T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

[Resepi makanan korea] – KKakdugi (kimchi lobak putih)

Kkakdugi ni selalunya dihidangkan di kedai makan(shiktang) kat Korea sebagai salah satu side dish(banchan).

Hari tu teringin gila so gigihla carik resepi nak buat. Sonang yo cuma kite kena pandai agakla berapa sukatan tu sebab size radish ni tak sama.

Resepi ni diambil dari maangchi.com

Directions:

  1. Peel 4 pounds of Korean radish (or daikon).
  2. Rinse in cold water and pat dry.
  3. Cut it into ¾ to 1 inch cubes. Put into a large bowl
  4. Add 2 tbs salt, 2 tbs sugar, and mix well.*tip: If you like your kkakdugi sweeter, add 1 or more extra tbs of sugar.
  5. Set aside for 30 minutes.
  6. Drain the juice from the radish into a small bowl.
  7. Add 2 tbs minced garlic (about 5-6 cloves garlic), 1 ts minced ginger, 4 stalks of chopped green onions, ¼ cup fish sauce, 2/3 cup hot pepper flakes, and ⅓ cup of the juice from the radish.
  8. Mix it up well until the seasonings coat the radish cubes evenly, and the radish looks juicy.
  9. Put the kkakdugi into a glass jar and press down on the top of it to remove any air from between the radish cubes
  10. You can eat it right away, and then store it in the refrigerator. Or you can let it ferment by keeping it outside of the refrigerator for a few days. When it starts fermenting, little bubbles may appear on top of the kkakdugi and it’ll smell strong & sour. Then put it in the refrigerator

20131009_183616

20131009_184952

 

20131009_185537

20131009_190501

Cubalah!

Sedap dimakan dengan nasi panas-panas . Tapi hari tu ku buat mackerel jjorim je. Basuh ikan tu masukkan dalam periuk lepas tu tuang sikit kkakdugi bersama air-air dia tu and biar didih. Masukkan sikit je garam untuk perisa sebab perisa dari kkakdugi tu dah cukup sangat dah.

Nyammmsss

 

No Comments »

Pakz Kopitiam (Halal Korean Food)

Pak Z Kopitiam
No.9-L1 Jalan Ampang Putra
Taman Ampang Hilir
No tel: 012-9050026

(diambil dari resit)

Semalam rerakan comel ajak pergi makan makanan Korea. Kitorang ada 1 rumah terbuka kat Sg Sekamat then satu lagi kat Puchong Prima. Tapi sebab fikir nanti bila lagi nak pergi so main redah ajelah. Hehe walaupun perut dah agak ketat dan sengkak!

Kalau orang yang tak biasa jalan area Ampang Hilir ni susah sikit lah.. better tengok map dulu sebelum jalan.. cuma nya kalau sesapa tahu Shun Shin Market yang jual barangan korea tuh dia sebaris .. satu area dengan Bangi Kopitiam mahupun beberapa pintu dari Sweetree cawangan Ampang..

Memula rakan A yang sampai dahulu hihi.. lagi 2 rakan siap pergi makan burger pulaks kat mana tah.. Kedai dia standard Kopitiam biase je.. cuma nya dia jual korean food yang serupa betul macam masa makan shiktang (restoran) kat Korea.. macam-macam dalam menu dia and i was so excited melebeyh-lebeyh.. sebabnya selama 7 tahun duduk Korea mana boleh makan kan.. sebab tak halal.. even yang ada lauk ayam and even yang ada lauk daging lembu.. sini semua halal belaka.. siap ada tanda halal besar depan pintu and dalam premis dia.Insya Allah dalam pun takde arak dia jual.. and menu pork memang tiada langsung.. Nampaklah owner dia.. rasanya tu owner dia kot.. memang menjaga betul pelanggan dia..

Kedai ni pun baru dapat tau dari Yasmin and Syazwani.. dorang selalu makan sini dengan boss Korean dorang.. Haruss lah aku excited ajak rakan-rakan comel .. hehehe =)

Sebabkan both of us dah melantak banyak gila dari rumah pertama (nasi + ayam masak merah n soto lagik) pastuh second house makan laksa pulakkk.. lagila sendat.. perut mak sekarang kan harus selalu sendat ngeh ngeh ngeh..
So lama aku belek menu tu sebab excited gila.. hahaha wah over berapa kali nak cerita excited tuhh.

Aku teringin nak makan nengmyon (cold noodle) RM13.00 per bowl tapi takde yang ade kimchi mari guksu tapi slamber lah.. kat Korea memang mostly tak boleh makan sebab ais tu dari broth pork or haiwan lah so sebab tu tak halal. pernah makan versi vegetarian je tu yang kemain nak try.. mangkuk besar gile kot..

Besar gila kan?? Aku managed habiskan noodle dia tapi kuah dia memang tak terhirup.. sejuk (OKKK memang sejukk sebab nampak tak tu ais ais yang bergelimpangan tu) and masam-masam kimchi.. naisss (for me ) but not for A.. keh keh keh.. siannn.. sapa suh order benda sama.. =P

Hubs order chije tteokbukki (hot rice cake with cheese) RM15.00 per serving yang dari dulu dia teringin nak makan. ade nampak yang segeranya kat Jusco tapi macam ish malasnyaa.. hahaha so suh dia try yang tu.. habisss nokss.. sedap letewww :p

Then order lagi Kimchi Pajeon (kimchi pancake) RM10.00

Compare dengan Kohyang kat Gardens tu ni much much better sebab ada letak sotong sayur cili bagai.. bukan semate-mate kimchi dan tepung sajek..

Abang O yang macho disuggestkan oleh waiter dengan Maeun galbi jjim (spicy braised ribs) dengan nasi RM18.00 .. sedappp! marbeless! betul kata yasmin.. dia punya daging lembut gila melampaus kot. patut la femes gila kat Korea kan.. mesti kat Korea lagi sedap betul2.. hehe

Abang tough Y order kodengo jorim macam ikan masak asam pedas makan dengan nasi jugak RM15.00 tapi guna korea punya special sauce.. memang merbelesss..

Ni saje tambahann odeng kkochi macam fish cake je.. sup dia sedapp..RM14.00

Disebabkan mee sejuk tak masuk anak tekak Abang A maka abang A order lah lain pulak.. alih2 order fried chicken RM8 for 2 pcs je kat kedai korea keh keh keh.. tapi dia cakap sedapp lain sikit dari KFC or McD =)

Air ginseng korea pun ade.. tatau ler ape rase dia sebab aku takut lah nak try minum air pelik-pelik time memboyot ni..

Total 8 menu + air = RM122.20
MURAH!!!! =)

6 Comments »

Membeli belah satu dunia dengan 1 click!

Wah tajuk bukan main..
sila lah ke alamat website berikut:

goldriver.cn/shopuser/

korang sile bukak gune IE ye..

Korea memang x sokong Firefox.. haha

suxx u sokong Microsoft aje si org korea!

muahahaha..
okeh..
ni actually special info utk sesiapa yg tinggal khususnye di Korea lah..
tak kire di bandar mana ceruk mana(mcm aku)..
hahah yg jauh dr Itaewon or mahupun yg dekat ngan Itaewon..

i found this website lah.. untuk home shopping..
aku dah try ke belom??
of course la aku da try…
aku borong beras Thai yg white rice ni..

b92bacbf0b_b_1

pic courtesy from goldriver.cn/shopuser/

10kg Thai white rice cost me for only 23 000 won sahaje plus 배송비 hanyalah 2500 won..

and 20kg for 44 000 won..

murah siot..

kalo idak.. kene g Itaewon tuh..nak naik bas lg.. naik jihacol lg.. naik turun naik tangga lagi.. naik BUKIT lagi!!

aaaa… himdero jukkeso~

so baik je la aku beli dr website dah sah2 la die anto sampai depan pintu ngkooo~~ sonang baitu..

Aya ckp rege beras ni 5kg kat Itaewon dalam belas2 ribu so lebey kurang je la kan..

Nape tak makan beras korea ??

sebab me dont likeyyy~~

hah sebab beras korea yang sedap ya hamat melampau menjilat jari tuh la badan aku x turun2 tau..

sedap sangat.. plus… Siti kate.. “Masak nasi goreng gune beras Korea tak sedap “..hehehe

btul2..plus lagi? beras Korea adalah melampau mahalllll.. mencekik darah!!.. 4kilo berharga belas2 ribu won~ omaigooddnesss..

dah tau badan camtu nape makan nasi lagi??

sukatii akulahhhh..hahaha aku yg makan..

hari ni nada plak nak beli beras..

so aku menumpang membeli lahh weiihh..

nk tau aku beli gapo??

beli TEMPE n beli PETAI! 😛

ha hamek kau..

korea pun boleh dapat tempe n petai online wehhh..

aritu aku da beli tempe tu..

elok je berbungkus ngan ice tube..

bagus gila ajoshi tu pojang(wrap) barang2..

i loike it very very much!

aku transfer duit tengah hari jumaat..

alih2 sabtu dah dapek dah wehh..

gile cepat..:12:

cepat pun tak gile camni…ngahaha:D

cant wait to get my tempe and my petai!

nak masak sambal udang petai lahhh~~~

eh so korg yg dekat korea ni sila la bukak tgk website tu..

siap ada makanan dr macam2 negara.. Korea la Thailand la Indonesia lah Phillipines la..UAE laa.. India laa..Pakistan la..

and ade barang2 halal juga dijual

and another website for import products di www.asia-mart.co.kr/

kat situ pun ade jual beras Thai jugak!

**psttt! sorry ade kesilapan dgn kilo di situ..ahaha aku da betulkan.. 10kg rege 23 000 won..20kg rege 44 000 won..thx emed**

9 Comments »