T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Check up ibu mengandung di HUKM Cheras

on January 19, 2012

Semalam pergi check up first di HUKM Cheras. Diingatkan kalau macam kes saya ni sebab direfer oleh klinik kesihatan so memang bagi appointment tapi kalau macam ibu mengandung lain maybe kalau nak buat check up kena dapatkan referral letter dari klinik kesihatan ataupun klinik biasa baru boleh buat temujanji untuk check up kat HUKM nih.
Tapi rasenye kalau nak bersalin terus tak sure pulak boleh walk in je ke ape..

Saya dah dapat date ni dari bulan 12 lagi.. sebulan jugaklah jarak dengan first booking appointment.. Untuk new register kena bayar RM30 dan scan RM20.. tu je..
and nanti kena datang ikut time yang dia dah beri. Dari pukul 8 sampai pukul 12 rasanya.. Petang memang takde check up dah.
Semalam dapat pukul 11 and kirenye dah lambat gak tu dah hujung-hujung..
Memula sekali datang bawak referral letter and borang yang dia dah kasik masa awal-awal booking and dia akan register kan..
Lepas tu pergi kaunter pembayaran iaitu sebelah dia je and bayar RM50 tu dulu.. then dia akan bagi kertas putih and kertas kuning..
Kertas kuning tu dia akan tick kan apa yang kite kena buat ikut turutan.
Kertas putih pulak result paper yang setiap test yang kite dah buat ikut kertas kuning tu.
No semalam 5034 means 5 adalah bilik doktor and 34 adalah no saya. Tapi sebab semalam adalah first check up so kena buat scan sekali..
Lepas register boleh terus pergi kaunter timbang untuk check berat then nurse akan check blood pressure pastuh nurse tanye tinggi kite berapa then nurse suruh kita masuk ikut pintu and ambik botol urine untuk isikan urine kita. Bila dah isi tu bawak pergi kaunter makmal sebelah je dari toilet tu and pekerja makmal akan test so bagi kertas putih tu dia nak tulis result. Then ambik balik bekas urin tu and buang urin .. kalau boleh buangla dalam toilet bukan dekat sinki sebab macam kotor je nak buang urine kita kat sinki tempat orang basuh tangan semua tu kan.. So better masuk toilet and buang dalam toilet lepas tu basuh terus botol urine tu and buang dalam bekas kuning bawah sinki tu.. Ada je arahan semua dia dah lekat kat kertas tu.. =)
then terus pergi ke bilik 11 and tunggu sampai no kita naik..
Adalah dalam 2 jam kot tunggu untuk masuk bilik 11 sahaje.. giler kan?
pastuh tukang scan tu kemain ganas .. hampir-hampir nak terkucil sebab dia tekan kuat sangat.. memang dia cakap dia tekan kuat sikit tapi ni memang kuat sangat..
pastuh dia suruh keluar and tunggu untuk jumpe doktor pulak..
tunggu doktor ni aje pun dah 2 jam jugak lah..
sebab kitorang antara couple yang last-last jugak..
by pukul 2 tu baru dapat masuk jumpa doktor and dia salin balik je apa dalam buku merah klinik kesihatan tu.. takdela ape sangat pun then dia suruh buat test itu ini sekali lagi.. tapi yelah kan untuk rujukan dia pulak so terpaksa lah datang lagi next week lepas cny and dia bagi next visit lagi sebulan..
Lepas tu nurse kasik borang itu ini and terus ke kaunter luar balik untuk dapatkan next appointment

Kalau dah checkup kat fully government or half government memang lah macam ni.. orang nya pun ramai.. bukan sebab dorang buat kerja sambil lewa ke apa so kalau sesiapa yang rasa tak boleh tahan nak kena tunggu sampai 3-4 jam baik check up and bersalin kat hospital private aje lah nasihat terbaik dari saye..


2 Responses to “Check up ibu mengandung di HUKM Cheras”

  1. farah says:

    salam.. saya salah seorang follower blog nie πŸ™‚ and actually I nak tnye few ques
    bout korea since u belajar kat korea kan? boleh tak u tolong jawab my ques and
    email kat I balik?

    1) If parents saya nak bank in duit from malaysia, pakai bank apa ye?
    2) dulu study kat inha university ke? bcuz i exchange student pergi sane..

    If u reply pls thru dis email tau studentum91@yahoo.com πŸ™‚

  2. wasalam..

    1) parents saya tak pernah bank in duit dari malaysia tapi saya bawak Giro kad BSN matrix tu aje and carik MEPS atm machine yang boleh keluarkan terus. terus dapat duit won je.. lagi senang dari transfer bank to bank.. sebab dia charge 10% or more.. maybe kad MAYBANK pun boleh

    2) yup kat inha uni πŸ˜‰

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.