T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

chamchi jjigae – tuna kimchi stew

image

image

ntah angin kus kus apa teringin gila nak makan chamchi jjigae.. nasib baik ade beli kimchi kat cold storage and ada tuna dlam tin tu so operasi bermula lah jawabnya..

he he he.. dah lah hari Isnin tu kena kerja so terpaksa gak bangun pagi pagi..puii

daddy tak kerja plua nursery pun cuti … daddy and maryam duduk rumah jelahhh..

aku pulak ganti puasa so asyik mengidam bukan main ler time kerja tu..

untuk daddy masakkan ayam goreng salut tepung magic beli dari Temerloh..

Masa kat korea ni la makanan paling senang nak makan.. malas nak buat sebab kimchi mahal..baik makan kat shiktang je hehehehe..

bahan bahan
kimchi (yg jenis kobis yea.. kalo beli yg tak potong lagi kerat kasik pendek)
tuna in can (tos air tp ku beli dlm olive oil so letak skali dgn oil nye)
chopped garlic (pakai yg dh siap chopped beli kat cokd storage)
kochu karu / serbuk lada – pakai alagapas punye je ikut suka nak pedas buh banyak
air
garam secukup rase ( tapi ku pakai soy sauce kikkoman)

cara-cara
ambik air sikit masuk kan chopped garlic kimchi tuna ngan serbuk lada.. biar mendidih.. baru masukkan garam/ soy sauce n garam..
pastu renyeh lagi biar sebati..
then makam dengan nasi panas..

fuu fuh fuhhh.. lagi sedap kalau ada banchan(side dish) ngan nasi korea yg sticky micky tu hhehehee

till then!

ikut resepi memang byk dia suruh bubuh.. tapi ku ubah ikut selera and

No Comments »

Tips untuk sesiapa yang belajar/melancong di Korea

hei! i nak pergi for exchange student to korea..but risau sikit pasal expenses.. so nak tanya kat korea foods, pakaian, accomodation mahal tak? sebab for that program, elaun only will be given for flight ticket and preparations. lain2 expenses di sana adalah tanggungan sendiri tapi mereka boleh carikan biasiswa untuk kami tapi tak confirm lagi lah pasal scholar tu.. so nak tanya pasal 3 soalan yang penting jugak..1, mahal tak cost di sana? biasanya untuk makan sehari berapa RM ye? if you can, convert lah ke RM from korea won..lagipun tak faham sangat dengan sistem duit korea sebab kadang2 tengok cerita korea memang tak faham pasal duit dia..2, nak tanya pasal muslim food senang tak dapat kat sana..senang tak dapat n banyak tak restaurants for muslim n last skali, saya nak pergi exchange ke pukyung national university. lecturer ajar dalam bahasa inggeris wholly or ada yang ajar bahasa korea? thanx! hope to get your respond ASAP! – izuanmusa@gmail.com

 

Maaflah encik.. saya ni bukan 24 jam blogger tegar so tak boleh nak jawab cepat-cepat. Blog ni blog personal yang bila saya rajin saya tulis.. tapi tergerak hati nak share info pengalaman saya di sana. BTW untuk pengetahuan semua yang berminat nak sambung belajar/ duduk Korea ni.. Saya dah lama balik dari Korea.. saya dah grad tahun 2009 dan balik sini 2010 .. eh? baru tahun lepas :p tapi rasa macam dah lama sangat lah.. maybe hidup kat Malaysia ni yang pergi balik kerja ni buat rasa macam dah bertahun -tahun balik Malaysia kot..

Ok mari cerite satu-satu:

mahal tak cost di sana?

Mestilah mahal kalau nak compare dengan duit kita.. duit sana 1000 won sekarang maybe dah RM3 macam tu kot.. tapi ikut pasang surut.. time saya datang dulu baru RM2++ je tapi makin lama makin naik lah.. standard.. 1000 won tu macam RM1 dekat Malaysia.. 1000 won boleh dapat air mineral tapi kadang-kadang ikut kedai ada air mineral 500 won.. so kire sendiri lah mahal ke tak :p

biasanya untuk makan sehari berapa RM ye?

Nak makan pun satu cerite jugak.. untuk diingatkan lagi sekali, Korea tu negara bukan Islam.. makanan halal susah nak carik.. memang lah lagi susah kalau kite duduk jauh dari Seoul..kebanyakan restoran yang halal ada di area Itaewon aje.. jadi makanan lain adalah dengan makan makanan yang ada seafood.. itu pun kalau korang lalu lah.. selalunya kalau makanan restoran halal dia ikut buffet.. seorang 10 000 won paling murah dan paling mahal dalam 30 000 won ikut restoran.. dan ini mostly di Itaewon, Seoul ye.. Macam saya pernah duduk di Incheon ada kedai halal di Dong-Incheon.. Makanannya dalam 5000 won ++ untuk paling murah dan seterusnya.

Untuk yang gamble dan boleh terima makanan korea..  bolehlah makan kat shiktang/warung/kedai makan yang bersepah-sepah tapi diingatkan kena pandai mintak makanan sebab kalau tak pandai nanti susah pulak sebab mostly kedai ni pun ada yang jual pork sekali..

Usually untuk budak Malaysia yang duduk di Korea ni duduk setempat dan mostly memang dari zaman senior-senior makcik pakcik korea ni dah kenal and tahu yang budak Melayu Malaysia memang tak makan pork dan ayam dan daging yang tak disembelih so dorang memang takkan bagi kita makanan yang mengandungi unsur-unsur tidak halal.. untuk 1 hidangan dalam 4000 won-5000 won (area Seoul) dan 3000 won – 4000 won (area Incheon).. so bajet lagi skali 🙂

lecturer ajar dalam bahasa inggeris wholly or ada yang ajar bahasa korea

Saya tak sure pulak sebab saya tak pergi universiti yang encik nak belajar tu ye.. so ape kate boleh call or email je department encik tu untuk dapatkan kepastian.. selalunya kalau diploma/ degree memang fully korean unless kelas BI.. tapi depends lah.. ramai je professor Korea memang tak suka cakap BI sebab tu bukan bahasa rasmi dia..

 

Jadi.. untuk sesiapa yang nak jadi exchange student mahupun belajar di Korea..  memang tough sikit sebab bahasa Inggeris tu memang tak banyak dipraktikkan.. cubelah amik kelas bahasa Korea or belajar sikit-sikit dari Internet.. pasal pengiraan duit pulak cube belajar dan hafal dari sekarang.. mana ada benda senang dalam dunia ni kan 😉

 

Hope dapat bantu serba sedikit..

4 Comments »

Rasa yang same jek…

Yesterday bangun-bangun je macam nak pitam tak boleh bernafas..
Sakit tekak melampau..
so terus ajak husband teman pergi klinik..
seb baik dia pergi kerja tengah hari.. klinik panel pulak memang dekat office dia..
Dah confirm-confirm demam kan.. doktor tanya nak MC berapa hari..
ikotkan diri chek ni mestilah nak beribu-ribu hari.. miahahaha..
takpelah Doc.. bagi untuk hari ni je pun takpe sebab I masuk evening shift pun..

Balik memang tido je seharian.. husband balik .. masak megi makan lepas tu makan ubat balik..
then haruss pengsan lagi sampai la tengah hari ni..
terbangun-bangun jugaklah.. husband pandang aku..aku pandang husband.. pastu aku tido balik..
hahaha

Hari ni bangun-bangun je..
ade rasa tak berapa best..
pergi toilet..
dengar orang masaklah..
dengar suara budaklah..
dengar sayup-sayup je semua..
tengah hari weekdays kan? mana la ade orang sangat..
and me dont likey..

aku terasa macam dekat Korea..
dalam rumah aku dulu yang kat Inha tu..
Sekarang Korea kan tengah cuti summer..
memang time-time cenggini..
memang bangun lambat lah..
lagi-lagi kalau demam..
lepas tu..
TV pulak on cenel 391..
lagi laa asyik dengar perkataan-perkataan korea je..
memang sebijik!!

sebabnya kat rumah sana dulu memang TV cable tu on 24 jam tak pernah tutup. kadang-kadang je tutup bila terasa nak tutup tv..
kalo time tengah hari baru bangun tido kat Korea, memang sunyi jugak.. dah lah duduk kawasan kejiranan kan.
depan rumah aku laks ade family 2 adik-beradik kecik selalu main depan rumah dia..
jerit-jerit..
pastu kadang2 dgr orang belah kanan masak-masak bunyi periuk belanga skali dengan pinggan mangkuk berlaga..

kepala aku berdengung-dengung je..
memang kalau tutup mata..
terasa betul-betul kat rumah lama suasana dia..
OH MA GOSHHH!! apakahhh???
aku rindu Korea????!!

Tapi lepas tu bukak mata..kelip-kelip 2 kali..
ohhh terus berpijak di bumi yang nyata..
im at home.. my home sweet home..
with my darling husband..

Lepas tu hubs ajak tengok Muhan Dojeon(Infinity Challenge) pulak..
OH MA GOSH!!!
Rasa gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa macam summer kat Inha weyyy!! creepy gilaaa..
sebabnya.. kalau kat Korea..
aku biar je tv SBS tu terpasang ulang-ulang tengok IC kat tv..

Sambil tengok-tengok tu..
teringat pulak time aku and husband (masa tu tunang) berjalan-jalan yoheng(travel) kat Korea..
dengan panas lagi..
dengan tengik lagi..
dengan segala-galanye..
OH GOSH!
i miss spending my summer in Korea!! 🙁

i miss everything about Korea..
i miss..
🙁

Bilakah dapat balik semula ke tempat yang banyak meninggalkan kenangan suka duka aku ni haa??

No Comments »

Dwenjang jjigae

Or nama lainnya soybean paste stew..
Setapppppp…
Lama dah tak makan..
Cume tak berapa lengkap sebab tak jumpa lala or kepah kecik-kecik macam kat Korea jek..
As usual laki mak tak boleh terima makanan ni.hahahaaa
Terpaksela makan sorang-sorang nyam nyam nyam 🙂

P/s: rasa dia pelik and even korean pun ramai tak makan..

No Comments »

ke Seoul

Semalam ke Seoul..ya Allah.. terok betul nak jalan time snow-snow ni ok.. dengan train nya yang slow + tak banyak.. since line train aku tu atas tanah, so bahaya lah kalau train ni nak operasi macam biasa kan. Yang train laju dari Dong-Incheon pun takdeee.. so i had to take the normal one instead!

and it took me almost 2 hours to reach Namdemun station ok! gheeshh.. salji dah tak fun ok! cukup-cukuplah tuu..

Jumpa Farid, Dzun and Fad.. dorang datang dari Jepun and mintak aku bawak ke tempat brooch dan membeli-belah sikit. Farid kawan sekelas  masa sekolah menengah dekat Shah Alam while Dzun adalah kawan satu sekolah masa kat SAMURA. Fad baru kenal yesterday.

Tempat first kitorang tuju of course la makcik brooch then beli souvenir sikit-sikit then dari Namdemun gerak ke Myeong-dong. Jalan kaki je sebab dekat jelah.. tak jauh pun. Kat Myeong-dong carik Apple store sebab kawan diorang pesan nak beli iPod..

Lepas tu baru bawak pergi makan kedai jjim. Memula nak makan 해물탕(haemul-tang) err macam sup pedas-pedas sikit letak seafood kot.. err aku serious tak pandai nak terangkan..macam seafood stew kot.macam bawah ni.. ni gambar aku carik dari google ye..

*from google image*credit to the owner*

instead ambik haemultang aku suruh try 해물찜 which is the same dish yang aku selalu makan and ada letak gambar dalam entry-entry lepas.. jap carik balik..

haa yang ni : www.gediks.com/2009/10/24/makan-%EC%99%95%ED%95%B4%EB%AC%BC%EC%B0%9Cwang-haemul-jjim/

and si Fad tu pulak teringin nak makan 해물파전(haemul pajeon) or seafood pancake or dalam BM senang adalah lempeng seafood… usually makan dicicah dengan kicap cair masin.like this:

*pic from google image*credit to the owner*

Bolehlah but the best jjim still yang aku makan dekat Ulsan tu. SERIOUSLY! second one of course dekat Sinpo market, Dong-Incheon tu. OMG perut adalah berbunyi-bunyi sekarang… sebab tengok gambar…. LAPAAARRRR..

Then dorang ajak pergi carik 반찬(Banchan/Panchan) sotong manis kering pedas. Lepas tu dorang nak beli seaweed masin. so dah alang-alang tu bawak je kat Shinsagae department store and beli terus je kat situ..sebab dorang nak naik Namsan Tower pulak.

So aku pun balik tidur Gochok.. Pagi bangun terus balik Inha sebab kena bayar bil..

8 Comments »