T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

chamchi jjigae – tuna kimchi stew

on May 8, 2013

image

image

ntah angin kus kus apa teringin gila nak makan chamchi jjigae.. nasib baik ade beli kimchi kat cold storage and ada tuna dlam tin tu so operasi bermula lah jawabnya..

he he he.. dah lah hari Isnin tu kena kerja so terpaksa gak bangun pagi pagi..puii

daddy tak kerja plua nursery pun cuti … daddy and maryam duduk rumah jelahhh..

aku pulak ganti puasa so asyik mengidam bukan main ler time kerja tu..

untuk daddy masakkan ayam goreng salut tepung magic beli dari Temerloh..

Masa kat korea ni la makanan paling senang nak makan.. malas nak buat sebab kimchi mahal..baik makan kat shiktang je hehehehe..

bahan bahan
kimchi (yg jenis kobis yea.. kalo beli yg tak potong lagi kerat kasik pendek)
tuna in can (tos air tp ku beli dlm olive oil so letak skali dgn oil nye)
chopped garlic (pakai yg dh siap chopped beli kat cokd storage)
kochu karu / serbuk lada – pakai alagapas punye je ikut suka nak pedas buh banyak
air
garam secukup rase ( tapi ku pakai soy sauce kikkoman)

cara-cara
ambik air sikit masuk kan chopped garlic kimchi tuna ngan serbuk lada.. biar mendidih.. baru masukkan garam/ soy sauce n garam..
pastu renyeh lagi biar sebati..
then makam dengan nasi panas..

fuu fuh fuhhh.. lagi sedap kalau ada banchan(side dish) ngan nasi korea yg sticky micky tu hhehehee

till then!

ikut resepi memang byk dia suruh bubuh.. tapi ku ubah ikut selera and


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.