T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Waktu sesuai untuk berjalan-jalan ke Korea 2

Musim bunga
Selalunya selepas musim sejuk.. Lebih kurang dari bulan Mac sehingga hujung Mei tapi musim dekat Korea sekarang berubah-ubah.. to make sure paling selamat bulan April lah..

Kelebihan:
Waktu ni paling sesuai untuk berjalan-jalan sebab tak sejuk sangat and tak panas sangat.. tapi diingatkan still kena pakai sweater/jacket tapi bukan yang tebal-teballah.
Few years back ada sekali tu dari sisa-sisa musim sejuk terus panas macam bulan Julai. Masya Allah ya rabbi.. berpeluh ketiak..
tapi tulah kita tak boleh jangka musim ni walaupun kita tahu peredarannya macam mana.
Musim bunga time paling best bila bunga botkott atau sakura (bahasa jepunnya) akan mengembang cantik lawa betul..
Saya tak pernah miss waktu ni.. tapi diingatkan bunga botkott ni tak lama. Lepas hujan lebat menandakan masuk spring terus dia keluar dan akan luruh dalam masa 1-2 minggu then akan ada hujan lebat yang gugurkan semua kelopak-kelopak merah/putih sampai botak pokok tu. Barulah daun akan tumbuh balik.
Time ni memang banyak bunga-bunga lain akan tumbuh dan government suka tanam tepi-tepi jalan. cantik sangat.
My fav flower mestila tulip. bermacam-macam color ade.
Kalau sesiapa yang betul-betul minat bunga, selalunya akan ada expo bunga Korea (cuba google Floritopia Korea) dan tak sure pulak tempatnye tu akan ditukar atau stick kat 1 tempat je. 2-3 tahun lepas berkesempatanlah melawat Expo ni. Macam abah and nenek saya yang gila bunga tu of course macam dream come true.. LAWAAAAA SANGATTTT.
Almost semua bunga-bunga dalam dunia dibawak ke situ untuk dipamerkan dan dibahagi ikut negara dan jenis2 bunga.

keburukan:
Macam saya cakap awal-awal. Kadang2 masih sejuk dan bukan setakat sejuk Cameron ke Genting ke.. maybe around 10′ C – 15’C lagi.. Hujan kadang-kadang ada jugak dan boleh buatkan temperature cuaca lagi turun lepas hujan. So kena sediakan jacket lagi time nih.

p/s: My fav season! πŸ™‚ Saya rekomen pergi time Spring!

bersambung lagi ye!

14 Comments »

Quick update

Bila dah kerja ni, weekend kena spend betul2. Last weekend hari jumaat dida n krol came to KJ to pick me up. Mak dari pagi2 dah call suruh balik rumah. Bukan anak dia je dia suruh balik, siap suruh ambik cucunda dia kat Ampang tu ok.

Tak pernah rasa weekend berguna betul untuk rehat but this time memang leisure habislah. tidur pun cukup, enough rest..siap pergi Jaya Jusco jalan2 tapi Angah n me pelik gila tengok JJ lengang aje. Went there with Danish also.yela.. Danish dah jadi anak segera dah. Gi mana-mana pun sibuk nak mengekor Mak Long dia. gediks ok budak tu.

Actually bukan dah malas nak berblogging. Sekarang tengah ekjas masa lagi.. Nak timing semua kena betul.. Bila dah gulek2 macam ni baru boleh bebel2 sikit.

Plus.. bila sekarang dah ada kat Malaysia ni.. I dont think people would come and read my blog anymore. Ramai orang singgah baca blog ni pun bcoz Korea aje. Hehehe..

but as long as apa yang ditanya tu boleh dijawab.. Selagi tu i would help all of u,readers punya questions..

Oklah..
Nak tido dah.
good nite !

2 Comments »

Cerita weekend

Since saya berada di Malaysia dan menggunakan snailmyx .. serta notebook pinjam (notebook sendiri di rumah orang lain) jadi gambar pun takdelah.. ade gambar tapi tak boleh nak upload sekarang sebab takde card reader..

Sekarang saya rajin ambil gambar ok. tapi bukan gambar diri sendiri. gambar orang lain.

Sabtu tak pergi mana-mana.. mood pun tak ade.rupenye saya nampak ‘bulan’..kahkahkah.. orang lelaki kalau bace ni mesti tak paham.. tak paham? tak paham SUDAH πŸ˜›

tengah hari mak malas masak so mak belanje Dominos.. wohoooo..

then petangnya plan nak pergi jalan-jalan dekat area Shah Alam je..

yela.orang lagi sorang tu buah hati jauh di Bangkok.. so boring lah tu kan..

Aku la jadi mangsa bank bergerak dia plakkkkk…

Seb baik lah saya (tukar balik) kakak yang paling best dalam dunia..hahaha..*muntah hijau pleaseee*

We went to SACC again..since Yoyol tak puas hati dengan barang2 dia beli tu.. Semua lah nak ikot.. kecuali Angah..

Rupenye ade Ruffedge buat persembahan youuuu..

sempena ape we dont know..

tapi sempatlah tengok Ruffedge nyanyi live (kot??) lagu Bila Rindu..

huwaaaa.. kalau ade Ratna n Kak Nade ni mesti suka sama-sama.. Lagu mase kitorang kat Daerim nih dulu ni..

baekkk punya layan dulu ok..

Sedap la suare.. Artis Malaysia kadang-kadang kalo live memang sedapp i tell youuu..

Lepas habis tu gerak baliklah..Shah Alam ni memang nothing to do lahh…

Ahad pun tak gi mana-mana.. but malam Angah mintak teman hantar Ber (is Angah.s bf) ke Selayang. Yoyol n Akid nak balik Ampang.. Danish pulak nak tinggalkan kat Shah Alam since mereka di Ampang nanti busy nak siapkan persiapan kahwin akak Akid..

Means Mak Long menjadi baby sitter sementara Danish la. so far die tak cari ibu die.. THANK GOD..

haha semalam lawak okk..

Aku.. Dida.. Yol n adik tengah borak-borak kat depan cakap pasal nak bagi hadiah untuk orang datang kahwin apa.. and gelak-gelak semua..while Danish tengah tido dalam buaian …kire dekat jela buaian ngan living room tu..

tengah dok sedap gelak-gelak.. tibe-tibe dengar .. OI OI OI TAK BAIKLAH GADOH! AWAH(ALLAH) MARAHH!

hahaha kena sound dengan Danish.. terus semua orang diam..

hahahahaha die terjaga kot sebab dengar kitorang gelak kuat sangat.. pastuh dia ingat kitorang tengah gaduh..

die dok ulang-ulang dalam buai.. JANGAN GADOHLAAA.. JANGAN GADOHHH!!

hahahaha

OMG! LAWAKKKK OKKKK… memandaiii ajee nak sound orang si mamat kenit ni! hahaha

No Comments »

Happy birthday to you..

DSC04228

Walau umur mu meningkat yang..

Yang tetap muda belia..

Sebab sayangmu ini masih muda belia..

hehehe

dan dikesempatan ini..

kalau saya pun nak mintak hadiah time bday you ni boleyy?? πŸ˜›

I lopp lopp lopp lopp u kucit..

No Comments »

OMG OMG OMG!!

Baru lepas tengok gambar raya kat blog Angah!!
huwaaaaaaa
lots of gambar!!

*sigh*
sekali tengok Atan n Adik ni..
sekejap aje dah besar panjang macam galah..
and Adik sekarang pun dah tinggi mengalahkan Dida tapi baru Darjah 6 okey! ish ish ish..
Beza la dari anak first sampai anak ke 6 tu.. memang ikut tangga betul..
Macam Dida selalu cakap..
“Sapa suh kau keluar awal haaa? ”
hahahaa waddehek..

manalah tau dah nak keluar awal.. btw.. I lurveeee being the oldest one.. hahaha
sebab Along pandai menjadi tukang suruh.
And Along memang banyak kuli boleh suruh-suruh.. πŸ˜›
Nak tak nak korang kena lah buat juga kan..
“Sapa suh keluar lambattt???? ”

And bila dah tengok gambar tu..
Macam rasa.. Banyak ni yang aku kena korbankan..
7 kali raya without my beloved big family! πŸ™

7 kali raya tu means 7 tahun..
Masa last kali beraya adalah berumur 17 tahun dan kini sudah 24 tahun..
Walau masuk angka 2 pun still tak dapat raya sama-sama lagi.
Have to wait for another raya lah *Insya Allah kalau dipanjangkan umur dimurahkan rezeki dan berharap agar semua orang pun sama*

Dulu masa beraya semua cousins kecik-kecik lagi (since saya adalah 2nd paling tua but kakak sepupu punya family tu jarang tido rumah nenek coz rumah die very near to rumah nenek) so aku kire kepala lah..

hehehe..
Pak Busu n Pak Uda pun jadi geng je..
oh ape yang interesting is Pak Busu adalah sama umur with my kekasih hati πŸ˜€
heeee πŸ˜€
so saya meman sudah berpengalaman luas la dalam melayan kerenah orang berumur nih .. haha

hmmm tapi tak regret anything pun since peluang pergi oversea ni bukan semua orang boleh dapat. Bersyukur banyak-banyak sebab diberi peluang oleh Allah.

hmm
let see..
Jikalau umur panjang, jodoh panjang.. adakah sempat beraya bersama bakal suami ataupun beraya sebagai anak mak dan abah yang masih single but unavailable? πŸ˜›

P9200054

Angah, Dida, Abah, Mak, Atan a.k.a Abang & Intan a.k.a Adik ..without Yoyol’s family and me .. uhuhuhuhukkk πŸ™

hope next year semua ada and boleh completekan our gambar raya.. AMIN YA ROBBAL ALAMIN!

p/s: Asal Adik lagi tinggi dari kau Da?? cepat betul minah ni menumbuh.. hahahaha.. More pics kat blog Angah πŸ˜€ malas nak copy paste..

6 Comments »