T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Bercuti ke Colmar Tropicale French Theme Resort , Bukit Tinggi, Pahang 1

Ya Ampun.. basi sangat dah cite ni bulan 9 tahun lepas baru nak cite kat sini.. takpela untuk tatapan di masa akan datang.

Sempena jerebu ingat nak pegi ler tempat tinggi tinggi sikit sambil-sambil berjalan.. Sudahnye nak yang dekat tapi tinggi.. Tak Genting.. Bukit Tinggi la rase-rasenye..

Lagipun tak pernah sampai sini so gigihlah mommy booking bilik dari Agoda. Rasa macam tak sampai RM200 la.. dapat murah je time tu sekali dengan discount Maybank.

Preparation untuk 4 orang:
Trip to Colmar Tropicale
26/9/2015 – 27/9/2015
Travel hours: +1 Hour
Check in time: 3PM but can check in early
Check out time:12PM

To bring:
Clothes
1- Swimsuit daddy & kakak (KIV)
2- Baju tidur lengan panjang X 1
3- Baju siang lengan panjang & seluar panjang X 3 pasang

Misc
1- Mosquito patch
2- Ubat nyamuk
3- Patapum
4- Plastik nak tapau breakfast
5- Plastik baju kotor
6- Toiletries – berus gigi & ubat gigi mommy, daddy & kakak , sabun mandi adik & kakak
Food
1- Roti & Tuna
2- Maggi cup
3- 3-in-1 coffee
4- Cutleries
5- Jajan & Biskut

Jangan main-main uols.. Nak pergi Bukit Tinggi sedepa dari rumah pun ade list.. kah kah kah..
Tapi memang aku style lagu tu la.. Nak pergi mana-mana kena ade list sebab nak mengemas untuk 4 orang..
Boleh jem otak kalau main ingat-ingat kat kepala je..

 

20150926_124721

Sinki

20150926_124658

Bath tub + shower skali ..toilet belah kanan takde gambar pulak.. luas jugak la bilik air dia ni..

20150926_124541

View dari tingkap bilik.. memang betul-betul belakang pentas.. time muzik tu memang dengar tapi takdela bising melampau-lampau sampai tak boleh tido sebab bilik tu macam ala kalis bunyi jugak la..

20150926_124455

Jadi katil King bila twin dirapatkan..hehehehe…eh eh oren nye seluar dikkk

20150926_124448

View dari depan bilik air

20150926_124441

 Ni pulak opposite sebelah katil

20150926_170727

Kakak kalau tido hotel memang benda ni je dia carik nak buat main.. macam takde benda lain nak main.. hahaha

Dalam phone memang ade gambar dalam hotel je.. sambung ….

No Comments »

Home Sweet Home in progress

IMG-20150801-WA0011 IMG-20150801-WA0013 IMG-20150801-WA0014 IMG-20150801-WA0010 IMG-20150801-WA0008 IMG-20150801-WA0009 IMG-20150801-WA0007 IMG-20150801-WA0006

Alhamdulillah .. to buy list paling utama dah tercapai iaitu nak memiliki rumah sendiri..
Tahniah buat husband sebab berusaha untuk berikan yang terbaik untuk anak-anak..
Bini dia campak mane-mane pun hidup tapi mungkin fikir berapa lama lagi kita nak duduk menyewa..
Rumah makin lama makin mahal bukan makin murah..
Commitment pun makin lama makin banyak..
Rumah masih dalam process dan dijangka sepatutnya bulan Dec lepas tapi biaselah..delay lagi..
Kami pun dah budget untuk prepare nak kena bayar 2 rumah sampai June tahun ni just in case..
Harap-harap Allah permudahkanlah segala urusan kami..
Niat kami memang hanya satu.. nak bagi tempat tinggal yang selesa untuk anak-anak dengan persekitaran yang baik sikit.

No Comments »

[Part 3] Pengalaman bersalin di KPMC Puchong

Ternampak komen pasal total bill masa bersalin dekat KPMC Puchong tu..

Matilaaa dah nak raya baru update.. hehehe

ni gigih korek gambar 3 bulan lepas semata-mata nak share sebab orang yang tak tau mesti rasa mahal je nak pergi KPMC Puchong ni.

Bila nak discharge tu , ada admin yang datang bilik cakap bil sekian-sekian.

Untuk mommy, since company daddy cover RM5k so lebihnya baru kena bayar.

20150419_121922

 

Total bil RM6,444 untuk mommy dan upgrade bilik sekali untuk 3 hari 2 malam

20150419_121933

 

Dan additional RM400 untuk baby M sebab dia kena tahan dekat nursery 2 malam sebab kan hypoglycemia iaitu low blood sugar level masa lahir. Ni common kes untuk mommy yang ade GDM.

Masa kakak M tak kena pulak maybe sebab GDM mommy tak berapa tinggi sangat. Yang time baby M ni memang tinggi sebab tu doc suggest emergency c-sect je sebab at 36weeks estimate weight dah almost 3.8kg .. PENGSAN.. -_-

mommy lupekan jelah hasrat nak beranak normal sebab dah tentu-tentu sangkut plus baby M bahaya pulak dalam perut ape-ape hal kan.

Dengan servis dan segala layanan, memang alhamdulillah puas hati sangat-sangat dengan KPMC Puchong.

Mungkin aku ni tak banyak songeh sebab pernah beranak dekat HUKM yang semi-gomen sebelum ni and bila dapat dipamper dengan layanan biase2 pun dah rasa cukup terharu sangat-sangat.

SO far sampai sekarang pun baby M akan check up dengan doc Norazuwan..  Yang paling suka pergi KPMC ni sebab semua cepat compare buat follow up dekat Columbia Asia Puchong.

 

No Comments »

Pengalaman bersalin di KPMC Puchong (Part 2)

Amboi dah berbulan-bulan tak update lagi yang Part 2..

Appara.. ok meh sambung

18/7
Pagi-pagi buta lagi nurse beramai-ramai dah datang tolong tukar pad and lap-lap badan sekali tukar baju. Kakak M tidur dengan daddy kat katil sebelah. Nasib ada katil extra. Sofa pun okay sebab dalam bilik ada 2 air cond so memang selesa sangat bilik VIP KPMC ni.

Nurse agak risau sebab air kencing kurang keluar. So dia cakap kena tunggu doctor datang kejap lagi. Baru terasa lapar dan dahaga compare semalam.

Berita sedih si baby M pulak memang hypoglemia. Normal actually untuk ibu yang GDM. Macam time kakak M dulu dia tak kena alhamdulillah. So Paed Dr. Norazuwan kena masukkan gula gune tiub lah dekat baby M. Kesian kecik-kecik dah kena cucuk drip. Hadoih..

So pagi-pagi mommy dah ajak daddy teman nak tengok baby M dekat nursery room. Nak bagi susu badan tapi sebab dia tengah berselirat dengan wayar so tak jadilah. Mommy request nak mintak pump lain sebab yang pump dorang bagi tu suction dia macam tak berfungsi sangat.

Dapat la keluarkan sikit colostrum sebab tak nak bagi breast bengkak. Baby M tak boleh minum kan..Pagi dalam pukul 10 doktor Siti Aishah datang tengok parut dan cucikan. Dia kata so far okay takde pendarahan ke apa. Dia suruh bangun jalan-jalan untuk cepat pulihkan kesan ubat bius tu. Mommy cakap pagi tadi dah pergi toilet sendiri dah. Doktor and nurse pun terkejut mommy boleh bangun dan jalan-jalan even baru semalam baru operate.

Tapi kalau nak compare dekat HUKM.. Nurse memang suruh bangun hari lepas operate tu. Jangan mengade sangat katenye.. Nanti lambat baik. Jangan baring je. Sebab tu rasa dekat KPMC ni berbaloi sangat bayar mahal-mahal dengan layanan yang kita dapat. So memang tak bolehlah nak condemn kenapa hospital kerajaan ni service teruk la apela.. sebab tu sebenarnye apa yang kita rasa je padahal memang betul pun apa nurse gomen tu kata.

Malam nya Paed datang cakap yang baby M menunjukkan result yang memberangsangkan so by tomorrow kite review lagi sekali. If mommmy nye boleh keluar, baby M pun boleh keluar sekali.. Yabedaaa beduuu~

19/4

Pagi-pagi memang dah bangun siap mandi semua. Since dah pernah ada pengalaman sebelum ni alhamdulillah recovery period lepas operate memang cepat sikit.

Doktor Aishah datang dan puas hati dengan keadaan mommy yang dah okay and doctor kata boleh discharge by today. Yeay! so now kena tunggu baby M pulak.

Tengah hari sikit Doktor Norazuwan datang and cakap so far baby M punya blood test okay menunjukkan peningkatan. Cuma mommy kena keep bf sebanyak mungkin untuk stabilkan kandungan gula dalam badan dia.

Another 1 week baru jumpa nak tengok macam mana. So both boleh discharge! yeay alhamdulillah lagi.

Petang lepas lunch orang dr Admin datang inform balance lepas tolak insurance cover by company husband. Alhamdulillah sangat dengan segala kesenangan.

Cuma kena bayar additional dengan baby M punye bill (sebab tak cover lagi)

Around pukul 2 nurse hantar sampai depan kereta.

Total bill entry akan dtg

2 Comments »

Pengalaman bersalin di KPMC Puchong (Part 1)

Maternity-Package-Banner-We

Hari Jumaat 17/4

7pagi- Hubby, me and M dah sampai hospital sebab operation start pukul 8pagi so dari semalam dah siap-siap puasa.
Once dah register kami terus dibawa masuk ke bilik Meranti. Husband insist ambil pakej bilik Family Suite (VIP) so both of them boleh teman mommy lah kat hospital. Bilik memang superb gila besar dengan 2 katil , 2 sofa 3 seats, ada peti ais, ada tv, ada 2 aircond, closet, set kerusi dan meja dan private toilet dan ruang dia memang luas lah. Macam bilik hotel =)

Nurse in charge datang dan nak check itu ini sambil tanya dah shave ke.. Er aku cakap dah tapi takdelah betul-betul clear sebab dah tak berapa nak boleh tunduk.. Nurse cakap takpe saya buatkan… -_-

banner-vip-room8.00pagi – Once nurse dah readykan dengan semua persediaan, baru la aku ditolak ke OT dan sempat salam dan cium hubby and kakak M.

Dalam tu Doc Aishah dah ready dah dengan 2 midwife yang berpengalaman dan juga Doc Rauf, anaest @ tukang borak @ tukang mengaji dalam OT tu.. hihi

Memula Doc Rauf explain dia siapa and apa procedure yang dia akan buat which aku dah pernah hadap masa time Maryam dulu.

Once dah cucuk sikit-sikit rasa kaki makin kebas makin kebas.. Tapi kali ni memula tu rasa macam dah penghujung sangat nyawa ni and macam-macam boleh jadi. Nasib dah sempat cakap dengan mak.. dengan abah.. salam suami.. peluk cium anak.. mintak doa dari adik-beradik.. mane lah tau kan.. tu perbaringan terakhir buat aku ke kan..

Doc Rauf macam nampak aku tak berapa ready so dia borak-borak and pasangkan gas supaya aku dapat oksigen sikit.

This time memang tak nampak apa Doc and nurse godek-godek perut aku tapi this time merasa perut kena potong macam kena laser. Tau -tau je bau daging kena bakar..

Doc Rauf masa ni memang manjang dia borak sambil mengaji.. Gurau-gurau dengan nurse la .. borak-borak dengan Doc Aishah lah.. Macam bagi rasa tenang sikit kot hati haku yang macam dah nak meletup dah.

Memang lah dah ade pengalaman sebelum ni tapi perasaan berdebar tetap sama.

Doc Rauf explain kalau baby dah nak keluar nanti dia akan tolong tolak dari dada.

8.45pagi – Aku dah rasa perut dah terbukak tapi Doc Aishah macam susah sikit nak keluarkan baby.. so Doc Rauf datang and cakap dia kena tolong tolak baby dari dada so akan rasa sesak nafas sikit. So sambil Doc Aishah dengan nurse tarik baby Doc Rauf tolng tolak keluar dari ada..

Tepat 8.53pagi dengar suara baby M meraung..

syukur alhamdulillah.. terus hilang rasa debar dan macam-macam rasa lagi..

padahal perut belum jahit lagi ni..

Terus rasa mengantuk yang sangat-sangat tapi still rasa tak boleh tidur.

Rasa proses jahit perut memang lagi lama dari masa nak keluarkan baby.

Dalam sejam lepas tu baru siap semua then nurse bawak naik ke bilik and tukarkan baju pakaikan pad semualah.. Bak kata semua nurse yang buatkan.

Aku dah expect akan muntah-muntah macam last time tapi since kali ni tak terus pengsan sampai 1 malam tapi nurse keep datang check keadaan and tanya dah makan ke dah minum ke… ada rasa tak sedap mana-mana ke.. aku dengan mamai-mamai tu just jawab saya tak lapar saya tak haus tak sakit tapi saya mengantuk je nurse..

Aku macam sedar tak sedar yang mak abah and adik and anak buah datang melawat lepas masuk bilik. Husband tanya masa esoknya tu sedar tak cakap dengan mak abah.. Memang tak ingat apa langsung..

Air masak je yang aku rasa masuk tekak.. minum skit then terus tidur.. Baby M masuk bilik nak menyusu pun husband tak sampai hati nak kejut sebab tengok aku pengsan bukan main lagi.

Petang nak ke malam tu nurse datang lagi and tukarkan baju pad semua tapi baby M diorang letak nursery since aku pun mamai-mamai lagi tak boleh bukak mata.

bersambung…

No Comments »