T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Christmas Eve di Cheonggae-Cheon & Gwanghwamun 2

Lepas puas jalan-jalan di Cheonggaecheon, sambung pulak jalan ke Gwanghwamun..

Gwanghwamun tu apa? Boleh klik sini and baca : en.wikipedia.org/wiki/Gwanghwamun

sebelah aje.. memang ramai betul orang..

masa nak melintas tu memang jakunkagum gilak ahhh…

siap nak melintas orang Korea siap buat bunyi-bunyi lagik WoooWoooo …

haha apesal pun tak tahulah tapi memang aku yang dari cerukIncheon ni pun excited lebih tengok ramai betul orang.

Yelah.. kat depan Inha University tu pun bukan nya tak ramai orang tapi sebab sekali-sekala pergi Seoul memang serius jakunkagum..

Gambar ni semua kat area Cheonggaecheon lagik.. gambar memang tak berapa elokla.. kamera pun murs murs aje kan..

so gambar pun nak tanak yo kuar ni ha..

kena beli baru la kan kamera ni kan kan kan bang kannnnnnn

macam ni la rupenya dengan ramai orang.. masa ni baru pukul 8 macam tu kot. orang memang penuh betul.. semua datang bukan buat apa pun.. ambik gambar aje rasanya and ada la stage tapi macam tak ada artis pun. cuma orang biasa naik atas and menyanyi je. Mostly yang nampaknya memang couple je banyak keluar sama-sama.. selain dari family. Memang Krismas kat Korea ni sambut sama-sama boyfriend / girlfriend aje.. or kawan-kawan bagi yang single-mingle tu…

cubaan ambil gambar bersama Aya.

No Comments »

For Better Life! GO! GO! GO!

  • 1. Take a 10-30 minutes walk every day. And while you walk, smile.

  • 2. Sit in silence for at least 10 minutes each day.
  • 3. Sleep for at least 7 hours.
  • 4. Live with the 3 E’s – Energy, Enthusiasm and Empathy.
  • 5. Play more games.
  • 6. Read more books than you did last year.
  • 7. Make time to practice meditation, yoga, and prayer. They provide us with daily fuel for our busy lives.
  • 8. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6.
  • 9. Dream more while you are awake.
  • 10. Eat more foods that grow on trees and plants and eat less food that is manufactured in plants.
  • 11. Drink plenty of water.
  • 12. Try to make at least three people smile each day.
  • 13. Don’t waste your precious energy on gossip.
  • 14. Forget issues of the past. Don’t remind your partner with his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
  • 15. Don’t have negative thoughts or things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment.
  • 16. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
  • 17. Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar.
  • 18. Smile and laugh more.
  • 19. Life is too short to waste time hating anyone. Don’t hate others.
  • 20. Don’t take yourself so seriously. No one else does.
  • 21. You don’t have to win every argument. Agree to disagree.
  • 22. Make peace with your past so it won’t spoil the present.
  • 23. Don’t compare your life to others’. You have no idea what their journey is all about. Don’t compare your partner with others’.
  • 24. No one is in charge of your happiness except you.
  • 25. Forgive every one for every thing.
  • 26. What other people think of you is none of your business.
  • 27. God heals everything.
  • 28. However good or bad a situation is, it will change.
  • 29. Your job won’t take care of you when you are sick. Friends will. Stay in touch.
  • 30. Get rid of anything that isn’t useful, beautiful or joyful.
  • 31. Envy is a waste of time. You already have all you need.
  • 32. The best is yet to come.
  • 33. No matter how you feel, get up, dress up and show up.
  • 34. Do the right thing!
  • 35. Call your family often.
  • 36. Your inner most is always happy. So, be happy.
  • 37. Each day give something good to others.
  • 38. Don’t over do. Keep your limits.
  • 39. When you awake alive in the morning, thank God for it.
  • 40. Please forward this to everyone you care about.

p/s:copy dan paste from here. lurveeeee her blog! thanks for the tips yea!

6 Comments »

FINAL EXAM LAGI!

Hello?
bapa lamaaa dah tak hapdet ni~~~~

haha
FINAL EXAM ok!!
i mean…

the REAL FINAL EXAM!!
(kalau tak sambung Master ke ape2 ke…this if totally my FINAL yeaaaa~)

akhirnya..
28hb Mei 2003 masuk INTEC..
1hb 9 September fly Korea..
Untuk dapatkan segulung… er no.. got my Diploma now my Degree lah..
huwaaaa~
org lain dah beranak-pinak aku terpisat-pisat kat sini ye…

so wahai gediks ku..
bersabarlah ye..
tuan mu ini akan free dalam masa terdekat..

oh since raya ari Jumaat tu aku ade graduation exam tu so tak bolehlah nak ke Embassy.. *sob*sob*..
sedihh~
tapi takpelah..
graduation exam lagi penting..
aku takde bahan dah nak buat ape-ape untuk raye..
rencah rendang takde..
ketupat takde..
tapi ada pulut sikit..
ayam pun ada sikit..
so raya haji ni aku makan pulut kuning bersama ayam beriani+cili kering+serbuk kurma.. konon-konon nak buat ala-ala rendangkan..
beriani punye rempah pun jadik la..
asal kaler nak dekat same..

p/s: tried to upload the pic but can not be upload right now.. later lah!
p/p/s:akhirnya da boleh upload pic.. hehehe

IMG_3640

4 Comments »

Kerja dan main!!

stimulation

running

Untuk pengetahuan diri sendiri..

sila jangan leka.. anda sedang berkerja.. membuat coding untuk game..

haha comel kan? saya diarah untuk membuat kerja berkaitan game.. sungguh comel Prof kesayangan Akomal tu..

Baik hati betul bagi main time dalam kelas ni ye..

haha baik la sangat..

pening betul nak code TAC SCM( Trading Agent Competition) ni okeyh..

Perkara paling penting..

kena make sure agent saya bernama EJEN tu berjaya menghasilkan berjuta-juta wang kepada tuan (read: sayaaaaaalaahhhh)

Kelmarin main RUGI SESAJORKKKK~~

pastu tengah godek-godek..

dan keh keh keh keh.. AKHIRNYA TERCAPAI JUGAK IMPIAN MENJADI JUTAWAN!

EJEN BAWAK BALIK 10 JUTA TUHHHHH.. *walaupun dalam game sahaje..*

Siapa kata belajar IT Engineering tak best?? SAPAAA AJEEEE boleh main game time belajar haaaaa…

p/s: Busy belajar untuk 졸업고사 ..

p/s2:ecehh wah..busy sempat lagi nak update blog..!!

1 Comment »

Inha Girls Day Out

IMG_2876

IMG_2869

IMG_2890

IMG_2901

IMG_2934

Pergi Songdo Resort saja-saja sebab tak pernah pergi..
rupanya jalan yang ada banyak pokok adalah seberang pool sebelah sana.
But we had fun..
at least bila orang tanya dah pernah pergi ke belum..
kita cakap SUDAHHH 😛

Pergi naik cab saje..
1000++won per person..
Ada 7 orang so memang meriah ok..
I had fun yesterday..
seriously..

Actually kita orang macam ala-ala tengok sunset tapi sebab busy ambik gambar macam ala-ala je la suasane kan..
tak romantik sangat pun.
cuaca pun takdelah sejuk melampau..
then after tu Akma kena pergi date lain pula since Su nak makan 해물떡짐(haemul tteokjjim) so terus pergi 인하후문(Inha Humun(read:gate belakang))
sepatutnya taknak makan nasi
tapi lepas da habis semua tinggal kuah je tapi teringin gila nak makan 뽁음밥(bokkem bab) pulak..
so end up suruh ajoshi buat 볶음밥 pulak..
kan dah kenyang sangat!!
haishh

pastu dorang berbaik hati teman pergi 노래방(norae bang)
jadi ke 노래방 lah kite.
tapi OST tutup pulak..
mungkin ke 결혼식(wedding) *pepandai je buat kesimpulan kan kan kan haha*
hmm so memula ingat nak try 노래방 15 000won yang ada mic stand tu la kan..
tapi terjumpa yang 노래방 10 000원 tapi pakcik adalah sangat mulia hatinya bagi starting 80 minit dan terus tambah-tambah 10-20minit lagi sebanyak 4-5 kali..
so almost 2 jam jugak ok kat situ..
dan mengikut kata pakar-pakar yang biasa pergi 노래방 (see i told you.. saya adalah jarang pergi 노래방) harga adalah okay dan bilik pun lawa and besar.. with LCD tv..*ey?? yeke?*
TERIMA KASIH AJOSHI!
kami datang lagi next time! 🙂

there we go..
Inha Girls Day Out..
🙂
thanks korang!
u ols made my day ^^)

1 Comment »