T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Belajar di Korea

Saya dapat banyak email/comments pasal belajar di Korea ni..tapi maaf sangat-sangat tak boleh reply sorang-sorang.. maklumlah saya busy sikit and xde masa sangat nak belek comment satu-satu..

Saya dapat tawaran belajar di Korea atas ihsan dari JPA menggunakan bisiswa.. Tu cerita 7-8 tahun lalu.. tapi sekarang macam mana sistem dia tak pulak la saya sure..

Dulu lepas SPM saya terus apply untuk JPA punye scholarship.. Masa isi borang dia ada suruh pilih jurusan apa kita nak ambik.. tapi saya tak ingat sama ada kita boleh pilih negara atau tak..

Tapi masa interview dengan JPA tu memang dia akan suruh kita cakap negara yang kita nak pergi and jurusan yang kita nak ambik. Masa tu saya cakap saya nak buat engineering and saya nak pergi Korea. Alhamdulillah saya dapat.

Saya sambung belajar basic korean untuk 3 bulan di INTEC, Seksyen 18, Shah Alam ..Lepas tu terus fly ke Korea untuk buat lanjutan bahasa Korea selama 2 tahun lebih di Seoul National University, Language Department.

 Setelah lulus bahasa Korea saya barulah saya sambung buat Diploma in Software Engineering selama 3 tahun di Dongyang Technical College yang terletak di Seoul. Kemudian saya sambung lagi untuk buat Degree in Computer and Information Technology di Inha University, Incheon selama 2 tahun. Saya terus masuk ke Tahun 3 kerana saya transfer kredit masa belajar Diploma tuh.

Now, JPA dah buat sistem baru untuk pelajar ke Korea kerana makin ramai yang nak ke Korea tapi saya tak sure macam mana. Sorry. Maybe anda kena buat banyak rujukan. Dulu pun takde internet. Kena banyak buat rujukan melalui suratkhabar.

Untuk biasiswa/pinjaman dari gov Korea pun saya tak sure sebab saya tak pernah ambil and mungkin ada.

So kepada sesiapa yang nak sambung belajar di Korea tu silalah banyak buat rujukan dan carian di internet. tak rugi kalau kite search dan carik banyak maklumat terkini.

11 Comments »

1st Ramadhan in Malaysia..

Yea yea dah byk kali aku asyik ckp benda sama.. semua nye 1st time lah.. ye ah. jakun sikit.. sebelum ni dh 7 kali puasa dekat negara orang kan.. so mcm peghak sikit lah..
muahaha..

1st sahur disambut meriah (sedikit mengantuk) bersama keluarga tercinta.. even mak masak sardin je tapi tetap rasa wahhh omg omg omg macam tuh..

1st berbuka also disambut di rumah manis rumah.. abah saye rela mengambil saya dari tempat kerja (mengade tak? ) lalu membawa pulang dan berbuka bersama-sama..
first thing hasil nukilan jari jemari comel ini ialah popia goreng.. bersama sos cili sedap keropok lekor (dah habis keropok dulu).. berganding bahu bersama Auntie Dida bab bab..
Lebih kulit popia mak suruh buat samosa sardin..
perghhh..
okay takdela sedap sangat sebab Dida sabotaj perencah dengan mengatekan terdapatnye udang kering dan juga telah membelikan sengkuang yang tidak berapa umph.. cis kau Dida..

tapi takpela.. 7 kali punya Ramadhan punya hutang Alhamdulillah sudah langsai.. cewah..

Ini adalah disebabkan penghasilan popiah di Korea adalah melampau mahal.. over okay..
Kat sini kuli popiah 40 keping (large size) adalah RM5.90 (harga Shah Alam..mungkin lebih murah di tempat lain.. mana tahu..)
Taugeh mungkin RM1 untuk 1 plastik sederhana
Karot (tah.. amek abah punya karot untuk masak sup) but should me murah lahh
Sengkuang.. i have no idea but of course murah sket lah kan..
Dan telah mendapat popiah dalam kuantiti yang banyak sebab popia tu bertahan sampai sahur i tell you. tu pun siap frozen masuk peti ais okeh..

Di Korea.. kulit popia sederhana size sudah mencapar KR4500 won.. tu tahap mahal lah okay..(bagi aku)
dengan KR4500 won tu boleh dapat ayam halal seekor yang tahan makan 2 minggu untuk aku sorang..

tak berbaloi kan?

Siapa kata Malaysia mahal?

2 Comments »