T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Cerita raya

Bila habis puasa
memang tak sudah-sudah lah orang duk bercerita pasal raya lah, rumah terbuka lah, masak-masak lah, etc..
standard betul..
last Rabu lepas ,para penjelita Inha Uni buat makan-makan sambutan raya+ birthday Akma secara potluck..

banyak gila makanan malam tu.
gambar pun ada tapi segan mahu upload banyak-banyak sebab rumah penuh barang-barang..
huhuhuhu..
biasalah..
rumah kecik sahaja.

habiskan bekalan nasi impit lalu membuat ayam rendang instant , menambah dengan masak lodeh kuning serta merajinkan diri memasak sambal sotong..

orang lain datang bawa macam-macam..
Deera bawa caramel puding yang sangat mantap manisnya..
Su bawa cucur ikan bilis yang lembut..
Akma bawa rendang daging tak sedap katanya( padahal sedap nak mamps! :P) serta nasi impit..
Kak Emy buat puding kastard cocktail..
Farra dan Alin bawa air setap2 sekali πŸ˜€
Kak Gee bawa kuih raya dari Malaysia. Bilqis pun sama juga bawak kuih-muih..
Nada derma ketupat palas ..
Siti dan Ely bergotong-royong buat karipap kelim n agar-agar..
meriah betul!!
sangat-sangat banyak makanan tapi Alhamdulillah..
selamat ditapau πŸ˜›

hehehehe

itu yang kita mau..

yang penting??

KERJASAMA! πŸ˜›

IMG_2645

IMG_2649

IMG_2648

p/s: Siti ngan Ely takde dalam gambar sebab tak sampai lagi .proses kelim karipap nampaknye ambil masa sangat lama betul.. gigih sungguh! πŸ™‚ thankss koranggg sudi datang n kumpul ramai-ramai… nak jemput ramai-ramai pun rumah sekangkang aje dengan kangkangan kera… so tak dapatlah nak jemput ramai-ramai.

6 Comments »

Sepasang kuih raya

Sebelum kita mulakan sesi pertunjukan kuih raya 2009..
mari tepuk tangan untuk cik basirah sebab berjaya buat sepasang kuih raya untuk dijamu diri sendiri pada pagi raya.. keh keh keh..
mak pun tak caye nokss..
mak yang tangan keras ni boleh berjaya membuat kuih kegeramankegemaran raya ni noks..
hahaha clap clap clap..
tepuk tepuk pengakap..eh apehal tibe2? haha

IMG_2503

tanpa melengahkan masa, mari kita memperkenalkan.. cik cornflakes sultana cookies~~ yeaaa.. telah dibuat menggunakan cornflakes yang masuk hangen .. haaa walaupun jadik.. kau imejin jelaa sendiri camno dalam nya yang macam ala-ala lemau tapi masih sedap dimakan .. hehehe kuih pertama biasela.. mane purffecto lagik..

IMG_2502

mari berkenalan pula dengan my choco chips cookies with pecan.. ha pecan nak jugakk disebut.. haha.. yelah kalo sesapa alah pecan tu mesti tak terliur langsung. sama macam kalau tengok blog orang lain nampak sedap tapi caption tulis mee goreng mamak takda telur.. mesti tak boleh celen mee goreng mamak yang ada telur πŸ˜› keh keh keh

IMG_2501

Gambar sesi sampling kuih.. hahaha yela.. buat kuih time puasa la katekan..

camno la nak rase merase ni..

main bajet2 ajelah..

seb baik sodap..

hangus je yang tak boleh control.

den tak pandai laie nak kontrol api letrik ni.. tu yang logam2..

takpe!!

yang hangus sudah selamat masuk dalam perut untuk dihilangkan bukti masak kuih hangus.. nanti bakal mak mentua ai nampak matilaa yeww.. he he he he..

p/s: KEPADA RAKAN TAULAN YANG NAK MERASA KUIH BUATAN KAKITANGAN SAYA SILALAH DATANG KE RUMAH YEA πŸ™‚ * sambil korang doa yang tukang buat tak tinggalkan serdak aje di pagi raya nani*

9 Comments »

Trip to Jangsaepo Whale Museum,Ulsan,South Korea

P8140216

P8140204

P8140209

ARTIS POPULAR KE NOKSS????? sunglasses bagaii??

MACAM JE LAHHHHHH!

hahahaha..

gambar gediks-gediks masa kat Jangsaepo Whale Museum,Ulsan..

masa ni menunggu Jerry tanyakan pasal bot nak tengok whale..

tapi sebab ambik masa 3 jam so tak jadi lah nak tengok..

Jerry teruja sebab die terjumpe ajoshi and ajuma yang baru je baru ikut tour naik bot tengok whale.

1 trip pergi dan balik katanye 25 000 won tapi it will take 3 hours lah ..

P8140143

dalam muzium.. belakang tu replika whale…

actually kawasan Jangsaepo tu memang khas untuk penangkapan paus..

ada tempat melapah paus jugak tak jauh dari muzium tu..

ANDDDDDDD…

ada kedai-kedai makan yang jual daging whale untuk sesiapa yang nak try!!

P8140180

ketua lawatan, Jerry..

P8140189

Melihat-lihat sekitar laut kot-kot lah nampak whale kan?

hahaha mane la tahu…

kalau-kalau whale tu nak menunjuk muka sebab kami datang ke..

P8140231

ada kapal kat tepi museum..

tapi tak tau lah tu maybe kapal yang diorang guna untuk tangkap whale lah agaknya kan..

P8140233

P8140234

P8140235

P8140237

Kedai makan jual daging paus

P8140236

Kedai jual 거래고기..tak sangke plak dorg still tangkap paus kat Korea nih.. tapi diizinkan kerajaan Korea lah kot..

P8140219

gambar last before pergi tempat lain pulakkk~~..

2 Comments »

The memories..

Exam was not really okkk..
herghh
why la so susah!!
definitely susah coz sume org pun mcm nk xnk je anta paper..
well tu bkn la alasan aku nk bergembire sakan ke hape kan..
but i was so tensed!
sebabnye aku insya Allah dah paham dr bab 5 sampai ke bab 10 tu..
masalahnye..

yg die kuakan adelah same sekali soalan programming..
yg kite belaja skrg adelah apekah programming language..
ahh x haciiii..

haha saje emo..
tp mmg rase x best..
πŸ™
*sigh*

seb baik mek tok msg borak2..
susah okkk nk tunggu die tu free..
manjang bz aje kat Kodae tu..
mek tok mmg ade ciri2 boleh jadi pakar sakit jiwa.
sbb chat ngan die and borak2 kejap aje da mcm sangat soothing..
wakakakaka..
kau pakai ilmu ape nyahhhh??

ok.. 4 to go..

before a “longgg journey” πŸ˜›

gambar masa kat Insa-dong, Seoul.. skrg kalo korg pegi sila la carik.. dpt carik aku bg hadiah.. hehehehehee

p/s: sure korg carik bahagian bwah2 je kan sbb da kompem2 la aku mmg xkan sampai nye nak tulis kat bahagian atas kan kan kannnnnn~~

:24:

No Comments »

Picnic @ Yoeido Park, 8am..

8 AM.. diulang 8 PAGI.. gigih okkkkkkk

aku pun berjangkit jd gigih nak join.. wakakaka..

kau org mudaa ni bolehla nk gigih2..

aku kan cam da tua skit..*skitlaaaa jeee okk* tp kekadang layan keje gila mmg adelah sangat MENAKJUBKAN..

who cares~~ πŸ˜›

detik2 pertemuan.. yelaa.. ajaibla bak kate Encik Nidzam camne cik Basirah boleh bangun awal2 pagi.. *kuang ajak kauuu*

Adik2: *spotted kak basz* ehhhhhh tu laaaa kak basz da sampaiiiii……….~~~~weeee

Adik2: Mari jerit nama die…KAK BASZZZZZZZ KAK BASZZZZZZ KAK BASZZZZ *running towards her*

K.Basz: Ohhh adik2 ku~~~ maaflah akak terlambat.. sila salahkan ‘driver2′(pakcik jihacol + pakcik bas) yang lambat sangat tu~

Adik2: Mari pelok pelokkk..

hahaha ok i know.. aku mengarut..

tp suke hati aku la kan???

2 Comments »