T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Seafood & Sherlock Holmes

Sorry.. still entry tak bergambar.. I dont know why lately adalah sangat malas untuk mengambil gambar.. Why hah??

So update semua plain! without gambar.. gheeshhhh!

Jerry dari semalam adalah terdesak untuk tengok movie..memandangkan semua orang sudah berjaya mentengok Avatar so Avatar sudah tolak tepi-tepi.. I heard about Sherlock Holmes so semua pun setuju..

Hari ni janji nak tengok kat Juan station sahaja.. dekat + tak payah susah-susah nak balik rumah nanti.

Janji jumpa pukul 7.30 PM

Kak Emy, Nade dan aku gerak dari Inha Uni naik bas aje.. senang.. sampai-sampai terus pergi beli tiketlah..

Ijal pun ada. So after dah beli tiket masing-masing lapar. So Kak Emy suggest tempat makan area Juan station across dari Juan station tu.

Apetah nama restoran tu ye.. tapi mmg all seafood.. dia punya tagline restoran pun “for the seafood lover” katenye…

Order  something-something해물떡찜..4인분.. then order udang yg kena balut dengan potato tu..tak ingat la panama dia..

and then teringin nak makan sotong celup tepung so order 왕오징어튀김..sedapppp… unexpected ..plus harga adalah murah juga compared to lokasi kedai nye..

habis makan .. around 9PM.. kena cepat sebab movie start at 9.10PM..

total adalah 35 000 won Jerry kata.. MURAHHHHH NOKSSS

only 7 000 won per person jelahh..

seriously murah~~

then terus naik balik and elok2 je duduk movie pun start..hehehehe

cerita adalah slow tapi in a good way.. i mean.. takdela slow yang boring..tapi slow yang lawak-lawak English ni ahhhh..

hahaha .. bila da ambil subjek British culture ni..baru lah sedar yang memang English suka lawak-lawak berbaur sarcastic ni.. meaning.. lawak-lawak mereka adalah sangat sinis.. kena fikir lawak tu.. kalau tak mesti tak sempat nak gelak kalau lambat tangkap apa dia cakap.. tak tau la orang lain tapi aku rasa macam tu..

enjoyed the movie very much.. suprisingly.. Nade also like the movie.. haha tapi dia cakap still tak boleh terima Transformers in any way.. hahahaha..

terus balik je after tengok movie.. sempat naik bas so tak payah naik teksi.. weehoo..

Seriously im gonna miss Inha.. Juan.. Incheon.. and of course KOREA!..

balik malam-malam still tak delah rasa takut melampau but still selalu berjaga-jaga lah.. Aku rasa aktiviti2 malam macam ni memang tak boleh nak buat sangat kat Malaysia.. i mean yang berjalan balik ke rumah tengah2 malam.. dari bus stop sampai ke rumah aku memang kena jalan dalam 5-10 minutes okay..and maybe 15 minutes to Nade’s house.. yang jalan tu memang dah takde orang + gelap..

Kalau kat Malaysia sumpah aku takkan jalan sorang-sorang dari bus stop depan sekolah Raja Muda tu to my house..

NAK MENEMPAH MAUT??? hahaha no way ~~ *geleng-geleng kepala*

even aku nak buat pun..aku kena jalan sambil pegang senapang or machine gun supaya takde lahanat-lahanat yang melampau banyak kat Malaysia tu..

:31:

2 Comments »

FINAL EXAM LAGI!

Hello?
bapa lamaaa dah tak hapdet ni~~~~

haha
FINAL EXAM ok!!
i mean…

the REAL FINAL EXAM!!
(kalau tak sambung Master ke ape2 ke…this if totally my FINAL yeaaaa~)

akhirnya..
28hb Mei 2003 masuk INTEC..
1hb 9 September fly Korea..
Untuk dapatkan segulung… er no.. got my Diploma now my Degree lah..
huwaaaa~
org lain dah beranak-pinak aku terpisat-pisat kat sini ye…

so wahai gediks ku..
bersabarlah ye..
tuan mu ini akan free dalam masa terdekat..

oh since raya ari Jumaat tu aku ade graduation exam tu so tak bolehlah nak ke Embassy.. *sob*sob*..
sedihh~
tapi takpelah..
graduation exam lagi penting..
aku takde bahan dah nak buat ape-ape untuk raye..
rencah rendang takde..
ketupat takde..
tapi ada pulut sikit..
ayam pun ada sikit..
so raya haji ni aku makan pulut kuning bersama ayam beriani+cili kering+serbuk kurma.. konon-konon nak buat ala-ala rendangkan..
beriani punye rempah pun jadik la..
asal kaler nak dekat same..

p/s: tried to upload the pic but can not be upload right now.. later lah!
p/p/s:akhirnya da boleh upload pic.. hehehe

IMG_3640

4 Comments »

Inha Girls Day Out

IMG_2876

IMG_2869

IMG_2890

IMG_2901

IMG_2934

Pergi Songdo Resort saja-saja sebab tak pernah pergi..
rupanya jalan yang ada banyak pokok adalah seberang pool sebelah sana.
But we had fun..
at least bila orang tanya dah pernah pergi ke belum..
kita cakap SUDAHHH 😛

Pergi naik cab saje..
1000++won per person..
Ada 7 orang so memang meriah ok..
I had fun yesterday..
seriously..

Actually kita orang macam ala-ala tengok sunset tapi sebab busy ambik gambar macam ala-ala je la suasane kan..
tak romantik sangat pun.
cuaca pun takdelah sejuk melampau..
then after tu Akma kena pergi date lain pula since Su nak makan 해물떡짐(haemul tteokjjim) so terus pergi 인하후문(Inha Humun(read:gate belakang))
sepatutnya taknak makan nasi
tapi lepas da habis semua tinggal kuah je tapi teringin gila nak makan 뽁음밥(bokkem bab) pulak..
so end up suruh ajoshi buat 볶음밥 pulak..
kan dah kenyang sangat!!
haishh

pastu dorang berbaik hati teman pergi 노래방(norae bang)
jadi ke 노래방 lah kite.
tapi OST tutup pulak..
mungkin ke 결혼식(wedding) *pepandai je buat kesimpulan kan kan kan haha*
hmm so memula ingat nak try 노래방 15 000won yang ada mic stand tu la kan..
tapi terjumpa yang 노래방 10 000원 tapi pakcik adalah sangat mulia hatinya bagi starting 80 minit dan terus tambah-tambah 10-20minit lagi sebanyak 4-5 kali..
so almost 2 jam jugak ok kat situ..
dan mengikut kata pakar-pakar yang biasa pergi 노래방 (see i told you.. saya adalah jarang pergi 노래방) harga adalah okay dan bilik pun lawa and besar.. with LCD tv..*ey?? yeke?*
TERIMA KASIH AJOSHI!
kami datang lagi next time! 🙂

there we go..
Inha Girls Day Out..
🙂
thanks korang!
u ols made my day ^^)

1 Comment »

Hari tanpa nasi

IMG_2758

Cendawan goreng tepung, mashed potato, salad with thousand islands dressing.. BRUNCH for today

IMG_2777

Tauhu sumbat for today’s tea..

p/s:Praktis guna mode selain Easy mahupun Auto pada kamera comel..  ade bokeh sikit2 ok.. ahahaha vangga mak.. 😀

1 Comment »

Makan 왕해물찜(Wang HaeMul JJim)

IMG_2743

IMG_2747

IMG_2748

IMG_2742

Ni memang plan yang unplanned!

bangun tido.. msg2 Nada and then tiba-tiba dedua lapaq..

minah tu memang dah lama teringin nk makan 해물찜 so ape lagi..

memulakan aksi dengan call Jerry sebab nak belanje die lah..

da lame aku dan jua Nada mahu berbelanjakan Jerry sebab asyik orang yang bekerja tu belanja kan..

Then rezeki kak Emy online time tepat gila ah..terus ajak.. kak Emy pun tak makan lagi..

so berangkatlah kami ke 신포 시장… Jerry cakap die pernah makan so layan je ah..

memang ternyata tidak menghampakan walaupun tidak dapat melawan 해물찜 di 일산(Ilsan) Beach, 울산(Ulsan) pada cuti summer yang lalu..

nak compare ngan kat 월미도(Wolmido) hari tu memang hampeh!! Dah lah cair! tak setappp sangattt dan adalah mahal!

Kitorang ambik 대(Large) yang berharga 42 000 sahaja.. iaitu jauh lebih murah dari harga di 월미도(Wolmido) itu..

haiwan binatang laut dalam tu pun adalah melampau banyak serta ketamnya adalah super besar dan super manis lazat…

ahaha LAZAT! enough said.. pedas tapi bagi aku tak sepedas melampau macam makan 해물떡찜(HaeMul Tteok Jjim) kat  명동(Myeongdong) bersama tunang tercinta yang juga pada cuti summer lepas.. yang tu bapakkkkklahhhhh pedas terbakar vontotss..

untuk 대 tu aku rasa boleh makan 5-6 orang la.. sebab melampau banyak tapi adalah murah.. so tak kisah.. ngahahaha..puas hati..

4 Comments »