T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

1st Ramadhan in Malaysia..

Yea yea dah byk kali aku asyik ckp benda sama.. semua nye 1st time lah.. ye ah. jakun sikit.. sebelum ni dh 7 kali puasa dekat negara orang kan.. so mcm peghak sikit lah..
muahaha..

1st sahur disambut meriah (sedikit mengantuk) bersama keluarga tercinta.. even mak masak sardin je tapi tetap rasa wahhh omg omg omg macam tuh..

1st berbuka also disambut di rumah manis rumah.. abah saye rela mengambil saya dari tempat kerja (mengade tak? ) lalu membawa pulang dan berbuka bersama-sama..
first thing hasil nukilan jari jemari comel ini ialah popia goreng.. bersama sos cili sedap keropok lekor (dah habis keropok dulu).. berganding bahu bersama Auntie Dida bab bab..
Lebih kulit popia mak suruh buat samosa sardin..
perghhh..
okay takdela sedap sangat sebab Dida sabotaj perencah dengan mengatekan terdapatnye udang kering dan juga telah membelikan sengkuang yang tidak berapa umph.. cis kau Dida..

tapi takpela.. 7 kali punya Ramadhan punya hutang Alhamdulillah sudah langsai.. cewah..

Ini adalah disebabkan penghasilan popiah di Korea adalah melampau mahal.. over okay..
Kat sini kuli popiah 40 keping (large size) adalah RM5.90 (harga Shah Alam..mungkin lebih murah di tempat lain.. mana tahu..)
Taugeh mungkin RM1 untuk 1 plastik sederhana
Karot (tah.. amek abah punya karot untuk masak sup) but should me murah lahh
Sengkuang.. i have no idea but of course murah sket lah kan..
Dan telah mendapat popiah dalam kuantiti yang banyak sebab popia tu bertahan sampai sahur i tell you. tu pun siap frozen masuk peti ais okeh..

Di Korea.. kulit popia sederhana size sudah mencapar KR4500 won.. tu tahap mahal lah okay..(bagi aku)
dengan KR4500 won tu boleh dapat ayam halal seekor yang tahan makan 2 minggu untuk aku sorang..

tak berbaloi kan?

Siapa kata Malaysia mahal?

2 Comments »

M to the I to da double S!

Our raya celebration yang last together-gether 2008 @ Inha University, Incheon, South Korea

Gambar ni macam pernah letak few years ago tapi takpelah.. hahaha *malas punya pasal*

I miss them so much.. Walaupun sekarang tetiga dah ada kat Malaysia but due to others commitment then tak dapeklah nak berjumpa or whatsoever.

Selalu through phone jelah..

We’ll never miss to remind each other pasal kenangan-kenangan of course di Daerim.. our first area we stayed when we arrived in Korea.. hahaha

tak pernah lekang senyum bila teringat pasal Daerim.. fun gilee ahhh!

We used to share stories back then.. sekarang pun.

Recently, I just found out something from Ratna and rasa bersalah selama ni di manekah aku tatkala si dia sedang berdukacita ? ๐Ÿ™ย  IM SORRY! ๐Ÿ™

I hope you feel better. Aku tak pernah lupa untuk doakan kesejahteraan kawan-kawan baik aku semua especially korang-korang! ๐Ÿ™‚

And yesterday, Syaz SMSed me cakap dia kena transfer Penang pulak maybe sampai pertengahan tahun.. haisehhh.. baru je plan nak gembira-gembira sakan with cik Farah yang dah lulus Mohor Besar(ayahanda dialah) nak drive and jalan-jalan.. ish ish ish..

and today(ok tipu..semalam lah patutnya).. i GOTCHA Syaz.. hahaha sorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrryyyyyyyyyyyyyyyyy babe!! tu lah akibat kalau pergi holiday tak bawak aku ๐Ÿ˜› hahaha no lah.. aku sengaje Gotcha kau sebab aku sayang gila kat kau.. we’ll wait if on air pagi nanti pukul 7 or 8 macam tu ke tak..hehehehe.. dengar cerita kau je pun dah terbahak-bahak gelak.. apetah lagi dengar sendiri.. haih.. im not sure die on air kan ke tak segment kau tu.. i hope JJ will put ur recorded GOTCHA laaaaa! hihi.. again.. I LOVE YOU! sebab tu I GOTHCA u ๐Ÿ˜› (anyone yang tak tau GOTCHA tu apa sila click kat link bawah ni ok?)

GOTCHA from HITZ.FM Morning Crew JJ and Ean! ๐Ÿ™‚

www.hitz.fm/special/gotcha/default.asp

1 Comment »

I miss you! :(

I miss them a lot :*(

i love u !

No Comments »

ke Seoul

Semalam ke Seoul..ya Allah.. terok betul nak jalan time snow-snow ni ok.. dengan train nya yang slow + tak banyak.. since line train aku tu atas tanah, so bahaya lah kalau train ni nak operasi macam biasa kan. Yang train laju dari Dong-Incheon pun takdeee.. so i had to take the normal one instead!

and it took me almost 2 hours to reach Namdemun station ok! gheeshh.. salji dah tak fun ok! cukup-cukuplah tuu..

Jumpa Farid, Dzun and Fad.. dorang datang dari Jepun and mintak aku bawak ke tempat brooch dan membeli-belah sikit. Farid kawan sekelasย  masa sekolah menengah dekat Shah Alam while Dzun adalah kawan satu sekolah masa kat SAMURA. Fad baru kenal yesterday.

Tempat first kitorang tuju of course la makcik brooch then beli souvenir sikit-sikit then dari Namdemun gerak ke Myeong-dong. Jalan kaki je sebab dekat jelah.. tak jauh pun. Kat Myeong-dong carik Apple store sebab kawan diorang pesan nak beli iPod..

Lepas tu baru bawak pergi makan kedai jjim. Memula nak makan ํ•ด๋ฌผํƒ•(haemul-tang) err macam sup pedas-pedas sikit letak seafood kot.. err aku serious tak pandai nak terangkan..macam seafood stew kot.macam bawah ni.. ni gambar aku carik dari google ye..

*from google image*credit to the owner*

instead ambik haemultang aku suruh try ํ•ด๋ฌผ์ฐœ which is the same dish yang aku selalu makan and ada letak gambar dalam entry-entry lepas.. jap carik balik..

haa yang ni : www.gediks.com/2009/10/24/makan-%EC%99%95%ED%95%B4%EB%AC%BC%EC%B0%9Cwang-haemul-jjim/

and si Fad tu pulak teringin nak makan ํ•ด๋ฌผํŒŒ์ „(haemul pajeon) or seafood pancake or dalam BM senang adalah lempeng seafood… usually makan dicicah dengan kicap cair masin.like this:

*pic from google image*credit to the owner*

Bolehlah but the best jjim still yang aku makan dekat Ulsan tu. SERIOUSLY! second one of course dekat Sinpo market, Dong-Incheon tu. OMG perut adalah berbunyi-bunyi sekarang… sebab tengok gambar…. LAPAAARRRR..

Then dorang ajak pergi carik ๋ฐ˜์ฐฌ(Banchan/Panchan) sotong manis kering pedas. Lepas tu dorang nak beli seaweed masin. so dah alang-alang tu bawak je kat Shinsagae department store and beli terus je kat situ..sebab dorang nak naik Namsan Tower pulak.

So aku pun balik tidur Gochok.. Pagi bangun terus balik Inha sebab kena bayar bil..

8 Comments »

SNOW at INHA University 2

tengah tunggu Kak G datang.. masa ni baru lepas makan kat kedai ajoshi feveret..Double Double.. makan ์ฐธ์น˜์ฐŒ๊ฐœ(camchi jjigae=tuna hot stew) and ์ƒ์„ ๊ตฌ์ด(saengsun gu-e=ikan bakar)

kak besaq stim tengok salji banyak-banyak..mata pun tak boleh dah nak bukak ke noks? Siti memang niat dia nak bergolek-golek dalam snow aje.. hahaha

kakak besaq aku tepi hi-tech..

sejuk-sejuk tapi gigih gak nak main.. balik rumah.. hamekkk.. kaki semua gatal-gatal sebab sejuk sangat.. terus curah air panas je..

OMGGG sila abai minah depan yang GEBU tu pleaseeeee

2 Comments »