T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Waktu sesuai untuk berjalan-jalan ke Korea 2

Musim bunga
Selalunya selepas musim sejuk.. Lebih kurang dari bulan Mac sehingga hujung Mei tapi musim dekat Korea sekarang berubah-ubah.. to make sure paling selamat bulan April lah..

Kelebihan:
Waktu ni paling sesuai untuk berjalan-jalan sebab tak sejuk sangat and tak panas sangat.. tapi diingatkan still kena pakai sweater/jacket tapi bukan yang tebal-teballah.
Few years back ada sekali tu dari sisa-sisa musim sejuk terus panas macam bulan Julai. Masya Allah ya rabbi.. berpeluh ketiak..
tapi tulah kita tak boleh jangka musim ni walaupun kita tahu peredarannya macam mana.
Musim bunga time paling best bila bunga botkott atau sakura (bahasa jepunnya) akan mengembang cantik lawa betul..
Saya tak pernah miss waktu ni.. tapi diingatkan bunga botkott ni tak lama. Lepas hujan lebat menandakan masuk spring terus dia keluar dan akan luruh dalam masa 1-2 minggu then akan ada hujan lebat yang gugurkan semua kelopak-kelopak merah/putih sampai botak pokok tu. Barulah daun akan tumbuh balik.
Time ni memang banyak bunga-bunga lain akan tumbuh dan government suka tanam tepi-tepi jalan. cantik sangat.
My fav flower mestila tulip. bermacam-macam color ade.
Kalau sesiapa yang betul-betul minat bunga, selalunya akan ada expo bunga Korea (cuba google Floritopia Korea) dan tak sure pulak tempatnye tu akan ditukar atau stick kat 1 tempat je. 2-3 tahun lepas berkesempatanlah melawat Expo ni. Macam abah and nenek saya yang gila bunga tu of course macam dream come true.. LAWAAAAA SANGATTTT.
Almost semua bunga-bunga dalam dunia dibawak ke situ untuk dipamerkan dan dibahagi ikut negara dan jenis2 bunga.

keburukan:
Macam saya cakap awal-awal. Kadang2 masih sejuk dan bukan setakat sejuk Cameron ke Genting ke.. maybe around 10′ C – 15’C lagi.. Hujan kadang-kadang ada jugak dan boleh buatkan temperature cuaca lagi turun lepas hujan. So kena sediakan jacket lagi time nih.

p/s: My fav season! πŸ™‚ Saya rekomen pergi time Spring!

bersambung lagi ye!

14 Comments »

M to the I to da double S!

Our raya celebration yang last together-gether 2008 @ Inha University, Incheon, South Korea

Gambar ni macam pernah letak few years ago tapi takpelah.. hahaha *malas punya pasal*

I miss them so much.. Walaupun sekarang tetiga dah ada kat Malaysia but due to others commitment then tak dapeklah nak berjumpa or whatsoever.

Selalu through phone jelah..

We’ll never miss to remind each other pasal kenangan-kenangan of course di Daerim.. our first area we stayed when we arrived in Korea.. hahaha

tak pernah lekang senyum bila teringat pasal Daerim.. fun gilee ahhh!

We used to share stories back then.. sekarang pun.

Recently, I just found out something from Ratna and rasa bersalah selama ni di manekah aku tatkala si dia sedang berdukacita ? πŸ™Β  IM SORRY! πŸ™

I hope you feel better. Aku tak pernah lupa untuk doakan kesejahteraan kawan-kawan baik aku semua especially korang-korang! πŸ™‚

And yesterday, Syaz SMSed me cakap dia kena transfer Penang pulak maybe sampai pertengahan tahun.. haisehhh.. baru je plan nak gembira-gembira sakan with cik Farah yang dah lulus Mohor Besar(ayahanda dialah) nak drive and jalan-jalan.. ish ish ish..

and today(ok tipu..semalam lah patutnya).. i GOTCHA Syaz.. hahaha sorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrryyyyyyyyyyyyyyyyy babe!! tu lah akibat kalau pergi holiday tak bawak aku πŸ˜› hahaha no lah.. aku sengaje Gotcha kau sebab aku sayang gila kat kau.. we’ll wait if on air pagi nanti pukul 7 or 8 macam tu ke tak..hehehehe.. dengar cerita kau je pun dah terbahak-bahak gelak.. apetah lagi dengar sendiri.. haih.. im not sure die on air kan ke tak segment kau tu.. i hope JJ will put ur recorded GOTCHA laaaaa! hihi.. again.. I LOVE YOU! sebab tu I GOTHCA u πŸ˜› (anyone yang tak tau GOTCHA tu apa sila click kat link bawah ni ok?)

GOTCHA from HITZ.FM Morning Crew JJ and Ean! πŸ™‚

www.hitz.fm/special/gotcha/default.asp

1 Comment »

Akhirnya..

Balik rumah dari kelas ada email dari PPMK..

“Merujuk kepada perkara di atas, makluman penting ini ditujukan khas buat semua pelajar tahun akhir (batch 5 & batch 4) yang akan menamatkan pengajian pada tahun 2010.

2. Mengikut keputusan terkini, pihak JPA telah memutuskan bahawa tarikh penerbangan pulang pelajar tahun akhir di Korea Selatan pada kali ini ialah padaΒ 26 Febuari 2010. Hal ini berikutan wujudnya beberapa masalah teknikal yang tidak dapat dielakkan.

………….”

INHA UNIVERSITY GRADUATION DAYΒ  will be held on 24th February 2010 i guess..

Untuk menambahkancerita pula..Β  will start my so-called career on 1st of March 2010( Alhamdulillah bersyukur rezeki interview pertama ^^ )..

bagus betul balik terus kena get readt untuk menjadi penumpang setia KTM dan LRT pulak (since saya tidak sempat pulang winter ni nak ambik lesen πŸ™Β Β  huhuhu )..

haha

Terpaksa laaaaa joli sakan this coming winter holiday..

lepas tu akan kerja yang tak boleh ponteng-ponteng pula πŸ™

Ya Allah harap-harap semua berjalan lancar..Β  AMIN..

Sekarang paling penting..

HABISKAN MY FINAL EXAMS!!

:desk:

3 Comments »

Aktiviti minggu lepas

Sepatutnya kena pergi Seoul berjumpa dengan Elly yang dah lama tak jumpa plus Sophia berada di Seoul atas urusan Tourism.. Jadi plan mahu lepak bersama..

tapi lupa diri sebab raya sakan banyak jemputan makan sini sana ..

yang ada assignment (GILAK BABUN PUNYA ASSIGNMENT!) haruslah sedar diri sebab Sophia habis kerja pukul 8 malam so memang kena lepak Seoul lah nampak gayanya.

Jadi terpaksalah melupakan niat untuk merambu ramba..

tapi ada orang tu (sambil jari tunjuk Akma) baru habis graduation exam so macam menggila nak melepas tension (ke? ) hahaha..

So ajak la jalan-jalan dekat yang tak perlu travel jauh-jauh tapi yang rasa macam jauh dari rumah.

Disebabkan musnah impian dia nak tengok Seoul Fireworks Festival 2009 adalah musnah ( ye! dibatalkan sebab Swine lahh ni!!) so bagi idea ajak main bunga api kat Wolmido.

Untuk memenuhkan kereta ajak sekali Kak Emy (yang memang tak pernah datang lagi) dan Ely so takdelah sunyi sangat kalau berdua kan..

Oh bagi sesiapa yang tak tahu , kat Korea tak boleh main bunga api kat kawasan rumah .. Illegal.. nanti kena tangkap.. (itu yang cikgu cerita lah time awal-awal datang sini) so kita kalau nak buat bbq ke main bunga api or something yang berkaitan api kena pergi tepi pantai mahupun sungai .. er dan juga mungkin perlu mendapatkan keizinan.. tak ingatlah..

tu kalau macam besar la kot. So Wolmido ni macam tepi laut dan ada jeti yang menyambungkan tanah besar Incheon dengan pulau-pulau kecik yang sekitar-sekitar tu.Tapi laut ni laut tak bertepi. Memang jenis bukan boleh mandi ke apa..

sebab kawasan belah Incheon , Seoul punya pantai tak macam pantai belah Busan, Ulsan sana.. sini agak kotor.. ala-ala Pantai Barat dan Pantai Timur lah kalau nak dibandingkan dengan Malaysia bak kata orang..

Kat Wolmido jugak banyak kedai seafood, raw fish, dan kedai-kedai permainan. Selalunya couple lah banyak datang sini.

So kami jalan-jalan ambil gambar.. Pilih 1 kedai untuk makan 찜 (jjim) .. 찜 ni macam masak sambal lah boleh kata tapi penuh dengan taugeh.. so tujuan utama nak carik kedai yang ada ν•΄λ¬Όμ°œ lah.. so jalan-jalan punya jalan jumpa lah jugak 1 kedai .. order 1.. second time ke third time makan jjim ni .. yang paling tak boleh lupa sampai sekarang 찜 kat area Ulsan pantai ape tah eh.. Lupelah.. tapi time tu pergi makan dengan Jerry n Nada lepas balik dari pantai..

3

fulamak.. wacakap lu.. setapppppp weyhhh.. dah la haiwan-haiwan laut dalam pinggan besar-besar and banyak pulak tu. Murah pun murah.. memang tak boleh celen Wolmido punya lah. tapi kalau dah lapar makan yo lah kan.. Yang penting kena tahan pedas. hehehehe (bangga pulak sebab aku boleh makan benda-benda pedas lepas duduk sini 7 tahun..)

5

Kitorang ambil yang Medium punya. Memang banyak.. Malam tu pun tak habis semua.. habiskan seafood aje sebab tu yang mahal. hehehe.. Ajuma la ni suruh ambil yang Medium. Aku nak ambil yang Small punya aje.

1

2

Time tengah makan tu elok pulak ada bunga api dari ferry ala cruise pulak. Lama jugak dalam 5-8 minit lah. So terubat lah hati Akma nak tengok bunga api walaupun tengok dari cermin kedai aja. Kami duduk dekat area cermin so boleh nampak view luar.

Lepas makan tu jalan-jalan sambil carik bunga api. Beli 3 batang yang panjang tu and 1 bunga api besi brand kucing macam kat Malaysia tu tapi kali ni bentuk love. gigih okay nak bakar. Siap pinjam lighter dari ajoshi kedai lagi.

4

6

Pastu try nasib main dart. Seumur hidup baru tau yang aku ni boleh je sebenarnya nak baling dart and letupkan belon. hehehehe terima kasih lah dekat semua orang yang berkenaan sebab bagi kata semangat dan sokongan yang berpadu-padu gitu. haha *cium semua orang* akhirnya usaha kami bersungguh-sungguh dapat bawak balik seekor monyet pink dan seketul tulang berwarna biru kenangan buat Akma sebab saya berusaha baling bersungguh-sungguh dart sampai tercucuk padu kat papan belon tu. hehehehe πŸ˜€

Lepas tu sedar diri tak boleh main banyak-banyak so tengok orang main kat permainan ape tah nama pusing-pusing. Then sesudah sedar diri yang agak lama jugak berada di Wolmido akhirnya kami pun pulang ke rumah.

Balik rumah baru gelabah tak siap banyak lagi.. Miahahahah πŸ˜€

7

makanan yang dipanggil μ•ˆμ£Ό (anju) mahupunΒ  간식 (kanshik) makanan yang ringan dan selalunya untuk dimakan time minumΒ  sul (arak).

p/s: Gambar ihsan dari facebook Akma πŸ™‚

No Comments »

Rasa gembira tapi rasa bersalah yang amat sangat

Huhuuhu..

tak tau nak cakap apa perasaan sekarang ni..

tapi sangat happy once i found out about it.. eh ape tu? *biarlah saya dan orang itu je yang tahu.. yess u!! haha eventho orang tu mungkin amat jarang membaca blog picisan ini tapi at least orang tu akan tau la saya special nya membuat entry ini untuk menyatakan kekesalan teramat sangat*

Saya adalah penjenis senang berkawan .. tu memang tak dapat disangkal tapi saya mengaku seikhlas hati yang sumtimes tak terlarat untuk melayan berjenis-jenis kawan * bukan riak banyak kawan tapi memang kawan rakan sahabat taulan memang ramai ok*

bila orang PM/YM/EMAIL bila tengah syok and tajuk hot topics memang saya bersemangat betul sampai tak sempat-sempat nak tulis beribu baris ayat..

tapi bila ada satu tahap di mana saya adalah pemalas seperti Garfield..

saya ignore semua yang di atas.. MEMANG LAAAH JAHAT DAN TAK BAIK..

tp saya adil kat semua orang okk..

πŸ™

ohh noo..

rase bersalah yang amat sangatt nihh.. haihh camnee?? *big sigh*

tapi bila satu tahap rasa-rasa macam dah lama betulll lah tak bercakap dengan mamat/minah ni..saya bersungguh-sungguh akan menebalkan diri bertanya khabar dan berhelo bagai..or call direct ngkauu!!!~~

seriously..

tak percaya tanyalah kawan-kawan dari sekolah rendah tu..

cukup 12 tahun baru teringat nak carik dalam Facebook dan akhirnya jumpa.

Tu kawan baik tu.. dari darjah 3 sampai darjah 6 tu..sama-sama pergi sekolah..sama-sama duduk dalam kelas selama 4 tahun.. boleh tak lepas tukar sekolah menengah terus tak contact??

tapi tak pernah lupa la.. masing-masing pun busy ..

SUMPAH DEMI ALLAH tak pernah lupa kawan-kawan yang baik and will remember all the things lah..

cuma yang buat PALAT je aku kunci pintu hati mata dada rumah semua dari diri sendiri okkkeyyy…

adala beberapa orang kawan yang selalu YM/Email bagai dulu-dulu tapi suddenly senyap macam tu je..

err..

okay mari kite recall yea..??

awal 2006-saya aktif berYM/Email bersama rakan-rakan (special lelakila) sebab di kala itu saya ni ade bf pun macam takde bf..(bf saya buta IT dan kaki clubbing 24 jam la takmo layan aku kannnn .. pfftttt *haktuih*) dah jadi ex dah pun.. Alhamdulillah..

tengah 2006-jiwa kacau

akhir 2006-jiwa lagi kacau lagi serabut.. sedangkan abah saya pun saya tak call/SMS mahupun membuang sebarang kenyataan apatah lagi lelaki lain yang bukan ABAH saya..

awal 2007-saya dah kembali ceria tapi jiwa masih kacau. saya berbaik-baik semula dengan ABAH saya dan saya mengaku saya rindu ABAH sepanjang saya menjadi anak derhaka tak kawan abah saya πŸ™

tengah 2007- masih jiwa kacau. sampai tension..bila kisah jiwa kacau ni nak habis?? akhirnya terurai semua kekusutan.

akhir 2007- hidup yang suram makin cerah * sambil nyanyi lagu Hujan*

awal 2008- 1 perjanjian sebelum ikatan dah terikat sikit.. *1 kali ikatla..belum simpul mati*..memasuki alam-bahagia-mode

tengah 2008- baru betul-betul bak kate orang macam sudah clear dari masalah-masalah jiwa kacau

AZAM 2009?? Menjadi manusia yang berguna buat agama.bangsa.negara.JPA.family.rakan-rakan.sahabat-handai.rakan-taulan.

haa.. kan dah cakap..

camtula cite die..

do u believe it now??

πŸ™‚

:05:

No Comments »