T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Intention

Lamanya dah tak meluah perasaan kat sini..
Supposedly tujuan blog ni kan macam untuk jadi diari.. Lama dah terbiar macam tu..
Nowadays memang dah rasa lain sangat dengan time management sehari- hari tu..

Tahun ni awal-awal dah banyak yang berubah jugak.. Office pindah location.. So dari rumah nak ke office macam agak jauh dan jam.. Husband pun sama.. tukar tempat kerja and dekat pulak dengan office baru..
So we decided pindah je la rumah.. and Maryam pun dah almost 1 year masa tu (now dah 1 tahun 2 bulan) so boleh dah hantar nursery. Masa rumah lama duduk dengan babysitter.. Entry ni nanti kite cerite lain lah..

Now everything dah settled .. Alhamdulillah..
Syukur ke hadrat ilahi kerana mempermudahkan kehidupan kami sekeluarga.

Sebagai seorang mommy yang baru.. and ada banyak benda kita belajar benda baru sepanjang jadi mak orang nih.. Kadang-kadang bila kite sendiri pun blur tak tau nak cari mana .. google jugak lah jadi tempat nak carik ilmu..
So lepas nih.. harap-harap dapat share dengan new mommies / bakal mommies yang carik tips tips and macam-macam lagi pasal anak dan kehidupan berumah tangga..

Banyak benda nak kongsi ni.. idea macam mencurah-curah pulak :p

No Comments »

Belajar di Korea

Saya dapat banyak email/comments pasal belajar di Korea ni..tapi maaf sangat-sangat tak boleh reply sorang-sorang.. maklumlah saya busy sikit and xde masa sangat nak belek comment satu-satu..

Saya dapat tawaran belajar di Korea atas ihsan dari JPA menggunakan bisiswa.. Tu cerita 7-8 tahun lalu.. tapi sekarang macam mana sistem dia tak pulak la saya sure..

Dulu lepas SPM saya terus apply untuk JPA punye scholarship.. Masa isi borang dia ada suruh pilih jurusan apa kita nak ambik.. tapi saya tak ingat sama ada kita boleh pilih negara atau tak..

Tapi masa interview dengan JPA tu memang dia akan suruh kita cakap negara yang kita nak pergi and jurusan yang kita nak ambik. Masa tu saya cakap saya nak buat engineering and saya nak pergi Korea. Alhamdulillah saya dapat.

Saya sambung belajar basic korean untuk 3 bulan di INTEC, Seksyen 18, Shah Alam ..Lepas tu terus fly ke Korea untuk buat lanjutan bahasa Korea selama 2 tahun lebih di Seoul National University, Language Department.

Β Setelah lulus bahasa Korea saya barulah saya sambung buat Diploma in Software Engineering selama 3 tahun di Dongyang Technical College yang terletak di Seoul. Kemudian saya sambung lagi untuk buat Degree in Computer and Information Technology di Inha University, Incheon selama 2 tahun. Saya terus masuk ke Tahun 3 kerana saya transfer kredit masa belajar Diploma tuh.

Now, JPA dah buat sistem baru untuk pelajar ke Korea kerana makin ramai yang nak ke Korea tapi saya tak sure macam mana. Sorry. Maybe anda kena buat banyak rujukan. Dulu pun takde internet. Kena banyak buat rujukan melalui suratkhabar.

Untuk biasiswa/pinjaman dari gov Korea pun saya tak sure sebab saya tak pernah ambil and mungkin ada.

So kepada sesiapa yang nak sambung belajar di Korea tu silalah banyak buat rujukan dan carian di internet. tak rugi kalau kite search dan carik banyak maklumat terkini.

11 Comments »

Terima kasih!

2010 memang antara tahun yang terbaik bagi aku…

aku berjaya jugak settlekan resolusi 2010 iaitu

  • Kerja
  • Kahwin

Haha sikit kan?

yelahhh bokpe nak letak banyak-banyak..macam lah jadikkan.. so baik sikit dan bermakne dari banyak tapi takdak habuk langsung..

Di kesempatan ini nak mengucapkan ribuan terima kasih kepada blog ni.. dah setia bersama lama dah.. aku je yg tak setia-setia asyik tak update je la kan.. haha

Webmaster pun dah bising asal la aku tak update blog ni.. duit Nuffnang memang masuk sikit-sikit lama-lama menjadi bukit jugak..

hahaha kalau diupdate hari-hari mesti mahsyuk lagi..

resolusi 2010 yang tak menjadi adalah nak komited dengan blog ini.. susah beb.. hadoi entahlahh.. nak larik dari gaya anak dara trangtangtang ke bini orang memang susah..

takkan nak cita suma pulak kan.. nanti ramai yang muntah hijau kelabu keladak bagai..

dan..

TERIMA KASIH KEPADA YANG SUDI MEMBACA BLOG INI DARI DULU, KINI DAN SETERUSNYA (i hope so πŸ˜› )

2 Comments »

Update dari Puan Basirah..

Woahhh lama betul tak update la kan???
hmmm sorry wahai blogku.. dia pun dah naik menyampah dah..
so far hari ni macam ada masa terluang nak update blog ni..
sepatutnya sekarang tengah bz training tapi sebab web based training boleh la saye berjimba-jimba sekejapan..

Ni outfit untuk malam nikah. Baju simple je.. memang dedua baju kosong.. kita tak ambik off white.. dia antara off white dengan pearl white.. manik-manik baju ditambah sendiri oleh puan pengantin bersama wedding planner nye merangkap Dida Armain..

Sumpah ada cerita belakang tapi malas nak cerita. har har har.. biarlah menjadi rahsia.. ecehwah.. kau ingat kau siti lijah???

Tudung pun beli sajork.. murs murs okey.. mekap je bermasalah time tu.. memang kecoh 1 rumah.. muke orang tak biase mekap tebal-tebal (natural beauty gituee) ahahaa.. so aku dah la ngan gelabahnnye ngan katering tak sampai-sampai ngan mak andam stucked dalam jam.ngan laki ntah kat mana.. adoiyai.. tapi akhinye selamat jua ngan sekali nafas..

aku la time tu berpeluh berdebar melampau tapi orang tu ewah ewah.. laju betul dia ijab n kabul tuh.. tak bole bla.. ceh ceh.. saya selamat dinikahkan oleh abah sendiri.. and i knew abah was nervous too. hahaha its okay abah.. u got 3 more daughters to go!

Kita dedua memang takde plan nak merenjis bagai.. we got mini pelamin just to take pictures with family and friends.. it was a simple occasion actually.. cukuplah dengan budget yang ada. yang penting.. semua ikut pengantin..(akulah tu kan).. and semua pun happy.. yes got cacat sikit di sana sini which can be alter for the next event pulak next year time Angah n Ber..

Work? My 2nd week at my new place.. ppl are nice too but im still missing my old colleagues.. πŸ™ takpelah..manusia kena berubah untuk maju ke depan.. so i am looking forward but not forgetting my past and akan selalu pandang ke belakang bila saya menuju ke depan dan akan selalu tengok ke bawah bila saya ke atas.. thats how im going to live my life right now..

harap-harap lepas ni boleh selalu update blog with my current life.. hehehe πŸ™‚

1 Comment »

Hectic Life!

Masya Allah.. memang hectic betul hidup sekarang ni..
every day every week i got plans to do this and this..

ni belum jadi bini orang lagi.. jadi mak orang lagi..
omg..

Macam biase..
kalau dah jarang menulis..
kita memang kena buat sedikit kesimpulan lah terus buat rumusan sekaligus dalam 1 entry..
sekarang memang tak ade kuase lah nak tulis hari-hari..
i should but i dont have the time/guts to do ..

Kerja
Alhamdulillah..saya sudah sign offer letter dengan new company.Akan mula kerja pertengah Oktober nanti..
Bagi boss sekarang 2 bulan notis tapi sampai sekarang masih berusaha supaya stay dekat sini. I told u boss.. i will stay but until the end of September.. lepas tu boss cakap nanti dia sedih.. haha comel je.. susah jugak hari tu either nak terima ke tak sebab dah selesa sangat kerja sini.. dah lah pergi kerja pun jalan kaki dari rumah sewa.. if dari rumah Shah Alam pun dekat jugak.. ade orang hantar and i dont have to bersusah-payah nak drive or naik lrt whatsoever.. tapi.. before this ada banyak lagi dpt job offer but this time rasa macam rugi sangat kalau lepaskan.. takpe.. masih ada 1 bulan lagi nak bekerja di company sekarang ni.. new company TBA..

Wedding Preparation
Sumpahhhhhhhhh lecehhhhh.. pelik betul macam mana orang bertahan kahwin 12 hari lah 2 bulan lah.. 12 hari tu penat kahwin punya persiapan pun tak habis lagi. OMG..
Saya sedang membuatnye sedikit demi sedikit.. dengan bantuan adik-beradik dan mak abah serta tunang tersayang..
simple yang memang simple. budget tak ade pun betul jugak..
sebab budget memang fully dari kami berdua.. not from our parents.. persiapan dalam 75%?

so sekarang 2 event ni la yang paling mencuri masa kan..
hadoih..
oh plus..
sedang busy carik rumah sewa ..

yang penting.. dekat dengan JJ boleh? πŸ˜›

No Comments »