T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

1st Ramadhan in Malaysia..

Yea yea dah byk kali aku asyik ckp benda sama.. semua nye 1st time lah.. ye ah. jakun sikit.. sebelum ni dh 7 kali puasa dekat negara orang kan.. so mcm peghak sikit lah..
muahaha..

1st sahur disambut meriah (sedikit mengantuk) bersama keluarga tercinta.. even mak masak sardin je tapi tetap rasa wahhh omg omg omg macam tuh..

1st berbuka also disambut di rumah manis rumah.. abah saye rela mengambil saya dari tempat kerja (mengade tak? ) lalu membawa pulang dan berbuka bersama-sama..
first thing hasil nukilan jari jemari comel ini ialah popia goreng.. bersama sos cili sedap keropok lekor (dah habis keropok dulu).. berganding bahu bersama Auntie Dida bab bab..
Lebih kulit popia mak suruh buat samosa sardin..
perghhh..
okay takdela sedap sangat sebab Dida sabotaj perencah dengan mengatekan terdapatnye udang kering dan juga telah membelikan sengkuang yang tidak berapa umph.. cis kau Dida..

tapi takpela.. 7 kali punya Ramadhan punya hutang Alhamdulillah sudah langsai.. cewah..

Ini adalah disebabkan penghasilan popiah di Korea adalah melampau mahal.. over okay..
Kat sini kuli popiah 40 keping (large size) adalah RM5.90 (harga Shah Alam..mungkin lebih murah di tempat lain.. mana tahu..)
Taugeh mungkin RM1 untuk 1 plastik sederhana
Karot (tah.. amek abah punya karot untuk masak sup) but should me murah lahh
Sengkuang.. i have no idea but of course murah sket lah kan..
Dan telah mendapat popiah dalam kuantiti yang banyak sebab popia tu bertahan sampai sahur i tell you. tu pun siap frozen masuk peti ais okeh..

Di Korea.. kulit popia sederhana size sudah mencapar KR4500 won.. tu tahap mahal lah okay..(bagi aku)
dengan KR4500 won tu boleh dapat ayam halal seekor yang tahan makan 2 minggu untuk aku sorang..

tak berbaloi kan?

Siapa kata Malaysia mahal?

2 Comments »

Dapur saya masih berasap

IMG_2487

Sup kambing powahhhh.. 😀

IMG_2497

IMG_2500

Sandwich telur for sahur… =D

Pejam celik pejam celik *sambil buat sendiri* dah almost 15 days berpuasa.Pesanan kepada buah hati..Amboii bila aok nak hantar kueh tat nenas koi niii??? Tamat.

Saya sudah mengetest kelas dan ada yang suka dan ada yang tak suka. Kepala masih pusing-pusing ni nak ambil kelas mana. Tapi yang pasti 3 subjek major memang wajib ambil.. menjadi problemo sekarang… banyak subjek semester 2 dah pernah ambil tahun lepas 🙁 jadi kekurangan subjek yang boleh score.. huuuu *semakin kuat teriak*

Ya Allah..semoga membuat pilihan terbaik pada hari Isnin dan Selase ini sebab time tu dah kene reschedule apa-apa subjek yang akan jadi permanent. Yang penting..biar berlebih ambil..jangan berkurang.. Mampos aku tak kahwengrad nanti..haha

Meriah betul raya kali ni..sebab raya last di over the sea kata orang.. tahun depan beraya di rumah makmertua pula ..hehehe aserehe ha rehe rehe *sambil menari zapin*

Selain dari berpuasa penuh (tolak bulan mengambang) dan ibadah lain-lain..saya sudah :

  1. Masa balik summer sanggup pergi berkejar-kejar ke Jaya Jusco One Utama 1 jam sebelum tengok movie untuk beli barang-barang raya seperti lemang segera, ketupat segera, rendang segera etc. Then hantar laju-laju pergi kereta sebab gila ke nak angkut makanan RM200 dalam panggung wayang. haha . habis kena tahan dengan penjaga pintu pulak nanti 😛
  2. Memesan baju raya dari emak ketika buah hati datang hari tu. Jadi tak risau lah baju lost track atau ghaib entah ke mana .. hari pertama puasa hantar..lepas 3 bulan baru kau datang balik ye baju. Takpe..baju tu dah selamat rasmi time kahwin Syifak aritu. Puas hati aku..hahaha
  3. Membuat cookies.to be specific.. Choco chip cookies, cornflakes cookies dan nestum cookies. Sudah berjaya buat choco chip cookies dan cornflakes cookies. boleh laaa..untuk beginner first time. menggeletar tangan kanan lepas memukul telur dan unsalted butter tau. habislah tangan kanan jadi sebesar badang … *sambil ketap-ketap gigi* ellleh kau ni!! baru pukul 2 adunan dah kecoh la minahhhhh… 😛 Cookies seterusnya adalah nestum cookies dan mungkin jadi nestum choco chip cookies sebab ada sebungkus choco chips yang terlebih beli. We’ll see tomorrow..Jadi sudah ada 2 jenis kuih raya yang sedap dimakan tapi tak enak dipandang sebab hangus banyaksikit.
  4. Memesan laju-laju kepada Angah dan Dida  supaya emak hantar kad raya bunyi-bunyi untuk anakondaanakanda dia yang berada di seberang..*bukan Indonesia*.. dan mahu yang besar supaya semua orang boleh buat ucapan comel-comel.
  5. Bila on Skype akan sebut taaat nenasss… tat neenaaass..kerepek pisaaaangg.. banyak-banyak kali supaya buah hati saya tak lupa beli dan hantar kepada saya. Mana lengkap raya kalau tak ada duit rayatat nenas kan?
  6. Menahan diri dari bershopping banyak baju sebab nak save elaun bulan September bagi emak buat belanja hari raya. Yelah. karang dapat duit boros sana-sini sebab lupa diri yang duit tu bukan banyak sangat. haha

List masih on going ye…

No Comments »