..tapi kalau main cakap2 macam tu aje.. Aku memang LOST habis..selagi aku tak faham.. Aku akan tanye.. Kadang2 orang rase annoying..sebab tu if orang tanye ape2 aku memang willing gila nak tolong dapatkan jugak even aku tak tau.sebab aku geram kenapa aku tak tau so next time kalau orang tanye aku boleh jawab dah.so dlm ofis ke dlm lrt ke dlm bas ke if orang lain tgh borak2 tanye itu ini aku rase mcm nak jawabkannn aje.

Aku rase kalau dapat 1 wish.. Aku nak mintak founder google masukkan data yg die ade semua tanam dlm cip masuk otak aku.kan senang!!


One Response to “Alam pekerjaan..”

  1. lily lotus says:

    happy working 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.