T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Danishla Gemok!

dan

*gambar raya 2009*

Berjaya Skype dengan Danish semalam..
Ibu nya adalah buta IT lalu Mak Long lah kena buatkan ID untuk ibu..
har har har..

Sebelum tu guna YM saje..
lalu membuka webcam..
Nampak Danish mulut gerak-gerak tapi too bad tak dapat dengar..

Then Yoyol message ikut YM..

Yoyol: Kau nak tau ape die cakap?
Aku: Apa?
Yoyol: Hoi Mak Long! Tak dengar ke?
Aku: hahahaha bertuah punya budak!

Pastu nampak lagi mulut Danish cakap-cakap sambil pandang-pandang webcam..

Yoyol: Dia tanya kau.. Mak Long kat mane tu?
Aku: hahahaha..kalo Mak Long cakap pun macamlah tahu kat mane..
Yoyol: Hahaha tula pasal..

Amboi-amboi..
kau baru 2 tahun berapa hari je dah pandai-pandai nak hoi aku ye..
tapi memang..
hishh dah pandai cakap sekarang ni..
laju and ringan aje mulut die tu tau.
Mak Long kepit dengan chopstick baru la padan muka kauu..

Then try Skype pulak..
so bolehlah dengar dorang cakap-cakap..Ticha pun ade jugak.

Aku: Danish gemoknyaaaaaaaaaaaaaa *sambil buat-buat muka terkejut*
Danish: Mak Long lah gemokkkk..
Yoyol: hahaha
Aku: Haa??? Danish la gemokk..
Danish: Mak Long laa gemokk..
Aku: Mak Long kurus ok. Danish gemok ke kurus?
Danish: Kurus..
Aku:Ibu kurus ke gemok??
Danish: Kurus..
Yoyol: hahaha ibu kuruskan??
Aku: Ah takde takde..Danish gemok jugak..
Danish: *main-main malas nak layan aku dah*

hahaha cis..
tape kau..
aku gemok-gemok pun kau ikut genetik aku la kan kan kan..

Tapi macam tak sangka plak..
dulu Skype tak pandai nak cakap-cakap lagi..
sekarang ni..
ewah-ewah mulut dia..
laju aje bercakap..

Dah pandai kira 1 sampai 10 tak pelat-pelat (Alhamdulillah tak ikut Ibu kau yang pelat sampai sekolah tadika tu kan)

Dah pandai menyanyi lagu Air Pasang Pagi dengan betul and part “bunga manis” dah upgrade jadi “bunga melur”..

syabbbas bette. *ala-ala Hindustan*

Tak sabar nak jumpa Danish ! πŸ™‚
tunggu Mak Long balik okey??

1 Comment »

Danish dipijak ibu

P1010001

Ibu sedang memijak Danish.. haha tapi xde la betul2.. saje tekan2 sikit je belakang die ni. .jangan salah sangka pulak ye

kang ade plak org report cakap adik aku dera anak sniri pulakkk lepas tengok gambar ni kan..

Ni lah akibat kalau nampak Atok asik mintak Acu ke Mak Ngah ke Ate ke Opah Alam tolong pijak badan Atok ..

hahaha..

cucu pun da ikut..

sibukkk jugak nak suruh orang pijak die..

EYH?

Mak long pun selalu suruh Danish pijak belakang Mak Long after Mak Long balik dating lame-lame..

hahaha πŸ˜›

Mak Long rindun gerammmm gila kat anda lahhh πŸ˜€

No Comments »

OMG OMG OMG!!

Baru lepas tengok gambar raya kat blog Angah!!
huwaaaaaaa
lots of gambar!!

*sigh*
sekali tengok Atan n Adik ni..
sekejap aje dah besar panjang macam galah..
and Adik sekarang pun dah tinggi mengalahkan Dida tapi baru Darjah 6 okey! ish ish ish..
Beza la dari anak first sampai anak ke 6 tu.. memang ikut tangga betul..
Macam Dida selalu cakap..
“Sapa suh kau keluar awal haaa? ”
hahahaa waddehek..

manalah tau dah nak keluar awal.. btw.. I lurveeee being the oldest one.. hahaha
sebab Along pandai menjadi tukang suruh.
And Along memang banyak kuli boleh suruh-suruh.. πŸ˜›
Nak tak nak korang kena lah buat juga kan..
“Sapa suh keluar lambattt???? ”

And bila dah tengok gambar tu..
Macam rasa.. Banyak ni yang aku kena korbankan..
7 kali raya without my beloved big family! πŸ™

7 kali raya tu means 7 tahun..
Masa last kali beraya adalah berumur 17 tahun dan kini sudah 24 tahun..
Walau masuk angka 2 pun still tak dapat raya sama-sama lagi.
Have to wait for another raya lah *Insya Allah kalau dipanjangkan umur dimurahkan rezeki dan berharap agar semua orang pun sama*

Dulu masa beraya semua cousins kecik-kecik lagi (since saya adalah 2nd paling tua but kakak sepupu punya family tu jarang tido rumah nenek coz rumah die very near to rumah nenek) so aku kire kepala lah..

hehehe..
Pak Busu n Pak Uda pun jadi geng je..
oh ape yang interesting is Pak Busu adalah sama umur with my kekasih hati πŸ˜€
heeee πŸ˜€
so saya meman sudah berpengalaman luas la dalam melayan kerenah orang berumur nih .. haha

hmmm tapi tak regret anything pun since peluang pergi oversea ni bukan semua orang boleh dapat. Bersyukur banyak-banyak sebab diberi peluang oleh Allah.

hmm
let see..
Jikalau umur panjang, jodoh panjang.. adakah sempat beraya bersama bakal suami ataupun beraya sebagai anak mak dan abah yang masih single but unavailable? πŸ˜›

P9200054

Angah, Dida, Abah, Mak, Atan a.k.a Abang & Intan a.k.a Adik ..without Yoyol’s family and me .. uhuhuhuhukkk πŸ™

hope next year semua ada and boleh completekan our gambar raya.. AMIN YA ROBBAL ALAMIN!

p/s: Asal Adik lagi tinggi dari kau Da?? cepat betul minah ni menumbuh.. hahahaha.. More pics kat blog Angah πŸ˜€ malas nak copy paste..

6 Comments »

Walau sekejap..

IMG_2153

*gambar tunggu encik abang i escort tunjuk jalan kat Temerloh nk pegi kenduri πŸ™‚

Angah..

Eventho ape yang kau dah rase untuk 1-2 bulan lepas ni..

kau patut bersyukur sebab Allah bukak balik hati kau nak terima lelaki..

Aku tau mak la orang paling gembira sekali bila dapat tau sebenarnya kau bukanlah patah hati terus lepas kes bertahun-tahun tu..

Maklah orang paling sibuk tanye aku tanye Dida tanye Yoyol kot-kot kau ade bf ke belom..

Dan aku rasa mak lah orang paling happy bila kau cakap kat mak yang kau da ade yang punye last week..

and aku pun happy for u too..

Tapi mase depan tu for sure la kite pun tak tau camne kan..

and aku sedih bila Dida msg ym cakap kau nangis malam orang tu cakap kene lepaskan kau.

Aku memula marah jugak tapi aku rase orang tu ade sebab dan aku suroh kau setel baik2..

Mungkin Allah nak kau rase perasaan yang dah lame kau tak share dengan orang tu.

Takpelah..bagi aku senang je..

semua orang ade jodoh.. dan kalau dah jodoh takkan ke mane..

dan semua orang pun tak tahu bila jodoh kite ditemukan..

So for now..

head up..keep walking.. πŸ™‚

adik beradik kau ni will always support u ok?

at least..

aku tau la kau tu masih ade hati nk bercinta kan πŸ˜›

IMG_2171

*gambar kat surau/masjid kat Temerloh..

p/s:Β  Kakak dia bukak kaunter .. sapa nak apply jadi adik ipar sila-sila..Β  =)

9 Comments »

Si Domok yang kuat bercakap

IMG_2182

IMG_2166

Semalam lepas bangun tidur dari tidur yang boleh dikatakan tidur melampau enak lepas percutian 3 hari 1 malam ke Ulsan..

Mak cakap Danish ada di Shah Alam.. OH excited pula! terus mak loud speaker bagi cakap dengan Danish.

Mak Long: Hello Danish….

Danish: Mak Long! Kapa kapa kapa kapa kebangggg(maksudnya kapal terbang)

Mak Long;*gelak-gelak* haa Mak Long naik kapal terbang tinggal Danish hari tu ye.. Danish dah mandi belum?

Danish: Sudahhh..*sambil dengar bunyi dia gigih kunyah2 krup krap krup krap*

Mak Long: Danish makan apa tu? bunyi-bunyi…

Danish: Makan kopok pahit pahit pahit~~~~~ *krup krap krup krap*

Mak Long: Hah? keropok pahit??

Opah: *menyampuk dari sebelah* Ni Danish ni makan keropok empeng ni ha. tu yang pahit agaknya tu..

Mak Long: Ohh patutlah pahit.. Danish!~ sedap ke tak sedap?

Danish: Tak cedapppp~~ *sambil bunyi krup krap krup krap*

Mak Long: Aik? cakap tak sedap tapi kenapa makan???? *gelak gila*

Danish: *gelak manja-manja sambil terus suara tak dengar*

Opah: Itulah.. kata pahitlah apalah tapi makan jugak…*opah giglings*

Danish: Mak Long! Ada rabbittt~~~

Mak Long: Iyaa??? Ada berapa ekor?? *saja tanya walaupun Dida dah beritahu*

Danish: *start kira* Satu…duaaa…* Mak Cu menyampuk empatlah* ..EMPATTTT!

Mak Long: Sapa beli rabbit?

Danish: Atok beli rabbit..

Mak Long: Sapa punya rabbit tu?

Danish: Danish punyeeee~~~~~~

haha lawakk okk.. kalau dengar dia cakap lagi lah lawak. hishhh geram!!.. rasa nak cubit-cubit pipi gebu tu..

Borak borak ngan mak .. mak cakap Atuk yang tak bagi balik dulu.. hehe Atuk rindu la tu.. Boring kot time semua orang pergi kelas/sekolah/kerja nanti abah sorang-sorang tengok pokoklah, tengok ayamlah, tengok rabbitlah..ni ada Danish ni boleh la Danish teman Atuk pegi ambil Opah, hantar Ate pergi sekolah, pergi ambil Mak Cu kat sekolah.. patut lah Danish suka betul duduk Shah Alam ye..

p/s: Kalau Yoyol pos Danish kat sini boley tak? hahaha

6 Comments »