T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Belajar di Korea

on February 7, 2011

Saya dapat banyak email/comments pasal belajar di Korea ni..tapi maaf sangat-sangat tak boleh reply sorang-sorang.. maklumlah saya busy sikit and xde masa sangat nak belek comment satu-satu..

Saya dapat tawaran belajar di Korea atas ihsan dari JPA menggunakan bisiswa.. Tu cerita 7-8 tahun lalu.. tapi sekarang macam mana sistem dia tak pulak la saya sure..

Dulu lepas SPM saya terus apply untuk JPA punye scholarship.. Masa isi borang dia ada suruh pilih jurusan apa kita nak ambik.. tapi saya tak ingat sama ada kita boleh pilih negara atau tak..

Tapi masa interview dengan JPA tu memang dia akan suruh kita cakap negara yang kita nak pergi and jurusan yang kita nak ambik. Masa tu saya cakap saya nak buat engineering and saya nak pergi Korea. Alhamdulillah saya dapat.

Saya sambung belajar basic korean untuk 3 bulan di INTEC, Seksyen 18, Shah Alam ..Lepas tu terus fly ke Korea untuk buat lanjutan bahasa Korea selama 2 tahun lebih di Seoul National University, Language Department.

Β Setelah lulus bahasa Korea saya barulah saya sambung buat Diploma in Software Engineering selama 3 tahun di Dongyang Technical College yang terletak di Seoul. Kemudian saya sambung lagi untuk buat Degree in Computer and Information Technology di Inha University, Incheon selama 2 tahun. Saya terus masuk ke Tahun 3 kerana saya transfer kredit masa belajar Diploma tuh.

Now, JPA dah buat sistem baru untuk pelajar ke Korea kerana makin ramai yang nak ke Korea tapi saya tak sure macam mana. Sorry. Maybe anda kena buat banyak rujukan. Dulu pun takde internet. Kena banyak buat rujukan melalui suratkhabar.

Untuk biasiswa/pinjaman dari gov Korea pun saya tak sure sebab saya tak pernah ambil and mungkin ada.

So kepada sesiapa yang nak sambung belajar di Korea tu silalah banyak buat rujukan dan carian di internet. tak rugi kalau kite search dan carik banyak maklumat terkini.


11 Responses to “Belajar di Korea”

  1. lily lotus says:

    bila baca balik 7-8 tahun dulu tu. phew! how time flies kan

  2. betul kak.. very fast! saya pun tak sangka.. πŸ™‚ dr habis sekolah.. single to double :p

  3. naeilah says:

    salam! wa.. hebat nye sis.. sekarang sis keje aper..?
    ehm, ade x sis tulis pengalaman belajar di sana,..?
    best nya…………………:)
    sy nak sgt ke korea ..!!

    :03:
    jemputlah ke myblog.. thx πŸ™‚

  4. sang hidayah says:

    bestnya dapat belajar kat korea. saya nak gi korea jugak. hahaha. skrg tgh study
    kat korea lagi ker?

  5. shuhada says:

    bestnye blaja kat korea..sye dr dlu tringin nk blaja kt sne.. ssh x blaja kt sne?
    klau stdy kt sne kne blaja ckp korea je ke? ke kne blaja mnulis n bce skali?

  6. wah2 .. bestnya dpat blajar kat korea ..
    hmm..hmm .. ni msti spm dpat bgus kan ..

  7. debab says:

    salam kak…sy tgh cri supplier utk brg2 korea especially utk clothes n kpop
    merchandise…so..hopefully sepjg akak blaja kr sne aderz knal saperz2 yg blh tlg jd supplier sy plz tell me yah…tq so much…

  8. Saya dah lama balik Malaysia.. sorry =) tapi nak merchandise apa yeh? Saya boleh tolong recommend kan πŸ™‚

  9. boleh saya tau merchandise apa yang awak cari tu? boleh email ke admin@bnzretail.net

  10. nana says:

    salam. beshnye dapat belajar kat korea. saya nak sgt sambung degree kat sana. JPA ada sediakan biasiswa utk lepasan dip amek degree kat sana tak ? and akak tau tak tentang biasiswa yang kerajaan korea sediakan utk foreign student ? kalau apply sure bole dapat ke ? hehehe πŸ˜›

  11. Ihin says:

    Salam kak, nak tanya kalau nak dapat biasiswa jpa utk ke korea mesti straight A ke? And, kat sana kena pembelajaran fully korea or english? :32:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.