Satay Station, Ampang Waterfront

Lama dah bulan-bulan lepas kot teringin gila nak makan sate..
Sate Kajang Samuri memang out of list sebab tak sedap langsung dah sekarang…
Sakit hati je makan nanti..

Orang ramai review cakap Satay Station lagi sedap compare dengan satay samuri so apa lagi..
Haruslah berdrama ajak makan lepas kerja dengan suamiku yang baek hati :)

Rupanya Satay Station ni ada banyak gak la cawangan dia..
Ada kat Ampang Waterfront, kat Pandan and lagi satu kat Mont Kiara..
Paling dekat dan tak jammed mestilah Ampang Waterfront..
Dari rumah kitorang ni lalu jalan Hulu Langat sekejap je lah and tak jammed..

Pandan tu selalu jammed..and ramai orang tapi situ la kot asal dia..
Mont Kiara nye mahal sikit dari tempat lain orang kate. tak pasti lah pulak..
Tapi cawangan Ampang Waterfront ni memang besar betul.. ramai pulak tu time kitorang pergi tu..padahal weekdays okay.. agaknye kalau weekend lagi ramai..

Cara nak ke sana?
Pergi ke arah Ampang Point..terus aje sampai nak ke arah Bukit Belacan.. nanti mesti nampak deretan kedai-kedai belah kiri.. Paling hujung jugaklah baru nampak Satay Station ni satu bangunan tu 2 tingkat..

 

Selalu orang kalau makan sate mesti fikir lambat gila nak siap.. lagi-lagi kalau ramai orang kan?
Tapi Satay Station ni cepat gilaaaaa.. series cepat!!..
dahlah yang Ampang tu pekerja dia ramai sungguh! macam ramai gila la..
servis memang cepat..
ada baca review cakap masa mula-mula bukak memang servis teruk etc tapi owner dia tambah pekerja and now pekerja dia ramai sangat kot.. haha tapi bagus la kan..

Sate dia tak ingatlah berapa posen satu tapi takdelah sampai RM2 secucuk.. kurang pasti tapi memang betul orang cakap.. Sate dia gemok gilaa kot.. 5 cucuk dah macam 10-15 cucuk sate biasa-biasa kita makan tu..
and paling suka bila ada part lemak jugak..
Aku paling tak gemor kalau sate kering..
perghhhh.. baik makan kebab la kan kalau sate kering kontang..sakit gigi kunyah ..
tapi yang ni memang lembut gila..
daging dia paling sedap..
laki cheq habaq pun sedap sebab dia bukan suka sangat sate daging tapi bolehlah dia masuk kalo yang ni..

 

Kat Sate station ni takde makanan lain selain Sate dan mee rebus.. 2 tu je dia jual.. kalau malam lah.. pagi ade menu lain and kalau lunch pun ade menu lain.. rasanya sate untuk malam je kot..

Mee rebut dia mahal gak RM5 tapi portion dia banyak kot… penuh semangkuk besar tu..
Dah orang kata sedap kita nak try gak lah.. bukan suka sangat kot mee rebus tapi sebab orang kata sedap.. ape salahnye kita nak merasa..
Memang sedap lah and berbaloi bayar RM5 tu..

Air dia pulak air apple asam boi ke apantah tapi sedapppppp! :)

Lepas ni kalau makan sate memang takde maknenye nak beli kat Samuri tuh.. Memang bertukar arah ke Sate Station jelah..
sedap pun sedap. kenyang pun kenyang :)

Restoran Cerana

Disclaimer: Review ini adalah dari naluri sendiri. Tidak dibayar.

Saya dan juga kekasih hati dah lama betul mahu menjejak kaki ke Restoran Cerana ni.. tapi selalu aje program terpesong. After lebih 1 bulan balik Malaysia.. apa yang saya makan mostly yang fast food or restoran yang dalam shopping malls aje. Yang pelik kekasih hati saya ni memang kurang gemar makan mamak/warung/restoran yang tak pernah pergi/restoran yang memang nampak kotor.. series dia penggeli okay. So selalu makan McD, KFC, or dining place yang we all selalu pergilah if i were in Malaysia.

Dulu lagi sikit je tempat nak makan yang selalu pergi. So saya lah selalu rajin cari and google mana tempat best to eat around KL ni. Kekasih hati saya percaya betul review orang ramai. I mean.. if restoran tu tak wujud dalam internet ni memang sah sah takkan jejak kaki with him. If nak ajak dia try new place to eat .. mesti bagi bukti dan paling-paling kurang pun.. map or full address.. with landmarks ok! tapi selalu miss nak bagitahu landmarks..hihi :P kalau tak de yang sekian-sekian.. jangan harapppppplahh dia mahu bawak.

So dari point yang saya tulis di atas.. memang nampaklah kekasih hati saya adalah agak cerewet bila part makan di luar ni.. Kalau di rumah lain cerita.. he will eats everything I cook for him (rela mahupun paksa) ..so last week terasa betul nak makan seafood lah.. memang jarang betul makan macam ni. Then tiba-tiba dia pun teringin jugak. Masa tu dah lewat jugak.. about 9 or 10pm kot.. dah ade kat area Cheras. tiba-tiba teringat restoran tu so terus ajak jelah. Memang dah lama pun nak try restoran tu kan..

Saya sudah membaca beberapa review and ade few bloggers yang buat review restoran ni.

First impression.. pekerja memang ramah betul. dia tunjuk seat mana but still kita boleh pilih nak duduk mana lah. Rasanya pekerja ada melayu.. ada foreigner tapi pandai betul cakap BI.. Kekasih hati kata mungkin Paki or Bangladesh tapi yang for sure memang belah-belah sana punya orang.

Restoran adalah besar gila… siap LIVE BAND ok.. ada kolam buatan with pokok-pokok bakau lagi. Tapi satu jelah..restoran macam ni kalau malam-malam memang nyamuk tu ade punyelah. Kitorang pergi bukan malam weekend so takdelah ramai orang sangat tapi mostly yang datang memang 1 family yang 8-10 orang 1 meja.

Suara penyanyi-penyanyi (read: perempuan cantekk :)) boleh tahanlah.. sedap jugak.. ada jugak corner untuk digital karikatur tu. Kekasih hati cakap nama pelukis tu macam pernah dengar.. yang selalu lukis maybe untuk majalah Ujang / Gila-Gila etc..

Boleh tahan dari segi environment..

Maybe pergi dengan perasaan yang tak menggunung tinggi since our first time kan..

Kami order ikan siakap ( boleh pilih seafood dekat depan kaunter masuk.. memang fresh dalam ice box) berat dalam 500+ gram. Quite besar for both of us tapi tibai jelahhhhhh.. dah kate alang-alang nak makan kan. . Time tu ada siakap.. ada few jenis ikan lah but I was not really sure ikan jenis apa lagi.. Tapi ada sotong.. ada udang.. ada ikan pari.. kalau ada ramai pergi mesti sedap masak pari bakar but datang berdua je memang cukuplah siakap sekor tu.

Then pilih Tom Yam campur. yang small like rm12 ke macam tu.. kalau nak banding dengan warung biasa memang mahal lah kan but standard kot restoran class macam ni.. Then order telur dadar. Sayur memang tak ambik tapi menu die memang complete semua ada. Semua jenis seafood pun mostly ada tapi kitorang memang nak makan ikan je.

Tom Yam dia takdelah tak sedap.. penuh jugak isi dalam dia. bukan penuh bawang + serai jelah.. for me sedap je.. cause as long as I could swallow it . hehe . my kekasih hati yang tak berapa suka makanan masam-masam ni pun cakap not bad lah.. tapi small tu memang cukup-cukup for 2 lah..or maybe 3 if order banyak lauk. sebab memang sikit je portion dia.

Telur dadar ada letak cili potong.. so bukan goreng sesaje jelah.. enough for 2-3 people tau.

Main dish.. Siakap 3 rasa memang perghhh.. Usually kalau makan ikan 3 rasa ni.. die goreng biasa je ikan tu but this time dia still goreng with tepung and very crispy i tell u :P  sedap mengunyah and sos dia tu memang penuh 1 badan ikan tu. Memang fresh betul ikan dia. Seriously.. kalau nak makan seafood.. biar kita dapat pilih sendiri ikan tu ..usually dorang akan pamer dalam ice box so kita boleh pilih ikan yang kita nak.

Memang dedua makan sedap betul lah. ratah ikan je banyak.. memang puas. Tak habis nasi sebab sibuk makan ikan je. Kekasih hati cakap dia memang suka bawak saya makan sebab semua makanan memang almost licin sampai ke tulang :P .

Time to bayar yang mendebar betul. We all budget dalam RM100 lah.. sebab restoran up sikit kan. sebab part ikan tu yang selalunya mahal kan.. tapi turn out dalam RM50++ aje.. tengok balik resit.. ikan siakap 500g++ with upah masak was only rm22 jek! .. murah ok! hehehehe.. senyum melebar sebab puas hati makan sedap + affordable tak mencekik darah..

Definitely a good place to eat seafood in KL city. serious dekat okay. tak payah pergi Bagan Lalang ke.. Muara Klang ke.. Umbai ke.. no need..

Untuk ke Cerana Seafood Restaurant ni.. kalau dari KL tu.. selepas Plaza Pheonix  akan ade 1 Petronas berderet dengan showroom kereta + kedai perabut. Restoran Cerana tu belakang Petronas tu jek. Boleh parking sebelah Petronas tu or depan kedai perabut tu. Serious senang nak pergi. Cuma kita tak kan nampaklah restoran tu dari jalan besar. Bila masuk tu yang terkejut rupenye ada restoran besar kat belakang Petronas tu tau. Memang suasana dia lain betul.

Oh i googled their website.. here it is : www.cerana.com.my/

I guess this restaurant gona be our next fav place to eat! Dahlah 5 minutes je from his house! :D

Next time nak try sweet sour dia pulak! :) nom nom nom…

p/s: Gambar dalam kamera.. kalau rajin saya update with gambar eyhhh :D

happy eating people!