T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Waktu sesuai untuk berjalan-jalan ke Korea 2

on December 24, 2010

Musim bunga
Selalunya selepas musim sejuk.. Lebih kurang dari bulan Mac sehingga hujung Mei tapi musim dekat Korea sekarang berubah-ubah.. to make sure paling selamat bulan April lah..

Kelebihan:
Waktu ni paling sesuai untuk berjalan-jalan sebab tak sejuk sangat and tak panas sangat.. tapi diingatkan still kena pakai sweater/jacket tapi bukan yang tebal-teballah.
Few years back ada sekali tu dari sisa-sisa musim sejuk terus panas macam bulan Julai. Masya Allah ya rabbi.. berpeluh ketiak..
tapi tulah kita tak boleh jangka musim ni walaupun kita tahu peredarannya macam mana.
Musim bunga time paling best bila bunga botkott atau sakura (bahasa jepunnya) akan mengembang cantik lawa betul..
Saya tak pernah miss waktu ni.. tapi diingatkan bunga botkott ni tak lama. Lepas hujan lebat menandakan masuk spring terus dia keluar dan akan luruh dalam masa 1-2 minggu then akan ada hujan lebat yang gugurkan semua kelopak-kelopak merah/putih sampai botak pokok tu. Barulah daun akan tumbuh balik.
Time ni memang banyak bunga-bunga lain akan tumbuh dan government suka tanam tepi-tepi jalan. cantik sangat.
My fav flower mestila tulip. bermacam-macam color ade.
Kalau sesiapa yang betul-betul minat bunga, selalunya akan ada expo bunga Korea (cuba google Floritopia Korea) dan tak sure pulak tempatnye tu akan ditukar atau stick kat 1 tempat je. 2-3 tahun lepas berkesempatanlah melawat Expo ni. Macam abah and nenek saya yang gila bunga tu of course macam dream come true.. LAWAAAAA SANGATTTT.
Almost semua bunga-bunga dalam dunia dibawak ke situ untuk dipamerkan dan dibahagi ikut negara dan jenis2 bunga.

keburukan:
Macam saya cakap awal-awal. Kadang2 masih sejuk dan bukan setakat sejuk Cameron ke Genting ke.. maybe around 10′ C – 15’C lagi.. Hujan kadang-kadang ada jugak dan boleh buatkan temperature cuaca lagi turun lepas hujan. So kena sediakan jacket lagi time nih.

p/s: My fav season! πŸ™‚ Saya rekomen pergi time Spring!

bersambung lagi ye!


14 Responses to “Waktu sesuai untuk berjalan-jalan ke Korea 2”

  1. choon hooi says:

    Would you like to give me your email address?
    I am from Malaysia too.
    Currently stay in Korea to organize a conference, and I wish to have more Malaysian Students in Korea to participate.
    Could you please give me your email address so that I can send the detail to you?
    Hope to hear from you soon.=)
    This is my email address:hooi87@yahoo.com

  2. shikingani says:

    bestnya dpt dok sana….kalu tahu ni musim bunga bulan berape agak-agaknya,
    sbb plan nk p sana tahun ni, tgh mencari mase yg best bila di sana…tolong saya dptkan info…

  3. Salam perkenalan,

    Great to read that musim bunga paling best nak g korea. I’ve already booked fligh this march 21. Mesti bunga still xkeluar lagi kan. Anyway, bleh tak saya nak dapatkan info lanjut masa kat sana nnti, especially pasal food, local food yang halal dimakan. This is my 1st time travel to country yang susah dapat mknn halal. So, harap sangat2 awak dapat membantu saya. Thank you.

    Cheers,
    Azrina

  4. Salam perkenalan,

    Saya nak tanya awak pasal jimjilbang atau sauna kat korea. Agak2 boleh tak orang yang bertudung ni masuk sana, because my korean teacher suggest me to try it. Is it okay?..Btw, saya nak g korea this 21st March, for 10 days trip. Harap2 awak dapat membantu.

    Cheers,
    Rina

  5. boleh je masuk tapi dorg sediakan baju and seluar pendek.. so boleh try pergi waktu malam pagi2 buta tu time tak ramai orang sangat…

  6. dekat Itaewon banyak kedai halal.. kalau makanan korea tu susah sikit kalau x pandai nak cakap korea.. maybe boleh try area Itaewon tu sebab situ mostly korean boleh cakap english

  7. shazwina says:

    Assalamualaikum Kak πŸ™‚ Saya dah lama follow site akak ni πŸ™‚ Tak sangka akak Samurian jugak, saya batch 23, akak mesti super senior saya kn! πŸ˜€ Sebenarnya saya ade byk soalan nk tny akak.. Seluruh ipta msia cuti sem 4 bulan thn ni. Saya igt nk pergi backpack travel ke korea, dh lame teringin tp skrg br ada peluang. Igt nk prg sane 1 bln. Tgk promo air asia n the only time boleh prg is in july. Nk tny akak, ok x klu pergi bulan july? Coz akhir bulan dh start puasa.. Harap blh dgr dr akak soon coz tarikh tutup book tix hujung mggu ni n saya btl2 serious nk pergi ni hehe πŸ˜€ Thanks in advance Kak! πŸ™‚

  8. sang hidayah says:

    doakan saya dapat gi korea pulak lepas nie. hehe

  9. ida says:

    hero hai salam saya nak pergi melancong ke korea and nak mintak pandangan u la kat mane tmpt yang merik dan hotel mn yang sesuai i duduk …

  10. ramlah says:

    asskom, saya berminat untuk melawat korea pada akhir september ni, boleh anak tolong suggestkan tempat2 lawatan , tour guide, hotel budget dan budget cost selama 9 hari disana

  11. i wanna go to korea says:

    hei! i nak pergi for exchange student to korea..but risau sikit pasal expenses.. so nak tanya kat korea foods, pakaian, accomodation mahal tak? sebab for that program, elaun only will be given for flight ticket and preparations. lain2 expenses di sana adalah tanggungan sendiri tapi mereka boleh carikan biasiswa untuk kami tapi tak confirm lagi lah pasal scholar tu.. so nak tanya pasal 3 soalan yang penting jugak..1, mahal tak cost di sana? biasanya untuk makan sehari berapa RM ye? if you can, convert lah ke RM from korea won..lagipun tak faham sangat dengan sistem duit korea sebab kadang2 tengok cerita korea memang tak faham pasal duit dia..2, nak tanya pasal muslim food senang tak dapat kat sana..senang tak dapat n banyak tak restaurants for muslim n last skali, saya nak pergi exchange ke pukyung national university. lecturer ajar dalam bahasa inggeris wholly or ada yang ajar bahasa korea? thanx! hope to get your respond ASAP!

  12. Aisya says:

    Hai…Assalamualaikum
    Saya berminat untuk menggunakan khidmat pelajar Malaysia as a tour guide di seoul pada Oct 2015.
    Hope to hear from u soon.

    TQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.