T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Checklist ibu dan anak

on February 24, 2012

Hospital Checklist

*utk ibu*
Kad merah
Kad pengenalan
Handphone

*Dalam wad*
Baju/Blouse sehelai (untuk pakai masa balik)
Kain batik (untuk pakai masa balik)
Tudung sehelai (untuk pakai masa balik)
Stokin
Bra
seluar dalam
Disposable panties
Nursing Bra
Sweater
Tuala mandi
Peralatan mandi(sabun,pencuci muka,berus gigi,ubat gigi)
Maternity pad
Selipar
Sikat

*Makanan & Minuman dalam wad*
Termos air panas
Milo & oat 3 in 1
Biskut
Roti

*utk bayi*
Baby Diapers
Baju
Minyak Telon
Baby wipes/wet tissue
Tuala mandi
Stokin/sarung tangan baby
Peralatan mandi
Selimut/bendung
Barut
Topi

 

Since aku dah register untuk bersalin kat HUKM dan setelah digodek-godek dalam google.. HUKM bagi baju sendiri masa dalam wad so just prepare sepasang or 2 pasang baju sendiri.. Beg untuk mami n baby dah lama dah kemas dari genap 28 weeks.. kite baik ready awal-awal.. then masa dah 30++ weeks dah letak dalam kereta dah pun just incase masa balik Johor aritu.. baik prepare awal-awal orang kata. Macam kad merah tu memang sentiasa dalam handbag.. tukar handbag pun memang aku bawak sekali.. pergi kerja pun bawak.. bukan semata-mata check up aje baru bawak.. Kita tak boleh jangka kan.. buku merah tu la yang paling penting sekali..

Nasib baik minggu ni dah dapat gaji.. so sekarang dah masuk 35 weeks.. haruslah pergi topap apa yang takde lagi…

Perasaan cuak tu memang ada.. tak tipulah kalo cakap boleh relax je.. tapi bila makin baca pengalaman orang and dengar pengalaman orang.. kite kena siapkan mental and fizikal lah .. lepas ni title pun bertukar.. tak boleh malas-malas lagi…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.