T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Tips untuk sesiapa yang belajar/melancong di Korea

hei! i nak pergi for exchange student to korea..but risau sikit pasal expenses.. so nak tanya kat korea foods, pakaian, accomodation mahal tak? sebab for that program, elaun only will be given for flight ticket and preparations. lain2 expenses di sana adalah tanggungan sendiri tapi mereka boleh carikan biasiswa untuk kami tapi tak confirm lagi lah pasal scholar tu.. so nak tanya pasal 3 soalan yang penting jugak..1, mahal tak cost di sana? biasanya untuk makan sehari berapa RM ye? if you can, convert lah ke RM from korea won..lagipun tak faham sangat dengan sistem duit korea sebab kadang2 tengok cerita korea memang tak faham pasal duit dia..2, nak tanya pasal muslim food senang tak dapat kat sana..senang tak dapat n banyak tak restaurants for muslim n last skali, saya nak pergi exchange ke pukyung national university. lecturer ajar dalam bahasa inggeris wholly or ada yang ajar bahasa korea? thanx! hope to get your respond ASAP! –Β izuanmusa@gmail.com

 

Maaflah encik.. saya ni bukan 24 jam blogger tegar so tak boleh nak jawab cepat-cepat. Blog ni blog personal yang bila saya rajin saya tulis.. tapi tergerak hati nak share info pengalaman saya di sana. BTW untuk pengetahuan semua yang berminat nak sambung belajar/ duduk Korea ni.. Saya dah lama balik dari Korea.. saya dah grad tahun 2009 dan balik sini 2010 .. eh? baru tahun lepas :p tapi rasa macam dah lama sangat lah.. maybe hidup kat Malaysia ni yang pergi balik kerja ni buat rasa macam dah bertahun -tahun balik Malaysia kot..

Ok mari cerite satu-satu:

mahal tak cost di sana?

Mestilah mahal kalau nak compare dengan duit kita.. duit sana 1000 won sekarang maybe dah RM3 macam tu kot.. tapi ikut pasang surut.. time saya datang dulu baru RM2++ je tapi makin lama makin naik lah.. standard.. 1000 won tu macam RM1 dekat Malaysia.. 1000 won boleh dapat air mineral tapi kadang-kadang ikut kedai ada air mineral 500 won.. so kire sendiri lah mahal ke tak :p

biasanya untuk makan sehari berapa RM ye?

Nak makan pun satu cerite jugak.. untuk diingatkan lagi sekali, Korea tu negara bukan Islam.. makanan halal susah nak carik.. memang lah lagi susah kalau kite duduk jauh dari Seoul..kebanyakan restoran yang halal ada di area Itaewon aje.. jadi makanan lain adalah dengan makan makanan yang ada seafood.. itu pun kalau korang lalu lah.. selalunya kalau makanan restoran halal dia ikut buffet.. seorang 10 000 won paling murah dan paling mahal dalam 30 000 won ikut restoran.. dan ini mostly di Itaewon, Seoul ye.. Macam saya pernah duduk di Incheon ada kedai halal di Dong-Incheon.. Makanannya dalam 5000 won ++ untuk paling murah dan seterusnya.

Untuk yang gamble dan boleh terima makanan korea.. Β bolehlah makan kat shiktang/warung/kedai makan yang bersepah-sepah tapi diingatkan kena pandai mintak makanan sebab kalau tak pandai nanti susah pulak sebab mostly kedai ni pun ada yang jual pork sekali..

Usually untuk budak Malaysia yang duduk di Korea ni duduk setempat dan mostly memang dari zaman senior-senior makcik pakcik korea ni dah kenal and tahu yang budak Melayu Malaysia memang tak makan pork dan ayam dan daging yang tak disembelih so dorang memang takkan bagi kita makanan yang mengandungi unsur-unsur tidak halal.. untuk 1 hidangan dalam 4000 won-5000 won (area Seoul) dan 3000 won – 4000 won (area Incheon).. so bajet lagi skali πŸ™‚

lecturer ajar dalam bahasa inggeris wholly or ada yang ajar bahasa korea

Saya tak sure pulak sebab saya tak pergi universiti yang encik nak belajar tu ye.. so ape kate boleh call or email je department encik tu untuk dapatkan kepastian.. selalunya kalau diploma/ degree memang fully korean unless kelas BI.. tapi depends lah.. ramai je professor Korea memang tak suka cakap BI sebab tu bukan bahasa rasmi dia..

 

Jadi.. untuk sesiapa yang nak jadi exchange student mahupun belajar di Korea.. Β memang tough sikit sebab bahasa Inggeris tu memang tak banyak dipraktikkan.. cubelah amik kelas bahasa Korea or belajar sikit-sikit dari Internet.. pasal pengiraan duit pulak cube belajar dan hafal dari sekarang.. mana ada benda senang dalam dunia ni kan πŸ˜‰

 

Hope dapat bantu serba sedikit..

4 Comments »

Waktu sesuai untuk berjalan-jalan ke Korea 1

Ni nak share tips untuk sesiapa yang berminat nak ke Korea. Banyak sangat soalan tanya bila waktu yang sesuai nak ke Korea. Untuk saya, sebenarnye semua season bagus nak ke Korea sebab dia 4 musim kan.. Mari saya listkan kelebihan dan keburukan setiap musim:

Musim panas:-
Kelebihan-
Ada orang kate musim panas tak best nak jalan-jalan kat Korea. Tu adelah salah sebab masa musim panas lah kita senang nak jalan sebab memang tak kan hujan so nak buat aktiviti luar memang senang. Waktu siang panjang betul. Subuh selalunya awal-awal around pukul 3-4 pagi and isyak pulak sangat lambat around pukul 8-9 malam..

Keburukan-
Bersedia bertahan dengan kepanasan yang luar biasa. Tak langsung macam dekat Malaysia okay. Sebab panas Korea memang takde angin sepoi-sepoi langsung. Peluh pun macam terus tersejat aje.
Dan make sure musim hujan di Korea sudah berlalu or else memanglah kita tak boleh nak buat aktiviti langsung. Sebab selalunya dalam musim panas ada 1 time tu memang hujan sepanjang hari tapi panas. πŸ™‚ So memang jadi tak selesa bila nak berjalan-jalan.

Bersambung :p

4 Comments »

I miss you! :(

I miss them a lot :*(

i love u !

No Comments »

Happy graduation!

with Ain.Akma.Kak Emy.Huda amek gambar πŸ™‚

with Ruhil and Hana.ok saya berdiri atas tembok laaa.bukan dorg yg rendah~~Β  pfttt πŸ˜›

with huda n ain πŸ™‚

all the gurls ! opss auntie sharipah pun adee πŸ˜€

with INHA UNI bear that Akma gave πŸ™‚tepi kolam

To myself! hihi..

di kesempatan ini.. saya mahu mengucapkan berjuta-juta terima kasih to Akma.. yang sanggup ke sana ke mari usung kamera besar jadi photog of the day.. sungguh terharu.. ditambah pula dengan bear graduation INHA 2010 yang comel gilaaaaa.. SUKA TO THE MAX!.. i hope everything akan dimudahkan untuk anda selepas ini yea.. Saya dapat memahami perasaan melepaskan orang-orang terapat yang almost hari-hari nampak muka.Β  Sampai berapa biji ta** lalat atas muka die pun saya tau.. SAYA FAHAM!. HWAITING!!

Terima kasih to kak Emy .. yang walaupun sibuk nak exam TOPIK ni .. sanggup turun padang.. and thankssssssss untuk bunga comel tuhhh.. ehhehe than god bukan roses! macam tahu-tahu pulerr.. and the big chunk of chocolate! sajaaa la nii nak bagi basz makin gebu kan kann kannn.. hihi

Terima kasih to my babes Huda and Ain for the sweet rose(nasib baik seketui ajaaaa :D) and the chocs! huuhuhuh.. im gona miss u girls a lot!!..

Thank you to my Inha hubae(junior) for the lovely gift! SAYANGG KORANGGG!

To INHA girls yang grad .. HAPPY GRADUATION!!! kak basz mesti rindu time kita gelak-gelak dulu!!

AND to other juniors/seniors yang dtg ke INHA GRADUATION CEREMONY tadi pun terima kasih jugak.. πŸ™‚

And thank you so much to mak abah adik-adik sedara-mara family jauh dekat dan soon-to-be-my-husband.. THANKS A LOT!

oh.. and untuk pembaca blog ni (yang mostly nye senyap2 ajork but i know u all continuously reading my blog yang ntah hapo-hapo nih).. THANKS!

dan terima kasih kepada diri sendir sebab tak give up dengan diri sendiri and keep going till the end! almost 7 years tuhhh.. memang byk yg saya belajar sepanjang berada di Korea ni.. Tak mustahil i will come again .. sama ade for vacation or untuk mencari sesuap nasi.. Insya Allah.. πŸ™‚

HAPPY GRADUATION!

8 Comments »

Im fine..thanks!

Saya sudah lega sedikit..

Cerita dia macam ni.. sepatutnya result sudah keluar tapi belum official..jadi Sabtu malam bukak website dan mentengok.. tiba-tiba rasa jantung macam berhenti seketika bila terperasan credit hours macam kurang 1 .. OMG OMG OMG!

sudah mula gelabah panic macam orang hilang anak kucing..tapi tak boleh buat apa-apa since office bukak hari Isnin.iaitu hari ini.2 malam tak boleh tidur dengan tenang..

lalu pada pagi ini sudah gigih bangun(yang dimana adalah luar biasa sebab semenjak cuti.. adalah amat jarang saya bangun awal pagi) dan menapak kesejukan ke department office sambil berdoa dan sambil redha dengan apa jua keputusan.

bukan risau pasal tak dapat grad lalu kena extend (saya suka aje.kihkihkih) tapi disebabkan perasaan adalah panic kerana plan untuk mengemaskan segala barang adalah tergendala. Kalau kemas nanti cakap kena extend pula..kan sudah menjadi 1 kerja mahu keluarkan balik .. kalau tiba-tiba dia cakap grad macam biasa.. sudah habis 1 hari plan untuk berkemas-kemas barang.. Susah kan??

sebab dedua kemungkinan saya memang terima seadanya.. win-win situation tapi macam tak win belah pegawai JPA lah kalau tiba-tiba kena extend pula disebabkan kesalahan kecil ini.

OMG saya tahu segala plan study saya tapi kebanyakannya base on nasihat kakak di office tulah. Every time saya pergi mentanyakan pasal apa lagi saya kena ambil untuk grad .. tu je soalan saya berulang kali.. dan hari ini..

saya ketuk pintu dengan berdebar-debar sungguh.. sudah mengagak macam kena extend. siap sahabatku itu bagi borang permohonan untuk extend incase apa-apa sebab pegawai JPA nak setel by this week juge. Saya masuk lalu terus jumpa akak tersebut. Saya tanya.. saya boleh grad ke tak? Dia cakap saya tak ada problem besar untuk grad.. ughhhh..jawapan memang tak menepati sungguh skema.. saya ulang lagi.. saya nak confirmation since saya kena beritahu pada sponsor saya by this Friday.. akak tu kata.. by 18hb baru boleh tau sebetul-betulnya.. OMG lagi cuak.. maksudnya apakah? saya ni boleh grad ataupun tidak? tapi mengikut kiraan dia..(setelah tengok result saya)… saya dalam track yang betul dan boleh grad bulan depan..

Perasaan agak lega tapi stil cuak sebab kena tunggu 18hb. tiba-tiba cakap tak boleh grad.. tak ke menggelabah katak time tu? saya dahlah mau kemas-kemas barang ni.. uhuhuhuhu..

tapi takpe.. harap-harap saya dapat la grad supaya dapat bagi duit kat mak saya pula.. tunang saya juga kesian.. umur sudah lanjut masih tidak kahwin-kahwin..kih kih kih.. πŸ˜› kalau saya extend kena habiskan lagi 1 sem.. terpaksalah tunda majlis kahwin kan.. sian nyaaaaa nanti…saya takpe.. mude trang tang tang lagi.. πŸ˜›

sebab tu la saya susah hati semalam πŸ™

JADI!! FOR NOW~~~

doakan lah saya boleh grad bulan depan plsssssss

muah muah to all~~ ^^

3 Comments »