T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Melancong ke Korea-Melawat Inha & Beli barang di Homeplus

Lepas sampai tu..lepak-lepak dulu and ingat petang baru nak bawak jalan-jalan..
Mak bawak rendang! wehooooo ^^
masak nasi and abah mak nenek tido after solat.
penat la kot..
yelah..
6 jam okay dalam flight..
banyak sangat dah pengalaman saya jua menaiki kapal terbang dan asyik nak tidur aje walaupun dah tidur banyak dalam flight.

IMG_3045

Yes.. we got a big pond in Inha University..ย  haha konon besarย  la sangat~~

IMG_3050

IMG_3053

enjoying autumn in my university..

IMG_3056

jangan terkejut.. memang University saya ada kapal terbang.. haha uni sapa ada kapal terbang lagi angkat tangan??

IMG_3070

Merentas Inha University untuk ke Homeplus .. Kat Homeplus beli barang-barang and tengok-tengok aje..
Tips untuk kenal budaya lain ialah dengan supermarketnya..
dari situ kita boleh belajar banyak benda..ย  what they eat.. how they eat.. what kind of products they use.. banyaklah..

10 Comments »

Melancong ke Korea-Dari airport Incheon ke destinasi anda

IMG_3033

Abah, mak n nenek naik MAS flight ke Korea pukul 11.30 malam dari KLIA.. Dari Kuala Lumpur ke Incheon mengambil masa 6 jam selalunya.

Ok mari kita buat sedikit info untuk orang-orang yang nak travel ke Korea dari pintu gate arrival tu ye.hehe (sebab tengah rajin)

Since saya mempunyai rumah sendiri jadi accommodation memang tak perlu nak risaulah. So kalau sesiapa yang nak travel sendiri boleh book hotel berdekatan Seoul sebab saya duduk Incheon ok.. jauh sikit.. better to stay in Seoul.

Incheon Airport Shuttle Bus
Saya jemput mereka and plan naik airport shuttle bus aje since barang pun tak banyak.. usually kalau bas airport ke Seoul pun Insya Allah ada bas direct.. keluar je dari arrival gate tu sila menuju ke luar.. dan akan nampak banyak-banyak signboard..

Ok sekarang ni panduan untuk make sure bas mana yang patut anda ambil.. bolehlah carik information counter dalam airport dan Insya Allah mereka boleh bercakap dalam b.Inggeris so tanya bas apa patut korang naik untuk ke hotel korang tu..
or kalau nak senang just pergi dekat kaunter luar airport dan cakap destination anda.. kerani tu akan cakap harga dan kena tunggu dekat mana..sebab bas berhenti ikut signboard ok.

Harga selalunya tak mahal depends tempat.. dan pastinya dari airport ke Dong-Incheon is 2500 won per person.. dah turun dulu 4400 won. percaya tak? harga tiket bas kat Korea boleh TURUN!.. haha

dan mengikut pengalaman saya yang pernah tinggal kat Seoul(area Guro) tiket shuttle bus dari airport ke Guro dalam bawah 10 000 won.. so bajet2 lah below 15 000 won untuk tiket shuttle bus sehala.

290606_image2_1

Airport deluxe taxi
Boleh naik teksi / van taxi.. usually dia akan mintak 100 000 won untuk 1 kereta ke Guro. so boleh bajet-bajet jugak kalau ke Seoul tapi more than 100 000 won lah straight sampai hotel/tempat penginapan anda..Usually boleh masuk dalam maximum 10 orang adults depend kepada jenis van.

Airport express train
Selain itu, boleh naik airport train.. ada signboard tunjuk gambar train tu.ha boleh naik dan train ni memang bersambung terus dengan subway punya link. tambang mungkin lagi murah tapi kena make sure masa nak transfer. Ni kalau orang yang tak tau sistem subway kat Korea disarankan agar tidak naik dan juga orang yang datang bawak banyak barang. Kalau anda backpackers..budget trip and suka kan adventure..sila lah naik..sebab murah jugak rasenye sampai Seoul. tapi mengambil masa agak lama sebab kena tukar train banyak kali jugak.

Teksi biasa
Untuk teksi biasa (yang tadi tu teksi airport) kalau teksi biasa kalau keluar gate arrival tu terus lintas lampu isyarat akan nampak cab biasa yang berderet.. usually they dont use meter.. dia akan tanya nak pergi mana dan akan bagi jumlah berapa yang dia mintak. Untuk maximum 4 orang ke bawah sesuai naik teksi ni lah..
dan saya pernah naik balik Inha dari airport macam harga pergi ke airport jugak. 40 000 won untuk 1 kereta.. ada 4 orang so 10 000 won seorang… lebih cepat dan terus sampai destinasi. Ke Seoul tak pernah pulak try so better ask dulu..

Memana pun sama je..depends kepada ketebalan poket anda ๐Ÿ™‚

ok nanti sambung lagi~

1 Comment »

Incheon Bridge

Pada Ahad lepas..(matilah hari ni baru nak update kan)
hantar mak abah n nenek balik airport..
naik teksi since barang akumereka adalah banyak..

pakcik teksi adalah sangat baik..๋„˜ ์นœ์ ˆํ•ด..
saya sangat suka..pukul 7 macam tu bertolak and saya baru perasan..
์•„์ €์”จ tidak ikut jalan biasa yang sepatutnya untuk pergi ke airport..(yelah.aku balik setahun berape kalii???hahaha)
so aku tanyelah. ikut jalan mane ni..tak pernah ikut pun..tapi dah boleh agak sebab nampak signboard kaler kuning banyak-banyak tepi jalan tulis ์ธ์ฒœ๊ณตํ•ญ(airport) & ์ธ์ฒœ๋Œ€๊ต(Incheon Bridge)..
then pakcik cakap lalu ์ธ์ฒœ๋Œ€๊ต..
haha terus saya menjadi excited dan menampakkan diri agak batak sebab first time lalu..

FYI.. Incheon Bridge baru je siap dalam bulan Oktober lepas.
so adalah bangga disitu sebab maybe menjadi orang yang mungkin beratus atau beribu lalu hahaha..
Pakcik tanya aku baru first time lalu ke?
saya pun cakaplah ๋„ค,์ฒ˜์Œ์š”! dengan excited habis dah ni.
pakcik pun baru tau abah mak n nenek datang nak melawat Korea so secara exclusive nya dia menerangkan kepada saya lalu menyuruh saya explain kepada abah mak dan nenek pula..

the bridge is 24.6 km pergi dan balik. so dalam 12.3 km sehala. Ia juga dipanggil Marathon Bridge di mana marathon events dibuat kat atas bridge tu. merupakan track untuk orang-orang marathon.
Tol adalah sedikit mahal berbanding tol lama tapi perjalanan dari Inha ke airport yang selalunya ambil masa almost 1 hour++ adalah menjadi sangat singkat iaitu about 30 minutes.. tu pun pakcik tak pecut since ada ramai penumpang..

If last time punya ajoshi time tunang saya nak balik Malaysia mungkin boleh menjadi 10-15 minit sahaja dari rumah saya sebab ajoshi itu membawa 120km/h all the way dari Inha sebab saya dah kata lambat.. hahaha
sian pakcik tu..

Ok back to the story.. tengah-tengah jambatan ada tower dua macam cable.. menurut pakcik teksi.. ketinggian cable tower tersebut dari laut hingga the top adalah bersamaan ketinggian 63 Building (iaitu bangunan tertinggi di Korea) .. menarik kan?
saya pun agak excited bila pakcik bagitahu..haha

Saya tanya pakcik fungsi bridge ni.. Pakcik kata untuk buat jalan direct dari ์†ก๋„(Songdo Intelligent City/Songdo International City..kira Songdo ni nanti jadi one of city yang bergerak maju as ubiquitous city in the future mengikut perancangan negara Korea lah where 100% adalah smart city using RFID system) terus ke airport.

DI samping itu menjadi first impression dan last memory yang indah untuk foreigners yang baru datang mahupun yang mahu balik(abah mak dan nenek saya lah tu) semasa berada di Korea..
Saya adalah sangat agree..memang impress sungguh!!

Pakcik tunjuk 1 spot di mana boleh tengok bridge waktu malam-malam..
dekat je dengan rumah saya.
Jadi..
sapa mahu pergi ambil gambar??? NAK IKOT!!!

p/s: tak ambil gambar sebab terlalu amaze dengan bridge Incheon.. hahaha ..tapi apa yang sure. SAYA NAK DATANG LAGI BEFORE BALIK UNTUK AMBIL GAMBAR!! ๐Ÿ™‚

1

Mengikut peta.. Yeongjong Grand Bridge adalah satu-satunya laluan ke airport Incheon tapi sekarang ada laluan alternative iaitu Incheon Bridge (di mana adalah lagi dekat dengan rumah saya!!)

incheon_bridge_1

Inchen Bridge / Incheon Long Bridge

top105

Incheon Bridge waktu malam..

*pictures taken from Google images THANK YOU!*

1 Comment »

I was so busy last week because…

IMG_3129

IMG_3356

they were here!!! ๐Ÿ™‚

IMG_3384

3 generations@Nami Island


3 Comments »

Inha Girls Day Out

IMG_2876

IMG_2869

IMG_2890

IMG_2901

IMG_2934

Pergi Songdo Resort saja-saja sebab tak pernah pergi..
rupanya jalan yang ada banyak pokok adalah seberang pool sebelah sana.
But we had fun..
at least bila orang tanya dah pernah pergi ke belum..
kita cakap SUDAHHH ๐Ÿ˜›

Pergi naik cab saje..
1000++won per person..
Ada 7 orang so memang meriah ok..
I had fun yesterday..
seriously..

Actually kita orang macam ala-ala tengok sunset tapi sebab busy ambik gambar macam ala-ala je la suasane kan..
tak romantik sangat pun.
cuaca pun takdelah sejuk melampau..
then after tu Akma kena pergi date lain pula since Su nak makan ํ•ด๋ฌผ๋–ก์ง(haemul tteokjjim) so terus pergi ์ธํ•˜ํ›„๋ฌธ(Inha Humun(read:gate belakang))
sepatutnya taknak makan nasi
tapi lepas da habis semua tinggal kuah je tapi teringin gila nak makan ๋ฝ์Œ๋ฐฅ(bokkem bab) pulak..
so end up suruh ajoshi buat ๋ณถ์Œ๋ฐฅ pulak..
kan dah kenyang sangat!!
haishh

pastu dorang berbaik hati teman pergi ๋…ธ๋ž˜๋ฐฉ(norae bang)
jadi ke ๋…ธ๋ž˜๋ฐฉ lah kite.
tapi OST tutup pulak..
mungkin ke ๊ฒฐํ˜ผ์‹(wedding) *pepandai je buat kesimpulan kan kan kan haha*
hmm so memula ingat nak try ๋…ธ๋ž˜๋ฐฉ 15 000won yang ada mic stand tu la kan..
tapi terjumpa yang ๋…ธ๋ž˜๋ฐฉ 10 000์› tapi pakcik adalah sangat mulia hatinya bagi starting 80 minit dan terus tambah-tambah 10-20minit lagi sebanyak 4-5 kali..
so almost 2 jam jugak ok kat situ..
dan mengikut kata pakar-pakar yang biasa pergi ๋…ธ๋ž˜๋ฐฉ (see i told you.. saya adalah jarang pergi ๋…ธ๋ž˜๋ฐฉ) harga adalah okay dan bilik pun lawa and besar.. with LCD tv..*ey?? yeke?*
TERIMA KASIH AJOSHI!
kami datang lagi next time! ๐Ÿ™‚

there we go..
Inha Girls Day Out..
๐Ÿ™‚
thanks korang!
u ols made my day ^^)

1 Comment »