T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Helo Mak Long

Lepas cakap dengan ibu.. ibu pass dekat Danish..

Danish : Helo Mak Long! *dengan nada excited habis*
ML: Helo Danish! Buat apa?
Danish: Main tajam-tajam ni haa..
ML: ?? HAA? Main apa?

Ibu ambik tepon jawab balik.

Ibu: Ni haa dia main cucuk-cucuk penyangkut baju.tu yang tajam-tajam la konon..Marah dia Mak Long!

Pass balik telefon kat Danish

ML: Ohh Danish main tajam-tajam yeeee?? Nanti Mak Long marah nak?
Danish: Takkknakkk

Ibu menyampok dari belakang suruh tanya Mak Long nak balik bila.

Danish: Mak Long nak balek kee?
ML: Aah Mak Long nak balekkk..Danish nak hadiah ke taknak?
Danish: NAKKKKKKK *siap jerit-jerit*
ML: Yela. Rabbit besar(patung rabbit besar) Mak Long Danish nak ke?
Danish: Uuu rabbit beca(besar) NAKK NAKK! *jerit-jerit lagi*
ML: Ok nanti Mak Long bawak balik. Ok Mak Long dah nak letak tipon ni.Bye Danish..
Danish: Bye Mak Long.Muah muah.gunite~
ML: Goodnite???? Eh pkul brape ni???
*Danish dah blah terus blah main-main*
Ibu: Nye memang.. kalau babai je tak kira siang malam mesti goodnite.. tah napa tah..
ML: hahahahaha…adaaa kaa goodnite?? Pukul 5 petang laa baru~

—————————————

Aunty cakap Danish suka cakap “Aku lecingg kang!” hahahaha.. maksud dia “Aku lesing kangg!”
amboi2 berani la kau nak lesing Mak Long kang…
tunggu la Mak Long balek..
tengok sapa kena lesing..
hahaha

tak sabar nak jumpa Danish domok-yang-tak-berapa-domok-sebab-demam!

No Comments »

Danishla Gemok!

dan

*gambar raya 2009*

Berjaya Skype dengan Danish semalam..
Ibu nya adalah buta IT lalu Mak Long lah kena buatkan ID untuk ibu..
har har har..

Sebelum tu guna YM saje..
lalu membuka webcam..
Nampak Danish mulut gerak-gerak tapi too bad tak dapat dengar..

Then Yoyol message ikut YM..

Yoyol: Kau nak tau ape die cakap?
Aku: Apa?
Yoyol: Hoi Mak Long! Tak dengar ke?
Aku: hahahaha bertuah punya budak!

Pastu nampak lagi mulut Danish cakap-cakap sambil pandang-pandang webcam..

Yoyol: Dia tanya kau.. Mak Long kat mane tu?
Aku: hahahaha..kalo Mak Long cakap pun macamlah tahu kat mane..
Yoyol: Hahaha tula pasal..

Amboi-amboi..
kau baru 2 tahun berapa hari je dah pandai-pandai nak hoi aku ye..
tapi memang..
hishh dah pandai cakap sekarang ni..
laju and ringan aje mulut die tu tau.
Mak Long kepit dengan chopstick baru la padan muka kauu..

Then try Skype pulak..
so bolehlah dengar dorang cakap-cakap..Ticha pun ade jugak.

Aku: Danish gemoknyaaaaaaaaaaaaaa *sambil buat-buat muka terkejut*
Danish: Mak Long lah gemokkkk..
Yoyol: hahaha
Aku: Haa??? Danish la gemokk..
Danish: Mak Long laa gemokk..
Aku: Mak Long kurus ok. Danish gemok ke kurus?
Danish: Kurus..
Aku:Ibu kurus ke gemok??
Danish: Kurus..
Yoyol: hahaha ibu kuruskan??
Aku: Ah takde takde..Danish gemok jugak..
Danish: *main-main malas nak layan aku dah*

hahaha cis..
tape kau..
aku gemok-gemok pun kau ikut genetik aku la kan kan kan..

Tapi macam tak sangka plak..
dulu Skype tak pandai nak cakap-cakap lagi..
sekarang ni..
ewah-ewah mulut dia..
laju aje bercakap..

Dah pandai kira 1 sampai 10 tak pelat-pelat (Alhamdulillah tak ikut Ibu kau yang pelat sampai sekolah tadika tu kan)

Dah pandai menyanyi lagu Air Pasang Pagi dengan betul and part “bunga manis” dah upgrade jadi “bunga melur”..

syabbbas bette. *ala-ala Hindustan*

Tak sabar nak jumpa Danish ! πŸ™‚
tunggu Mak Long balik okey??

1 Comment »

Danish dipijak ibu

P1010001

Ibu sedang memijak Danish.. haha tapi xde la betul2.. saje tekan2 sikit je belakang die ni. .jangan salah sangka pulak ye

kang ade plak org report cakap adik aku dera anak sniri pulakkk lepas tengok gambar ni kan..

Ni lah akibat kalau nampak Atok asik mintak Acu ke Mak Ngah ke Ate ke Opah Alam tolong pijak badan Atok ..

hahaha..

cucu pun da ikut..

sibukkk jugak nak suruh orang pijak die..

EYH?

Mak long pun selalu suruh Danish pijak belakang Mak Long after Mak Long balik dating lame-lame..

hahaha πŸ˜›

Mak Long rindun gerammmm gila kat anda lahhh πŸ˜€

No Comments »

Walau sekejap..

IMG_2153

*gambar tunggu encik abang i escort tunjuk jalan kat Temerloh nk pegi kenduri πŸ™‚

Angah..

Eventho ape yang kau dah rase untuk 1-2 bulan lepas ni..

kau patut bersyukur sebab Allah bukak balik hati kau nak terima lelaki..

Aku tau mak la orang paling gembira sekali bila dapat tau sebenarnya kau bukanlah patah hati terus lepas kes bertahun-tahun tu..

Maklah orang paling sibuk tanye aku tanye Dida tanye Yoyol kot-kot kau ade bf ke belom..

Dan aku rasa mak lah orang paling happy bila kau cakap kat mak yang kau da ade yang punye last week..

and aku pun happy for u too..

Tapi mase depan tu for sure la kite pun tak tau camne kan..

and aku sedih bila Dida msg ym cakap kau nangis malam orang tu cakap kene lepaskan kau.

Aku memula marah jugak tapi aku rase orang tu ade sebab dan aku suroh kau setel baik2..

Mungkin Allah nak kau rase perasaan yang dah lame kau tak share dengan orang tu.

Takpelah..bagi aku senang je..

semua orang ade jodoh.. dan kalau dah jodoh takkan ke mane..

dan semua orang pun tak tahu bila jodoh kite ditemukan..

So for now..

head up..keep walking.. πŸ™‚

adik beradik kau ni will always support u ok?

at least..

aku tau la kau tu masih ade hati nk bercinta kan πŸ˜›

IMG_2171

*gambar kat surau/masjid kat Temerloh..

p/s:Β  Kakak dia bukak kaunter .. sapa nak apply jadi adik ipar sila-sila..Β  =)

9 Comments »

Kronologi Kamera..

Di suatu petang nan indah…
Mak Long telah mengeluarkan kameranya dengan bertujuan untuk mengcheck batteri untuk bbq keesokan harinya..
Tiba-tiba Danish naik ke tingkat atas dan terus teruja bila nampak Mak Long pegang kamera.
Danish: Mak woongg~~ Nak ~ Nak~..
Mak Long: Ok ok Mak Long amik gambar Danish ye?? Danish pegi berdiri sana.. dekat tilam tu pegi..

Danish lalu berlari bersungguh-sungguh
IMG_2430

Mak Long: Ok.. peace Danish peaceeeeee…*KLIKKKKK*
Danish terus berlari-lari mendapatkan Mak Long sambil bising memokak2 nak ambil gambar jua.. Dengan berat hati Mak Long pun bagilah anak buah die yang sorang tu sambil pengawasan melampau ketat sebab takut kamera die terjatuh ke ape la kan.. tp feeling dah ade tu.. ..

IMG_2432

Danish: Danish nak amek gambar anjing Auntie..
Mak Long: Haa amek amek… *KLIIIKKK* uuuu pandaaaiinyee Danishh amek gambar anjing Auntie!!!.. Ok dah!
Danish: NAKKK AMEKK LAGII…nak ambik tilammm…*KLIKKKK*

IMG_2436

Danish : Uuuuu lawanyaa Danish amek tilammm…*wide grin*

IMG_2438

Mak Long: Atannn!! Tengok Danish ni Along nak mandi..Danish main dengan Ate plak ok.. Mak Long nak mandi..

Danish: Danish nak amek gambar banyak-banyak~~ *sambil menyanyi keriangan*

IMG_2439

‘Masterpiece’Β  #1

IMG_2443

‘Masterpiece’Β  #2

IMG_2444

‘Masterpiece’Β  #3

IMG_2445

‘Masterpiece’ #4

IMG_2446

‘Masterpiece’ #5

Tiba-tiba …PANGGGGGGGGGG!

Opah lalu jerit…

Opah: Danishhhh! habis kamera Mak Long tuuuu…

Tamatlah riwayat Kamera tu kejap…..

huhuhuh sroottt sroooot… *nangis*

2 Comments »