T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Pengalaman bersalin di KPMC Puchong (Part 1)

Maternity-Package-Banner-We

Hari Jumaat 17/4

7pagi- Hubby, me and M dah sampai hospital sebab operation start pukul 8pagi so dari semalam dah siap-siap puasa.
Once dah register kami terus dibawa masuk ke bilik Meranti. Husband insist ambil pakej bilik Family Suite (VIP) so both of them boleh teman mommy lah kat hospital. Bilik memang superb gila besar dengan 2 katil , 2 sofa 3 seats, ada peti ais, ada tv, ada 2 aircond, closet, set kerusi dan meja dan private toilet dan ruang dia memang luas lah. Macam bilik hotel =)

Nurse in charge datang dan nak check itu ini sambil tanya dah shave ke.. Er aku cakap dah tapi takdelah betul-betul clear sebab dah tak berapa nak boleh tunduk.. Nurse cakap takpe saya buatkan… -_-

banner-vip-room8.00pagi – Once nurse dah readykan dengan semua persediaan, baru la aku ditolak ke OT dan sempat salam dan cium hubby and kakak M.

Dalam tu Doc Aishah dah ready dah dengan 2 midwife yang berpengalaman dan juga Doc Rauf, anaest @ tukang borak @ tukang mengaji dalam OT tu.. hihi

Memula Doc Rauf explain dia siapa and apa procedure yang dia akan buat which aku dah pernah hadap masa time Maryam dulu.

Once dah cucuk sikit-sikit rasa kaki makin kebas makin kebas.. Tapi kali ni memula tu rasa macam dah penghujung sangat nyawa ni and macam-macam boleh jadi. Nasib dah sempat cakap dengan mak.. dengan abah.. salam suami.. peluk cium anak.. mintak doa dari adik-beradik.. mane lah tau kan.. tu perbaringan terakhir buat aku ke kan..

Doc Rauf macam nampak aku tak berapa ready so dia borak-borak and pasangkan gas supaya aku dapat oksigen sikit.

This time memang tak nampak apa Doc and nurse godek-godek perut aku tapi this time merasa perut kena potong macam kena laser. Tau -tau je bau daging kena bakar..

Doc Rauf masa ni memang manjang dia borak sambil mengaji.. Gurau-gurau dengan nurse la .. borak-borak dengan Doc Aishah lah.. Macam bagi rasa tenang sikit kot hati haku yang macam dah nak meletup dah.

Memang lah dah ade pengalaman sebelum ni tapi perasaan berdebar tetap sama.

Doc Rauf explain kalau baby dah nak keluar nanti dia akan tolong tolak dari dada.

8.45pagi – Aku dah rasa perut dah terbukak tapi Doc Aishah macam susah sikit nak keluarkan baby.. so Doc Rauf datang and cakap dia kena tolong tolak baby dari dada so akan rasa sesak nafas sikit. So sambil Doc Aishah dengan nurse tarik baby Doc Rauf tolng tolak keluar dari ada..

Tepat 8.53pagi dengar suara baby M meraung..

syukur alhamdulillah.. terus hilang rasa debar dan macam-macam rasa lagi..

padahal perut belum jahit lagi ni..

Terus rasa mengantuk yang sangat-sangat tapi still rasa tak boleh tidur.

Rasa proses jahit perut memang lagi lama dari masa nak keluarkan baby.

Dalam sejam lepas tu baru siap semua then nurse bawak naik ke bilik and tukarkan baju pakaikan pad semualah.. Bak kata semua nurse yang buatkan.

Aku dah expect akan muntah-muntah macam last time tapi since kali ni tak terus pengsan sampai 1 malam tapi nurse keep datang check keadaan and tanya dah makan ke dah minum ke… ada rasa tak sedap mana-mana ke.. aku dengan mamai-mamai tu just jawab saya tak lapar saya tak haus tak sakit tapi saya mengantuk je nurse..

Aku macam sedar tak sedar yang mak abah and adik and anak buah datang melawat lepas masuk bilik. Husband tanya masa esoknya tu sedar tak cakap dengan mak abah.. Memang tak ingat apa langsung..

Air masak je yang aku rasa masuk tekak.. minum skit then terus tidur.. Baby M masuk bilik nak menyusu pun husband tak sampai hati nak kejut sebab tengok aku pengsan bukan main lagi.

Petang nak ke malam tu nurse datang lagi and tukarkan baju pad semua tapi baby M diorang letak nursery since aku pun mamai-mamai lagi tak boleh bukak mata.

bersambung…

No Comments »

Check up 37 weeks @ KPMC Puchong

Hari Selasa 14/4 lepas kerja macam biasa pergi check up untuk 37 weeks..
Macam rutin biasa nurse ambil tekanan darah bacaan itu ini then jumpe Doc Siti Aishah.

Once nurse Yani panggil masuk.. Doc Aishah tanya sihat ke tak? Dengan laju aku jawab saya rasa berat sangat-sangat la doctor.. macam tak larat sangat dah rasa. Tiba-tiba je rasa perut saya makin besar melampau..
Doc Aishah pun cakap aah la saya tengok perut awak macam besar sikit..
Mari buat scan dulu..

Lepas Doc scan kire tu kire ni doc cakap baby nye weight dah jadi 3.6kg estimate! OHMG! 🙁
Muka Doc Aishah macam agak risau walhal last 2 weeks Doc kata berat 2.6kg je.. in 1 week terus naik 3.6kg !

Aku dah cuak tapi macam biasa.. Pengalaman ni sama je macam time kakak dulu.. cuma adik ni awal sikit pulak pembesaran dia.. hihihi

Saya suggest kite czer la sebab situation dia sama macam last pregnancy tapi cuma kali ni tambah dengan 1st pregnancy dah czer. Plus.. BSP result pun tak cantik dan makin tinggi.

Doc cakap kalau boleh secepat mungkin sebab takut baby makin membesar lagi.. memang rapid betul tumbesaran adik ye..

Doc cakap buat HCG dulu.. so far baby aktif cuma dah tak berapa aktif sebab dah sempit kot.

Doc suruh call husband and bincang bila boleh buat..

Kami sepakat pilih Jumaat memandangkan hari ni dah Selase then apa pun tak kemas lagi tak ready lagi T.T

So kali ni kire Emergency czer due to GDM mother & previous pregnancy.

Mommy berserah je kepada Allah SWT semoga semua selamat..

No Comments »

Admitted KPMC Puchong

Hari ni baru bersiaran dari office.

6/2 konon-konon nak pergi kerja tapi bangun pun tak larat so plan nak pergi klinik nak check lah.

Sekali doctor buat blood test.. Bila review balik, doctor cakap ni kena pergi hospital buat further check up sebab WBC (White Blood Count) & platlet count adalah sangat tidak cantik.

Doctor request pergi Hospital Putrajaya so memang tak la nak pergi sana.

Telefon husband cakap nak pergi KPMC Puchong la since antenatal check up pun buat kat sana terus.

Datang terus bagi referral letter dengan Medical Card.

Jumpa MO (Medical Officer) dulu then dia mintak buat blood test lagi sekali. Masa ni memang longlai lemah habis.

Re-test pun memang WBC very high and platlet naik sikit je.

Admit doctor kata.. adoihhhhhh.. terus call husband then dia pun terpaksa la balik ambik half day and ambil baju etc sebelum datang KPMC Puchong.

Datang pukul 9++ macam tu and by 12PM dapat masuk 2 bedded room sebab yang single full and mintak nurse tukar kalau ada kosong.

Masa ni dah kena drip dah and nurse cakap Doctor in charge adalah visited doctor bukan resident doctor so dia akan datang bila ada patient sahaja. So petang baru dia dapat tengok. Okla nurse. Apa-apa je tapi so far memang nurse baik sangat-sangat memang tip top.

So petang husband balik ambik si kenit balik dari school then baru datang balik.

Bila confirm balik dengan nurse, nurse cakap ada 1 single room kalau nak. Of course makcik nak sebab cover beb..

Dah selamat pindah bilik akhirnya si kenit dan daddy balik sebab takkan nak tidur situ pulak kesian la walaupun dapat bilik single.

Doctor bagi antibiotic and drip je so far and bagi ubat selesema, batuk , sakit tekak.

Memang hari Jumaat tu agak lemah badan . Baby dalam perut pun slow je. 🙁

Kena stay sampai Selasa tapi Isnin dah mintak doctor nak balik. Tak tahan duduk wad lama-lama =(

Rabu pergi check up lagi and so far batuk je yang tak baik lagi.

Kalau dah pregnant ni memang kena extra careful sikit kalau ade penyakit menyerang. Macam-macam penyakit boleh dapat.

 

SO far memang puas hati sangat dengan KPMC Puchong walaupun bilik kecik sikit compare to Columbia Asia Puchong . Bilik pun agak uzur sikit tapi makanan adalah sangat sedap compared Columbia Asia Puchong.

Terima kasih banyak-banyak kepada nurses siang dan malam yang jaga hari tu =)

Semua sangat baik..

 

No Comments »