T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Tips untuk sesiapa yang belajar/melancong di Korea

hei! i nak pergi for exchange student to korea..but risau sikit pasal expenses.. so nak tanya kat korea foods, pakaian, accomodation mahal tak? sebab for that program, elaun only will be given for flight ticket and preparations. lain2 expenses di sana adalah tanggungan sendiri tapi mereka boleh carikan biasiswa untuk kami tapi tak confirm lagi lah pasal scholar tu.. so nak tanya pasal 3 soalan yang penting jugak..1, mahal tak cost di sana? biasanya untuk makan sehari berapa RM ye? if you can, convert lah ke RM from korea won..lagipun tak faham sangat dengan sistem duit korea sebab kadang2 tengok cerita korea memang tak faham pasal duit dia..2, nak tanya pasal muslim food senang tak dapat kat sana..senang tak dapat n banyak tak restaurants for muslim n last skali, saya nak pergi exchange ke pukyung national university. lecturer ajar dalam bahasa inggeris wholly or ada yang ajar bahasa korea? thanx! hope to get your respond ASAP! – izuanmusa@gmail.com

 

Maaflah encik.. saya ni bukan 24 jam blogger tegar so tak boleh nak jawab cepat-cepat. Blog ni blog personal yang bila saya rajin saya tulis.. tapi tergerak hati nak share info pengalaman saya di sana. BTW untuk pengetahuan semua yang berminat nak sambung belajar/ duduk Korea ni.. Saya dah lama balik dari Korea.. saya dah grad tahun 2009 dan balik sini 2010 .. eh? baru tahun lepas :p tapi rasa macam dah lama sangat lah.. maybe hidup kat Malaysia ni yang pergi balik kerja ni buat rasa macam dah bertahun -tahun balik Malaysia kot..

Ok mari cerite satu-satu:

mahal tak cost di sana?

Mestilah mahal kalau nak compare dengan duit kita.. duit sana 1000 won sekarang maybe dah RM3 macam tu kot.. tapi ikut pasang surut.. time saya datang dulu baru RM2++ je tapi makin lama makin naik lah.. standard.. 1000 won tu macam RM1 dekat Malaysia.. 1000 won boleh dapat air mineral tapi kadang-kadang ikut kedai ada air mineral 500 won.. so kire sendiri lah mahal ke tak :p

biasanya untuk makan sehari berapa RM ye?

Nak makan pun satu cerite jugak.. untuk diingatkan lagi sekali, Korea tu negara bukan Islam.. makanan halal susah nak carik.. memang lah lagi susah kalau kite duduk jauh dari Seoul..kebanyakan restoran yang halal ada di area Itaewon aje.. jadi makanan lain adalah dengan makan makanan yang ada seafood.. itu pun kalau korang lalu lah.. selalunya kalau makanan restoran halal dia ikut buffet.. seorang 10 000 won paling murah dan paling mahal dalam 30 000 won ikut restoran.. dan ini mostly di Itaewon, Seoul ye.. Macam saya pernah duduk di Incheon ada kedai halal di Dong-Incheon.. Makanannya dalam 5000 won ++ untuk paling murah dan seterusnya.

Untuk yang gamble dan boleh terima makanan korea..  bolehlah makan kat shiktang/warung/kedai makan yang bersepah-sepah tapi diingatkan kena pandai mintak makanan sebab kalau tak pandai nanti susah pulak sebab mostly kedai ni pun ada yang jual pork sekali..

Usually untuk budak Malaysia yang duduk di Korea ni duduk setempat dan mostly memang dari zaman senior-senior makcik pakcik korea ni dah kenal and tahu yang budak Melayu Malaysia memang tak makan pork dan ayam dan daging yang tak disembelih so dorang memang takkan bagi kita makanan yang mengandungi unsur-unsur tidak halal.. untuk 1 hidangan dalam 4000 won-5000 won (area Seoul) dan 3000 won – 4000 won (area Incheon).. so bajet lagi skali 🙂

lecturer ajar dalam bahasa inggeris wholly or ada yang ajar bahasa korea

Saya tak sure pulak sebab saya tak pergi universiti yang encik nak belajar tu ye.. so ape kate boleh call or email je department encik tu untuk dapatkan kepastian.. selalunya kalau diploma/ degree memang fully korean unless kelas BI.. tapi depends lah.. ramai je professor Korea memang tak suka cakap BI sebab tu bukan bahasa rasmi dia..

 

Jadi.. untuk sesiapa yang nak jadi exchange student mahupun belajar di Korea..  memang tough sikit sebab bahasa Inggeris tu memang tak banyak dipraktikkan.. cubelah amik kelas bahasa Korea or belajar sikit-sikit dari Internet.. pasal pengiraan duit pulak cube belajar dan hafal dari sekarang.. mana ada benda senang dalam dunia ni kan 😉

 

Hope dapat bantu serba sedikit..

4 Comments »

Resepi ringkas: Nasi goreng kimchi

 

Semalam balik kerja tengok-tengok ada nasi sejuk lebih semalam and still elok lagi..
Then bukak-bukak peti ais nampak kimchi yang dah lama beli baru usik sikit.. wow otak laju ligat fikir nak buat nasi goreng kimchi lahhhh..
tapi kena tanye big boss dulu..
kang dia takdak tekak korean kang mau nye dia nak makan benda-benda masam nih.. ye ahh tekak orang melayu kan.. aku tekak international.. semua boleh belasah..

Harap maklum yeh.. ni resepi yang dah diubah suai mengikut tekak melayu + korea + international aku nih.. so hehehhee

Apa yang diperlukan?

Nasi *nasi ni aku gune beras Pearl so dia macam jenis beras wangi and dia bukan jenis yang bercerai-cerai tu.. tapi still firm la nasi ni bukan macam nasi korea tu.. kalau ade nasi ala korea banyak kanji tu lagi sodap*
Kimchi (kimchi ni aku beli kat Jaya Jusco dalam jar kat Jaya Jusco Maluri tu.. memang ada yang local or korean made punya tapi local punya murah sikit compare to this one tapi sebab aku dah biase makan yang korean punya aku amik yang ni lah.. gambar takdak pulak tapi jenis kobis tau.. bukan kimchi yang empat segi punye or yang daun-daun hijau ni.. harga dalam RM12++ rasanya)
bawang besar 2 ulas
bawang putih 2 ulas *p/s: sebenarnye tak payah bawang pun tak pe sebab dalam kimchi tu dah ada garlic and cukup perasa dah tapi melayu kan.. mesti keroje nak menumis je..*
beef sosej * ni kalau korean dia pakai ham so korang nak pakai meat loaf tu pun okay lah sebab aku takde so aku pakai beef sosej yang kat rumah ni je.. maybe sedap jugak kalau nak letak daging cincang kot.. takpe..boleh pelbagaikan variasi dengan apa yang anda suka :p .. taknak letak pun takpe*
telur sebiji
garam
minyak masak
sedikit sos tomato

cara-cara:
Memula panas kan minyak .. tak payah banyak sangat la..cukup untuk menumis je..
pastuh sebabkan sosej tu memang straight from freezer aku terus campak je dalam kuali.. bila dah lembut sikit baru masukkan bawang besar and bawang putih..
tumis sampai wangi.. thenn barulah masukkan kimchi tu.. and kalau ada air2 dia tu masukkan pun takpe.. air tu la sedap.. nyam nyam.. masam-masam gitu..
biar dia atas api sampai macam agak garing dan tak berair sangat lah.. kimchi ni goreng dengan minyak sikit memang sedap gila..
pastuh baru masukkan garam..
then masukkan nasi sejuk tuh..
pastuh masukkan sos tomato.. yang ni kena bajet.. kalau taknak bubuh pun takpe boleh jugak.. cuma ni nak menampak merah nasi tu.. kat korea dorang pakai kochujang (red chili paste) tapi sebab takde aku belasah je pakai tomato ni and taknak pedas.. nak pedas letak ler cili api..
lepas tuh..tengah-tengah pecahkan telur and kacau-kacau sampai separuh masak then baru gaul dengan nasik ..
lepas tu kacau-kacau nasik tu sampai betul-betul takde lembab-lembab or basah-basah ke ape.. dia mcm kena basah-kering light-light sikit lah..
lepas tuuu hidangkann nasi kimchi kitaaaa~~ nyammm nyamm..
potong sikit timun makan..
then nak letak telur mata kerbau atas dia pun sedap..
makan dengan sos tomato kalo orang korea tapi aku tekak melayu tak suka sangat lah nak masam-masam sos tomato tu..

slurrpp slurrrp.. sedap rasa sampai sekarang lagi…
nak lagi laaaaahhh =)

 

No Comments »

Dwenjang jjigae

Or nama lainnya soybean paste stew..
Setapppppp…
Lama dah tak makan..
Cume tak berapa lengkap sebab tak jumpa lala or kepah kecik-kecik macam kat Korea jek..
As usual laki mak tak boleh terima makanan ni.hahahaaa
Terpaksela makan sorang-sorang nyam nyam nyam 🙂

P/s: rasa dia pelik and even korean pun ramai tak makan..

No Comments »

Nasi Goreng Kimchi again


simple je nak masak ni.. nasi + kimchi.. goreng ajor dedua.. pastuh garam sket..serbuk lada sket..sos cili sket.. peringatan ye..nasi ni memang masam.. sebab kimchi kan masam-masam sikit..so sapa tak boleh handle kemasaman dan kepelikan rasa kimchi pls do not try this.. i warned u ! 😀 sesuai dimakan bersama telur mata kerbau + tomato sos.

sesuai untuk orang yang berani mencuba makanan baru sahaja please… CUBALAH HARI INI!

err.. bagi yang di Malaysia..kimchi mungkin boleh didapati di Jaya Jusco.. saya raselah 😀


keropok panjang-panjang dari Terengganu.. sedap okay makan dengan nasi goreng kimchi tu.. pls abaikan yang kaler kurang menarik.. macam ni lah multi tasking… dedua nak masak sekaligus.. ngahahaha

12 Comments »

ke Seoul

Semalam ke Seoul..ya Allah.. terok betul nak jalan time snow-snow ni ok.. dengan train nya yang slow + tak banyak.. since line train aku tu atas tanah, so bahaya lah kalau train ni nak operasi macam biasa kan. Yang train laju dari Dong-Incheon pun takdeee.. so i had to take the normal one instead!

and it took me almost 2 hours to reach Namdemun station ok! gheeshh.. salji dah tak fun ok! cukup-cukuplah tuu..

Jumpa Farid, Dzun and Fad.. dorang datang dari Jepun and mintak aku bawak ke tempat brooch dan membeli-belah sikit. Farid kawan sekelas  masa sekolah menengah dekat Shah Alam while Dzun adalah kawan satu sekolah masa kat SAMURA. Fad baru kenal yesterday.

Tempat first kitorang tuju of course la makcik brooch then beli souvenir sikit-sikit then dari Namdemun gerak ke Myeong-dong. Jalan kaki je sebab dekat jelah.. tak jauh pun. Kat Myeong-dong carik Apple store sebab kawan diorang pesan nak beli iPod..

Lepas tu baru bawak pergi makan kedai jjim. Memula nak makan 해물탕(haemul-tang) err macam sup pedas-pedas sikit letak seafood kot.. err aku serious tak pandai nak terangkan..macam seafood stew kot.macam bawah ni.. ni gambar aku carik dari google ye..

*from google image*credit to the owner*

instead ambik haemultang aku suruh try 해물찜 which is the same dish yang aku selalu makan and ada letak gambar dalam entry-entry lepas.. jap carik balik..

haa yang ni : www.gediks.com/2009/10/24/makan-%EC%99%95%ED%95%B4%EB%AC%BC%EC%B0%9Cwang-haemul-jjim/

and si Fad tu pulak teringin nak makan 해물파전(haemul pajeon) or seafood pancake or dalam BM senang adalah lempeng seafood… usually makan dicicah dengan kicap cair masin.like this:

*pic from google image*credit to the owner*

Bolehlah but the best jjim still yang aku makan dekat Ulsan tu. SERIOUSLY! second one of course dekat Sinpo market, Dong-Incheon tu. OMG perut adalah berbunyi-bunyi sekarang… sebab tengok gambar…. LAPAAARRRR..

Then dorang ajak pergi carik 반찬(Banchan/Panchan) sotong manis kering pedas. Lepas tu dorang nak beli seaweed masin. so dah alang-alang tu bawak je kat Shinsagae department store and beli terus je kat situ..sebab dorang nak naik Namsan Tower pulak.

So aku pun balik tidur Gochok.. Pagi bangun terus balik Inha sebab kena bayar bil..

8 Comments »