Pureen Warehouse sale Nov 2012

20121124_132359

This time punya barang memang plan nak beli toiletries aje. Adelah baju ambik sikit tapi tak banyak. Makin lama orang yang suka kaut kaut ni makin kurang ajar okay. Lagi-lagi kalau lelaki bukan main tak bertimbang rasa main tolak tak kire laki ke perempuan.

Pukul 8 sampai pkl 10 dah settle habis bayar and cau..

Tak tahan la duduk lama-lama dalam tu. Kalau pergi dah ada tujuan and ada list nak beli apa memang cepat je takde pun la kene tunggu berjam-jam..

So mommies, sila rancang apa nak beli everytime pegi Pureen Sale ni..

Masuk ni dah ke berapa dah pergi so kedudukan barang-barang pun dah hafal. As usual daddy tak bagi bawak Maryam tempat-tempat macam ni so mommy tinggalkan Maryam dengan daddy kat rumah :)

Pureen Clearance Stock 14-15 July 2012

Acara wajib tak wajib sangatlah nak serbu tapi sebabkan baju Maryam yang pakai dari lahir tu mostly dah sempit and terkeluar perut bagai.. and daddy pun selalu bising baju maryam sikit tak cukup.. yela.. sekarang kena bagi-bagi baju dengan rumah Mommy Ayu.. babysitter Maryam .. so kadang-kadang tu macam takde baju pulak.. hahaha padahal ade je cume daddy tu tak pandai carik..

So macam biase.. daddy kalau Sabtu Ahad kena pergi Bukit Jalil main kapal terbang.. so mommy mintak Aunty Ika dengan Uncle Hezry yang jaga kan sekejap sementara mommy bershopping ohyeah..

Matlamat macam biase nak carik baju so kena datang awal.. awal tak awal sangat la dalam pukul 9 lebih lebih daddy lencongkan ke PJ dulu hantar mommy then baru daddy pergi Bukit Jalil.. Mommy pesan selagi mommy belum call kata nak balik jangan datang.. ewahh kemain mommy nak shopping yeahh..

So tepat pukul 10 pak guard bukak pintu.. crowd tak ramai sangat lah.. baju banyak tapi takde pilihan sangat.. Bahagian atas banyak lah macam baju-baju comel saiz Maryam.. saiz mommy ambik banyak saiz 14 je.. 6m-9m macam tu.. sebab mommy dah tau.. Pureen ni nanti setiap 3-4 bulan datang balik. so setakat nak buat baju basahan Maryam hari-hari okay je nak pakai. and baju pun tak berbulu kalau basuh mesin.. memang semua baju Maryam mommy basuh mesin sajaaaaa.. hihihi.

Ada jugak yang RM10 sepasang mommy ambik.. adalah 3-4 pasang.. sebabnya.. daddy ni suka salah matching kan baju2 maryam.. so mommy beli jugak yang matching so takdelah daddy tu habis punggah almari Maryam semata-mata nak carik baju dengan seluar tido .. Penat nak kemas wehhh..

Baju siang pun mommy ambik jugak yang RM10 sepasang.. then lelain semua RM3 sehelai .. adalah dalam 40 helai campur baju and seluar sama skirt sama seluar pendek.. Cukuplah nak bahagi rumah bawah dengan rumah atas.. Memang sejak lahir Maryam sesuai je pakai barang/baju Pureen ni.. So selagi ada sale.. selagi tu mommy akan borong time sales aje.. yelah.. kalau takde clearance stock ni.. baju sepasang  RM20 kot.. dalam ni cantik-cantik dapat dalam RM10.. double tu.. leh jimat sikit duit mommy daddy nih.. setakat baju Maryam ni tak payah mahal-mahal sangat sebab pakai pun sekejap aje..

Sikit je total damage kali ni sebab mommy dah catu apa kena beli apa tak kena beli..  hihi tapi yang penting.. mommy keluar dengan senang hati and tak sabar nak tunjuk daddy n Maryam ! Weee ~

Hasil rembatan mommy kali ini :)

Pureen warehouse sale 3-4 Disember 2011

Sebagai bakal ibu yang berjaya (ecehwah!) di samping nak menyiapkan segala barang dalam baby list terpaksalah kita pandai-pandai nak save untuk bakal baby kan.. Untuk tidak menjerut poket suami saya lalu saya berusahalah mencari warehouse yang berbaloi untuk dipergi. Untuk bakal mummy better la terjah Pureen Warehouse sale ni memang berbaloi-baloi..

Tapi sebab saya tahu husband saya memang pantang sikit kalau tempat-tempat sesak ni so 2 minggu sebelum nak pergi tu saya dah buat research bagai dari blog-blog orang yang pernah pergi last time.. Dorang selalu buat sale ni dalam koman-koman setahun 2 kali.. Dulu mana lah kite nak tengok sale pasal baju baby kan sebab anak pun takde lagi.. Ni untuk orang yang bakal ada anak, anak yang umur dalam 1 bulan – 2-3 tahun memang sesuai pergi warehouse sale nih. Bukan pergi melancong aje nak kena research-research tau.. nak pergi warehouse sale pun kena ada strategi.. orang kata memang 1st day tu ramai and kat mana nak parking kat mana nak carik barang itu ini kat mana nak bayar etc.. layout dia sama je dari dulu sampai sekarang..

Memang bajet pagi-pagi dah sampai.. Katanya bukak pagar pukul 10 so dalam pukul 8.30pagi kitorang dah keluar. Breakfast dulu kat McD makan pancake.. mak tingin noks.. pastuh baru gerak ke situ.. Husband tau lah tempat tu sebab kilang tu memang sebelah-sebelah area tempat saya training dulu.. So 9.30 pagi lalu depan kilang.. masyaAllah ramai betul umat dah menunggu dalam tu.. jalan depan sikit sampai ke hujung jalan memang takde parking dah.. Husband cakap tak boleh jadi macam nih baik parking dalam Dataran tempat saya training dulu tuh.. mahal pun takpelah..

So patah balik and terus masuk kat Dataran tu.. itupun dah penuh.. nasib baik ade kosong so jauh sikit pun takpelah dari kereta tak selamat kena saman ke apa kan.. So menapak lah ke situ.

Tengok jam baru pukul 10 tepat-tepat tapi orang ramai dah serbu habis dalam tu.. rupanya dorang bukak awal sebab dah terlampau ramai orang tunggu sampai buat jam dekat depan kilang..

Awal-awal masuk memang tempat bedak, pampers, syampu, botol bagai.. tapi saya dah awal-awal cakap dengan husband tujuan datang sini memang nak carik baju baby.. So terus kami ke area masuk dalam sikit untuk carik baju baby.. Orang ramai dah kumpulkan baju untuk sort out dah.. Memang trend dia kat situ macam tu.. kaut banyak-banyak then duduk tepi-tepi baru pilih nak yang mana.. Nanti letak balik dalam meja.. Memang semua benda ni dah explain kat husband so dia pun suruh tunggu and dia kaut mana yang boleh.. Saya pun bila orang Pureen tu datang isi balik meja tu terus la kaut 1-2 helai… tak payah kaut banyak-banyak lah sebab design sama pun.. yang bezanya saiz.. Tapi sebabkan dalam blog pun cakap kalau nak senang terus je amik yang set sepasang RM6 tu pun dah okay sebab tak payah dah nak carik dan nak matching baju dengan seluar.. So banyak yang kami tuju kat RM6 sepasang tu..

Agak-agak dah puas hati dapat 1 beg biru Pureen tu ajak husband carik tempat nak sort out baju-baju nih.. sebab ada baju-baju ni yang agak kotor so kena la tengok bebetul.. Ada bahagian seluar dan baju harga RM1 dan RM3.. memang murah sangat-sangat.. Mostly rasanya baju-baju ni dari stock lama-lama yang dikutip balik dari shopping complex or kedai-kedai so dia jual balik dengan harga murah.. Ada yang masih ada tag lagi tau.. memang baru betul..

So saya pun start sort out baju-baju.. Kasut pun ambik lah 1-2 pasang.. banyak-banyak pun buat apa tamak-tamak kan. orang lain pun nak beli jugak.. beli towel beli blanket beli mitten and booties.. semua ambik sehelai atau amik 2-3 pasang je..

Bila dah sort out semua.. Memang saya suruh husband hantar balik baju masuk dalam meja tu so orang lain boleh pilih balik.. Yang tak bestnya bila ada orang tinggal aje tepi-tepi jalan dalam bakul dalam beg biru tu.. So orang yang datang kemudian dah tak boleh lah nak pilih kat dalam meja tu.. Kena check beg orang satu-satu tanya ada orang punya ke tak.. Susah lah macam tu kan..

So kami patah balik ke depan.. Masa tu tersilap sebab lambat sikit sort out so orang dah start penuh bahagian depan.. Bahagian depan ni pun banyak saya aim nak ambik benda-benda ni. Husband pun ada list tu so dia pun ambik kan jugak lah.. Memang masa nak bayar tu la perit gila kot.. siap berhimpit-himpit melampau-lampau.. Husband cakap tak boleh jadi ni kite ke belakang balik bayar kat belakang.. so kami redah lah orang ramai tu and masuk balik ke belakang..

Belakang punya kaunter okay sikit tak terperuk and asing kan dengan tempat baju-baju tu.. Sambil husband beratur tu sempat la saya kirai-kirai bakul-bakul yang orang letak kat tepi tu.. Agak-agak takde orang punya saya ambik masuk dalam beg Pureen .. miahaha.. Dapatla selai-dua lai.. Pastuh hajat di hati memang nak try diapers Pureen and orang pun kata murah.. Untuk newborn dan awal-awal ni banyak pakai diapers sebab asyik shi shi and poot poot je tapi disebabkan diapers adalah jauh ke depan siap berhimpit-himpit saya batalkan la niat murni saya tuh.. keh keh keh murni la sangat.. alih-alih masa nak bayar tu la nampak elok je 2 diapers saiz S.. walauu.. lama saya tengok takda orang ambik ni.. Saya cakap kat husband.. kalau orang tu letak sini means dia taknak la kan.. Ambik boleh? Husband cakap kaut je.. SO apa lagi… Kaut lerr wehh dedua sekalik.. yang basic diapers dengan yang red punya.. so boleh try dedua bagus ke idok..

Belakang tu okay sikit sebab siling dia jauh ke atas.. Kira pengudaraan dia okay la compare to kaunter yang kat depan masyaAllah panas gila kot.. dah lah gelap sikit.. Lama gak beratur dalam 30 minit lah tapi ada jugak orang yang suka-suka hati main potong queue.. even pak guard dah cakap beratur ada jugak yang gengster degil keras kepala nak berlagak taknak beratur.. haihhh..

So ambik itu ini and mostly memang ikut dalam perancangan list tu lah eh.. cuma baju je terlebih-lebih beli.. heheheheee biaselahhh comel shangatttt tak tahan mak noks.. bajet nak ambik 20 helai jadi berhelai-helai.. ahahaha

p/s: Esoknya kitorang serbu lagi tapi sebab husband nak beli baju dry fit yang betul-betul dekat depan pintu kaunter bayaran … Semalam nya tu lupa sangat-sangat pasal baju tu.. Dia nak try DIY print baju sendiri and baju tu memang jenis dry fit yang boleh tahan printing punya heat tu..

This time memang dah awal-awal lagi keluar and memang bajet ambik dan bayar je sebab dah tau lay out and orang bergerak macam mana kan.. Tapi banyak baju cantik-cantik dah takde sangat dah macam first day..

Tak sampai 1 jam pun kitorang kat dalam tu.. tak macam semalamnya dari pukul 10 sampai pukul 1 lebih kot stuck dalam tu..

Apa-apa pun.. memang berbaloi-baloi and dah siapkan almost semua barang yang ada dalam list.. Syukur Alhamdulillah walaupun ramai orang tak suka pergi warehouse sale sebab bersesak tapi sebab ada reason kan.. bukan nya semata-mata nak membazir ke ape..

Thanks so much to my hubby yang sanggup bersusah-payah.. muackss muacksss

Belek-belek baju baby memang sangat best.. tak tau kenapa tapi perasaan dia best sampai rasa nak belek banyak kali.. Ni banyak jugak nak pass-pass kat my sisters.. yang pink pink tu pun sebab murah RM6 je so boleh pass :)  banyak ambik kaler neutral yang baby girl or boy boleh pakai.. yang pink pink tu maafkanlah mami dia tak dapat menahan rasa gatal tangan nak ambik jugak.. keh keh keh

Bakul ni memang dah lama beli just in case untuk barang-barang dedi dia tapi dedi taknak guna bagi mami simpan barang baby lah macam ni.. hari tu sedih je tengok bakul tu kosong.. la ni dah penuh dah.. so mami tak risau dah :)

Dedi angkut simpan sebab mami asyik belek-belek je kalau depan mata.. hahahaha tutup tahun depan insya Allah baru basuh and kemas elok2 =)