T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

[Part 3] Pengalaman bersalin di KPMC Puchong

Ternampak komen pasal total bill masa bersalin dekat KPMC Puchong tu..

Matilaaa dah nak raya baru update.. hehehe

ni gigih korek gambar 3 bulan lepas semata-mata nak share sebab orang yang tak tau mesti rasa mahal je nak pergi KPMC Puchong ni.

Bila nak discharge tu , ada admin yang datang bilik cakap bil sekian-sekian.

Untuk mommy, since company daddy cover RM5k so lebihnya baru kena bayar.

20150419_121922

 

Total bil RM6,444 untuk mommy dan upgrade bilik sekali untuk 3 hari 2 malam

20150419_121933

 

Dan additional RM400 untuk baby M sebab dia kena tahan dekat nursery 2 malam sebab kan hypoglycemia iaitu low blood sugar level masa lahir. Ni common kes untuk mommy yang ade GDM.

Masa kakak M tak kena pulak maybe sebab GDM mommy tak berapa tinggi sangat. Yang time baby M ni memang tinggi sebab tu doc suggest emergency c-sect je sebab at 36weeks estimate weight dah almost 3.8kg .. PENGSAN.. -_-

mommy lupekan jelah hasrat nak beranak normal sebab dah tentu-tentu sangkut plus baby M bahaya pulak dalam perut ape-ape hal kan.

Dengan servis dan segala layanan, memang alhamdulillah puas hati sangat-sangat dengan KPMC Puchong.

Mungkin aku ni tak banyak songeh sebab pernah beranak dekat HUKM yang semi-gomen sebelum ni and bila dapat dipamper dengan layanan biase2 pun dah rasa cukup terharu sangat-sangat.

SO far sampai sekarang pun baby M akan check up dengan doc Norazuwan..  Yang paling suka pergi KPMC ni sebab semua cepat compare buat follow up dekat Columbia Asia Puchong.

 

No Comments »

[Tips] 5 benda berguna yang memudahkan pantang

Since dah 2 kali berpantang ni.. pulak tu yang 2nd memang pantang sendiri dekat rumah sendiri so kenala pandai-pandai..

Disebabkan beranak kali ni pun dah dijangka dan doc bagi date.. so kitorang settle apa yang patut sebelum nak beranak hari Jumaat 17/4 tu.. Memang saja pilih hari Jumaat.. Hari berkat kan..

So checkup Selasa then doc dah bagi MC suruh duduk rumah relax dan settle apa patut.

Malam tu jugak berkemas pindahkan single bed dan bukak baby cot masuk bilik lagi 1.. Cadangnya mommy dan baby tidur dalam bilik yang takde air cond sebab fikir nanti baby sejuk dalam air cond (DUHHHH!!!)

So kakak M and daddy tidur bilik sebelah lah..Plus kakak M kena pergi sekolah kang kalau baby melalak mommy nak bfeed ke nak tukar pampers ke kena bukak lampu mula la dia bangun join sekali.

Disebabkan kali ni pantang semua sendiri so berdasarkan pantang last time.. ada few things/perkara yang memudahkan kita pantang sendiri dengan baby.

1) Sleepsuit
– Paling senang sangattt lagi-lagi yang berzip. Memudahkan kita nak tukar pampers baby setiap kali poo poo or shi shi.. Baby newborn masa awal-awal senang sangat berak dan kita kena tukar pampers sekali setiap 2-3 jam. Kadang-kadang dah tukar pun tercirit la apala. So yang paling senang bagi pakai sleepsuit aje malam-malam or siang cuma kena make sure dia jangan terlampau panas sangat. Sleepsuit yang siap sarung kaki terus pun laaaaagi laa sungguh senang so tak payah la risau nak pakaikan booties ke mittens ke.. and kesayangan sleepsuit yang ada sekarang ni yang siap ade ala-ala mittens so terus tutup je tangan dia.

19

  gambar contoh


2) Nursing pillow
– Memang paling membantu sangat-sangat dikala kita tengah berpantang. Memang kena invest sikit untuk dapatkan nursing pillow sedap. Macam dalam previous post bila aku order Maternity + Nursing pillow 2 in 1 tu:
www.gediks.com/2015/03/02/maternity-nursing-2-in-1-pillow/

3) Bakul diaper & accessories
Letak semua dalam 1 bakul so senang capai bebila masa. Bakul comel-comel boleh beli dekat Daiso. Ku pakai Daiso punya je senang. Tak payah lah nanti kita nak bangun banyak kali nak ambil diaper nak ambil bedak nak ambil wet tissue la apela. Masa pantang awal-awal meamng kena kurangkan pergerakan. Lagi-lagi kalau yang beranak normal. Czer pun sakit bahagian perut tapi so far nak duduk ke nak sila ke memang takde masalah sangat. Cuma bila kite berdiri and nak tukar position tu yang kena pegang sikit perut tu.

diaper-basket
contoh dari Google Image


4) Nursing bra
Kalau yang nak bfeed lama baby tu memang patut invest banyak nursing bra ni sebab memang sangat membantu. Kalau tak pakai bra nanti rase tak selesa sebab breast kita bila full nanti air susu tu menitik dan basahkan baju kita. Usually yang sedap dan nak pakai kat rumah masa awal pantang tak payah ada wire kot yang biasa je. Boleh beli dari FabulousMom, One Baby etc.

5) Nasal aspirator
Baby kadang-kadang awal kelahiran nafas dia macam berbunyi and macam ada kahak tau. Kami laki bini memang tak pandai sedut manual dan Pigeon Nasal Aspirator ni memang penyelamat sejak dari zaman kakak dia lagi. Memang bagus sangat untuk buang hingus dan kahak dari hidung baby.

 

pigeon-nasal-aspirator

 

No Comments »

Pengalaman bersalin di KPMC Puchong (Part 2)

Amboi dah berbulan-bulan tak update lagi yang Part 2..

Appara.. ok meh sambung

18/7
Pagi-pagi buta lagi nurse beramai-ramai dah datang tolong tukar pad and lap-lap badan sekali tukar baju. Kakak M tidur dengan daddy kat katil sebelah. Nasib ada katil extra. Sofa pun okay sebab dalam bilik ada 2 air cond so memang selesa sangat bilik VIP KPMC ni.

Nurse agak risau sebab air kencing kurang keluar. So dia cakap kena tunggu doctor datang kejap lagi. Baru terasa lapar dan dahaga compare semalam.

Berita sedih si baby M pulak memang hypoglemia. Normal actually untuk ibu yang GDM. Macam time kakak M dulu dia tak kena alhamdulillah. So Paed Dr. Norazuwan kena masukkan gula gune tiub lah dekat baby M. Kesian kecik-kecik dah kena cucuk drip. Hadoih..

So pagi-pagi mommy dah ajak daddy teman nak tengok baby M dekat nursery room. Nak bagi susu badan tapi sebab dia tengah berselirat dengan wayar so tak jadilah. Mommy request nak mintak pump lain sebab yang pump dorang bagi tu suction dia macam tak berfungsi sangat.

Dapat la keluarkan sikit colostrum sebab tak nak bagi breast bengkak. Baby M tak boleh minum kan..Pagi dalam pukul 10 doktor Siti Aishah datang tengok parut dan cucikan. Dia kata so far okay takde pendarahan ke apa. Dia suruh bangun jalan-jalan untuk cepat pulihkan kesan ubat bius tu. Mommy cakap pagi tadi dah pergi toilet sendiri dah. Doktor and nurse pun terkejut mommy boleh bangun dan jalan-jalan even baru semalam baru operate.

Tapi kalau nak compare dekat HUKM.. Nurse memang suruh bangun hari lepas operate tu. Jangan mengade sangat katenye.. Nanti lambat baik. Jangan baring je. Sebab tu rasa dekat KPMC ni berbaloi sangat bayar mahal-mahal dengan layanan yang kita dapat. So memang tak bolehlah nak condemn kenapa hospital kerajaan ni service teruk la apela.. sebab tu sebenarnye apa yang kita rasa je padahal memang betul pun apa nurse gomen tu kata.

Malam nya Paed datang cakap yang baby M menunjukkan result yang memberangsangkan so by tomorrow kite review lagi sekali. If mommmy nye boleh keluar, baby M pun boleh keluar sekali.. Yabedaaa beduuu~

19/4

Pagi-pagi memang dah bangun siap mandi semua. Since dah pernah ada pengalaman sebelum ni alhamdulillah recovery period lepas operate memang cepat sikit.

Doktor Aishah datang dan puas hati dengan keadaan mommy yang dah okay and doctor kata boleh discharge by today. Yeay! so now kena tunggu baby M pulak.

Tengah hari sikit Doktor Norazuwan datang and cakap so far baby M punya blood test okay menunjukkan peningkatan. Cuma mommy kena keep bf sebanyak mungkin untuk stabilkan kandungan gula dalam badan dia.

Another 1 week baru jumpa nak tengok macam mana. So both boleh discharge! yeay alhamdulillah lagi.

Petang lepas lunch orang dr Admin datang inform balance lepas tolak insurance cover by company husband. Alhamdulillah sangat dengan segala kesenangan.

Cuma kena bayar additional dengan baby M punye bill (sebab tak cover lagi)

Around pukul 2 nurse hantar sampai depan kereta.

Total bill entry akan dtg

2 Comments »

Check up 37 weeks @ KPMC Puchong

Hari Selasa 14/4 lepas kerja macam biasa pergi check up untuk 37 weeks..
Macam rutin biasa nurse ambil tekanan darah bacaan itu ini then jumpe Doc Siti Aishah.

Once nurse Yani panggil masuk.. Doc Aishah tanya sihat ke tak? Dengan laju aku jawab saya rasa berat sangat-sangat la doctor.. macam tak larat sangat dah rasa. Tiba-tiba je rasa perut saya makin besar melampau..
Doc Aishah pun cakap aah la saya tengok perut awak macam besar sikit..
Mari buat scan dulu..

Lepas Doc scan kire tu kire ni doc cakap baby nye weight dah jadi 3.6kg estimate! OHMG! 🙁
Muka Doc Aishah macam agak risau walhal last 2 weeks Doc kata berat 2.6kg je.. in 1 week terus naik 3.6kg !

Aku dah cuak tapi macam biasa.. Pengalaman ni sama je macam time kakak dulu.. cuma adik ni awal sikit pulak pembesaran dia.. hihihi

Saya suggest kite czer la sebab situation dia sama macam last pregnancy tapi cuma kali ni tambah dengan 1st pregnancy dah czer. Plus.. BSP result pun tak cantik dan makin tinggi.

Doc cakap kalau boleh secepat mungkin sebab takut baby makin membesar lagi.. memang rapid betul tumbesaran adik ye..

Doc cakap buat HCG dulu.. so far baby aktif cuma dah tak berapa aktif sebab dah sempit kot.

Doc suruh call husband and bincang bila boleh buat..

Kami sepakat pilih Jumaat memandangkan hari ni dah Selase then apa pun tak kemas lagi tak ready lagi T.T

So kali ni kire Emergency czer due to GDM mother & previous pregnancy.

Mommy berserah je kepada Allah SWT semoga semua selamat..

No Comments »

@ 37 weeks

20150411_104858

 

Baby @ 37 weeks!

Fuh! Mommy tak sangka macam cepat pulak yang 2nd pregnancy ni dah masuk 37 weeks. We (as Mommy, Daddy and Kakak Maryam) are waiting for you to see us very very soon!

Pregnancy kali ni agak mencabar tapi tak berapa rasa compared to time kakak Maryam.

Maybe sebab mommy pun busy melayan kakak Maryam.

Sakit kejap-kejap datang.. Denggi lah.. infection in blood lah.. batuk berpanjangan lah.. Kudis-kudis kat kaki lah.. but i don’t mind at all!

=)

Semoga dipermudahkan segalanya untuk kami sekeluarga.

Amin ya robbal alamin!

No Comments »