T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Buffet Ramadhan 2013: INTEKMA Resort, Shah Alam

Last weekend berbuka puasa satu family besar kami sebelum sambut raya. This time memang semua pergi so Alhamdulillah dapat berkumpul sebelum minggu ni raya lain lain dah..

Adik dah booked sebelum puasa lagi katenye. Per person RM55 tak sure nett ke idak..

Kami dapat 2 meja bulat dekat dengan pool dengan tempat orang menyanyi.

Kalo pk pk balik baik ambik tempat dalam aircond takdela panas sangat..

Parking jauh tapi Alhamdulillah ada disediakan buggy so boleh naik buggy je nak ke tempat makan.

20130804_192301

 

Dia buat khemah sepanjang tepi kolam tu so macam agak panas sikit tapi tulah kang kalau tak tutup bila hujan habis basah pulakkkkk..

Dari segi food spread memang lauk melayu lah takde yang special sangat. Agak menghampakan.. Nasi beriyani/minyak lepastu nasi putih dengan lauk-lauk biasa yang kita boleh dapat kat kedai or warung-warung..

Ada stall stall lain jugak macam kambing golek (tapi kena catu dan daging kambing liat keras), ikan bakar ( pilihan tak banyak dan dah siap siap bakar so tak berapa sedap sangat), mee goreng char kuey teow goreng etc, sotong kangkung (tp stall ni jauh nak ke atas)

Lepas makan 1 round kitorang dah takde rase nak ambik 2nd round ke 3rd round ke sebab semua macam tak best sangat..

Untuk Rm55 per person tu memang macam tak berbaloi lah kata abah. Abah compare dengan buffet Ramadhan dekat Kiara last year abah cakap lagi sedap dan lagi banyak lauk dan makanan yang menarik .

20130804_192306

 

20130804_192541

IMG_20130804_192142

Opah cam biasa tukang jaga cucu .. hehehee makanan atas meja tu Alhamdulillah kami habiskan takde yang membazir..

Yang penting kami dapat kumpul sekeluarga.. Memang dah jadi tradisi selalu berbuka puasa sama-sama sebelum menyambut Syawal.

 

 

No Comments »

Buffet Ramadhan 2013: Nyonya Valley, Cyberjaya

Sebelum ni tak pernah pernah selalu makan buffet tapi alhamdulillah rezeki murah puasa kali ni. Daddy dapat voucher so moh kite ke sane. Dekat dengan rumah je kotss..

Bila baca review semua kata okay and plus the price is really really reasonable dengan makanan yang dihidang..

RM50 nett per person.. MURAHHH ok sebab ada kambing golek sekali i tell u..

20130801_190012

 

Kita datang dalam around pukul 7 macam tu and tengok tempat duduk. Daddy booked dalam la sebab takut nyamuk and plus ada la pulak si kenit ni terjun dalam pool tu kang.. Masa ni daddy saja test kaki masuk air.. WAH WAH WAHhh kemainnn kaki dia menggeliat – geliat nak turun main air.. Sabar jela anak.. Maryam ni memang pantang tengok air.. hihihiihi Lagi lagi pool besar alam ni ha… can not resist kata dia ;p

20130801_190333

 

Ni buffet spread bahagian luar. Dalam takde .. so kalau nak makan kena ambik kat luar.. takde la jauh mana pun.. tapi memang puas hati makan sini la..

20130801_190337

Lagi buffet spread dia.. Ada macam-macam dari ke appetizer, main course, lauk pauk, pasta, sotong kangkung, sate ayam(ni marveles jugak) , kambing golek (paling marbeles daging lembut gile kuah sangat sedapppppsss), ABC, deserts etc.

20130801_193323

 

Ni first round.. tapi kite ni puasakan.. bukan larat nak makan banyak – banyak.. so amik sikit itu sikit sana sikit untuk buat rase je..

20130801_193346

 

Tada… kambing golek yang sangat lembut dan kuah yang sangat marbelessssss…

20130801_193524

Highlight adelah butter mantis prawn dengan udang celup tepung yang  marbeles.. dah la udang besar besar kemain.. First time dapat buffet udang besar gadang macam ni.. Memang puas hati la meratah udang je.. pastuh mulut gatal sebab alergik.. kekeke

belasah je!

Alhamdulillah.. memang murah rezeki puasa tahun ni.. kitorang pergi ni ari Selase so weekdays tak la full sangat tapi penuh jugak semua meja.

Next time bole pergi lagi =)

 

 

No Comments »

Buffet Ramadhan 2013: Al Rayan, Cyberjaya

Kalau sesiapa yang kerja area Cyber ni tau lah berapa banyak kedai arab area Cyber ni.. Yang paling femes tu Saba la tapi untuk anak tekak lidah ku ni kureng la Saba tu nasi madhut dia tu.. Kering sikit.. sedap tu memang sedaplah and portion pun banyak tapi so far masih tak dapat lawan Jalan Damai punya Nasi kambing ­čÖü

This time kita nak try Al-Rayan, daddy Maryam dah try dulu dengan officemate dia and dorang ada buffet Ramadhan RM25 nett per person. MURAHHH KANNN? tapi kalau korang jalan-jalan situ memang mostly kedai arab punya buffet memang RM25 la gitu.. Hadramawt yang famous kat KL pun RM35 je per person..

Ate dah duduk area sini tak kuasala nak pergi KL semata-mata nak makan nasi arab.. hehehehe..

Mision kami anak beranak ni nanti nak try semua kedai Arab yang area Cyberjaya nih.. Mana tau ada di antara tu kan yang kena dengan tekak lidah ku ini ke kan kan..

Tapi Al Rayan ni takde lah besar mana pun.. Kecik je tempat dia. Kitorang pergi tu pun hari Ahad, tu pun datang awai gak.. Pukul 6.30 dah tercongok. Seb baik ada tempat kosong lagi kat dalam.. Kalau lambat memang dapat makan la kat luar.. Dorang bukak meja tambahan..

Sekeliling tu tak ambik pulak gambar sebab 6.30 petang tu dah kira tenaga sipi sipi je lah tu. Dah la pulak lepas waktu sahur kemain laki bini aduii… Maryam jer bertenaga bukan main..

20130728_192215

 

Bukan main suka dapat makan buah faveret dia buat tembikai.. Maryam memang watermelon lover.. Tu yang selesema ngan batuk tak baik-baik tu..

Gambar sekeliling tak larat nak ambik.. haha boleh? sebab dah gigil gigil dah tunggu waktu berbuka..

20130728_192156

20130728_192149

20130728_192131

20130728_192105

 

Buffet spread dia memang almost semua dalam menu lah.. roti ada nasi ada 2 jenis .. pasta ada.. moussaka.. lamb..chicken.. lamb kebab..chicken kebab.. ada humus ada macam -macam lah ..

Memang berbaloi la RM25 sorang tu sebab kalo tengok menu pun.. 1 menu dah berbelas ringgit gak standard kedai Arab la kan..

20130728_190004

Cuma satu je yang slack ni nak solat tu takde tempat kot.. macam takdelah so kitorg gigih makan laju-laju pukul 8 dah chow chincau dah..

nasib baik rumah dekat.. 5 minit zaaasss sampai..

Next time kitorang nak try buffet murah lain lagi… =)

No Comments »