T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

1st Ramadhan in Malaysia..

on August 13, 2010

Yea yea dah byk kali aku asyik ckp benda sama.. semua nye 1st time lah.. ye ah. jakun sikit.. sebelum ni dh 7 kali puasa dekat negara orang kan.. so mcm peghak sikit lah..
muahaha..

1st sahur disambut meriah (sedikit mengantuk) bersama keluarga tercinta.. even mak masak sardin je tapi tetap rasa wahhh omg omg omg macam tuh..

1st berbuka also disambut di rumah manis rumah.. abah saye rela mengambil saya dari tempat kerja (mengade tak? ) lalu membawa pulang dan berbuka bersama-sama..
first thing hasil nukilan jari jemari comel ini ialah popia goreng.. bersama sos cili sedap keropok lekor (dah habis keropok dulu).. berganding bahu bersama Auntie Dida bab bab..
Lebih kulit popia mak suruh buat samosa sardin..
perghhh..
okay takdela sedap sangat sebab Dida sabotaj perencah dengan mengatekan terdapatnye udang kering dan juga telah membelikan sengkuang yang tidak berapa umph.. cis kau Dida..

tapi takpela.. 7 kali punya Ramadhan punya hutang Alhamdulillah sudah langsai.. cewah..

Ini adalah disebabkan penghasilan popiah di Korea adalah melampau mahal.. over okay..
Kat sini kuli popiah 40 keping (large size) adalah RM5.90 (harga Shah Alam..mungkin lebih murah di tempat lain.. mana tahu..)
Taugeh mungkin RM1 untuk 1 plastik sederhana
Karot (tah.. amek abah punya karot untuk masak sup) but should me murah lahh
Sengkuang.. i have no idea but of course murah sket lah kan..
Dan telah mendapat popiah dalam kuantiti yang banyak sebab popia tu bertahan sampai sahur i tell you. tu pun siap frozen masuk peti ais okeh..

Di Korea.. kulit popia sederhana size sudah mencapar KR4500 won.. tu tahap mahal lah okay..(bagi aku)
dengan KR4500 won tu boleh dapat ayam halal seekor yang tahan makan 2 minggu untuk aku sorang..

tak berbaloi kan?

Siapa kata Malaysia mahal?


2 Responses to “1st Ramadhan in Malaysia..”

  1. lily lotus says:

    lama tu berpuasa kat negara orang..anyway selamat berpuasa 🙂

  2. adilhhusna says:

    macam mana nak sambung belajar di korea? maaf bertanya 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.