T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

FINAL EXAM LAGI!

Hello?
bapa lamaaa dah tak hapdet ni~~~~

haha
FINAL EXAM ok!!
i mean…

the REAL FINAL EXAM!!
(kalau tak sambung Master ke ape2 ke…this if totally my FINAL yeaaaa~)

akhirnya..
28hb Mei 2003 masuk INTEC..
1hb 9 September fly Korea..
Untuk dapatkan segulung… er no.. got my Diploma now my Degree lah..
huwaaaa~
org lain dah beranak-pinak aku terpisat-pisat kat sini ye…

so wahai gediks ku..
bersabarlah ye..
tuan mu ini akan free dalam masa terdekat..

oh since raya ari Jumaat tu aku ade graduation exam tu so tak bolehlah nak ke Embassy.. *sob*sob*..
sedihh~
tapi takpelah..
graduation exam lagi penting..
aku takde bahan dah nak buat ape-ape untuk raye..
rencah rendang takde..
ketupat takde..
tapi ada pulut sikit..
ayam pun ada sikit..
so raya haji ni aku makan pulut kuning bersama ayam beriani+cili kering+serbuk kurma.. konon-konon nak buat ala-ala rendangkan..
beriani punye rempah pun jadik la..
asal kaler nak dekat same..

p/s: tried to upload the pic but can not be upload right now.. later lah!
p/p/s:akhirnya da boleh upload pic.. hehehe

IMG_3640

4 Comments »

Incheon Bridge

Pada Ahad lepas..(matilah hari ni baru nak update kan)
hantar mak abah n nenek balik airport..
naik teksi since barang akumereka adalah banyak..

pakcik teksi adalah sangat baik..넘 친절해..
saya sangat suka..pukul 7 macam tu bertolak and saya baru perasan..
아저씨 tidak ikut jalan biasa yang sepatutnya untuk pergi ke airport..(yelah.aku balik setahun berape kalii???hahaha)
so aku tanyelah. ikut jalan mane ni..tak pernah ikut pun..tapi dah boleh agak sebab nampak signboard kaler kuning banyak-banyak tepi jalan tulis 인천공항(airport) & 인천대교(Incheon Bridge)..
then pakcik cakap lalu 인천대교..
haha terus saya menjadi excited dan menampakkan diri agak batak sebab first time lalu..

FYI.. Incheon Bridge baru je siap dalam bulan Oktober lepas.
so adalah bangga disitu sebab maybe menjadi orang yang mungkin beratus atau beribu lalu hahaha..
Pakcik tanya aku baru first time lalu ke?
saya pun cakaplah 네,처음요! dengan excited habis dah ni.
pakcik pun baru tau abah mak n nenek datang nak melawat Korea so secara exclusive nya dia menerangkan kepada saya lalu menyuruh saya explain kepada abah mak dan nenek pula..

the bridge is 24.6 km pergi dan balik. so dalam 12.3 km sehala. Ia juga dipanggil Marathon Bridge di mana marathon events dibuat kat atas bridge tu. merupakan track untuk orang-orang marathon.
Tol adalah sedikit mahal berbanding tol lama tapi perjalanan dari Inha ke airport yang selalunya ambil masa almost 1 hour++ adalah menjadi sangat singkat iaitu about 30 minutes.. tu pun pakcik tak pecut since ada ramai penumpang..

If last time punya ajoshi time tunang saya nak balik Malaysia mungkin boleh menjadi 10-15 minit sahaja dari rumah saya sebab ajoshi itu membawa 120km/h all the way dari Inha sebab saya dah kata lambat.. hahaha
sian pakcik tu..

Ok back to the story.. tengah-tengah jambatan ada tower dua macam cable.. menurut pakcik teksi.. ketinggian cable tower tersebut dari laut hingga the top adalah bersamaan ketinggian 63 Building (iaitu bangunan tertinggi di Korea) .. menarik kan?
saya pun agak excited bila pakcik bagitahu..haha

Saya tanya pakcik fungsi bridge ni.. Pakcik kata untuk buat jalan direct dari 송도(Songdo Intelligent City/Songdo International City..kira Songdo ni nanti jadi one of city yang bergerak maju as ubiquitous city in the future mengikut perancangan negara Korea lah where 100% adalah smart city using RFID system) terus ke airport.

DI samping itu menjadi first impression dan last memory yang indah untuk foreigners yang baru datang mahupun yang mahu balik(abah mak dan nenek saya lah tu) semasa berada di Korea..
Saya adalah sangat agree..memang impress sungguh!!

Pakcik tunjuk 1 spot di mana boleh tengok bridge waktu malam-malam..
dekat je dengan rumah saya.
Jadi..
sapa mahu pergi ambil gambar??? NAK IKOT!!!

p/s: tak ambil gambar sebab terlalu amaze dengan bridge Incheon.. hahaha ..tapi apa yang sure. SAYA NAK DATANG LAGI BEFORE BALIK UNTUK AMBIL GAMBAR!! 🙂

1

Mengikut peta.. Yeongjong Grand Bridge adalah satu-satunya laluan ke airport Incheon tapi sekarang ada laluan alternative iaitu Incheon Bridge (di mana adalah lagi dekat dengan rumah saya!!)

incheon_bridge_1

Inchen Bridge / Incheon Long Bridge

top105

Incheon Bridge waktu malam..

*pictures taken from Google images THANK YOU!*

1 Comment »

Hari tanpa nasi

IMG_2758

Cendawan goreng tepung, mashed potato, salad with thousand islands dressing.. BRUNCH for today

IMG_2777

Tauhu sumbat for today’s tea..

p/s:Praktis guna mode selain Easy mahupun Auto pada kamera comel..  ade bokeh sikit2 ok.. ahahaha vangga mak.. 😀

1 Comment »

Makan 왕해물찜(Wang HaeMul JJim)

IMG_2743

IMG_2747

IMG_2748

IMG_2742

Ni memang plan yang unplanned!

bangun tido.. msg2 Nada and then tiba-tiba dedua lapaq..

minah tu memang dah lama teringin nk makan 해물찜 so ape lagi..

memulakan aksi dengan call Jerry sebab nak belanje die lah..

da lame aku dan jua Nada mahu berbelanjakan Jerry sebab asyik orang yang bekerja tu belanja kan..

Then rezeki kak Emy online time tepat gila ah..terus ajak.. kak Emy pun tak makan lagi..

so berangkatlah kami ke 신포 시장… Jerry cakap die pernah makan so layan je ah..

memang ternyata tidak menghampakan walaupun tidak dapat melawan 해물찜 di 일산(Ilsan) Beach, 울산(Ulsan) pada cuti summer yang lalu..

nak compare ngan kat 월미도(Wolmido) hari tu memang hampeh!! Dah lah cair! tak setappp sangattt dan adalah mahal!

Kitorang ambik 대(Large) yang berharga 42 000 sahaja.. iaitu jauh lebih murah dari harga di 월미도(Wolmido) itu..

haiwan binatang laut dalam tu pun adalah melampau banyak serta ketamnya adalah super besar dan super manis lazat…

ahaha LAZAT! enough said.. pedas tapi bagi aku tak sepedas melampau macam makan 해물떡찜(HaeMul Tteok Jjim) kat  명동(Myeongdong) bersama tunang tercinta yang juga pada cuti summer lepas.. yang tu bapakkkkklahhhhh pedas terbakar vontotss..

untuk 대 tu aku rasa boleh makan 5-6 orang la.. sebab melampau banyak tapi adalah murah.. so tak kisah.. ngahahaha..puas hati..

4 Comments »

Veggie Spaghetti

IMG_2702

IMG_2707

Sekarang memang rasa untuk makan nasi adalah zero sama sekali..

Mungkin sebab banyak sangat nasi makan 1-2 minggu. Musim raya laa kan ..

SO  macam nak detoxic kan nasi dari badan la ni.

Since ada barang.. dan malas nak makan daging jua..

jadi we go GREEN laaaa ..

all veggies okeyhh..

sauce pun pakai veggie sauce from TESCO.. campak sahaja lalu terus boleh dimakan 🙂

No Comments »