T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Jalan-jalan Dataran Putra, Putrajaya

Bila kami tak balik kampung or pergi mana-mana on weekend, kami selalu bawak si kenit ni jalan-jalan area Putrajaya.

Actually semua kemudahan dah tersedia di Putrajaya ni. Memang tak hairanlah kalau orang Putrajaya memang malas nak ke mana-mana sebab semua infra dah tersedia ada.

Lepas balik makan dari Alamanda, kami singgah di Dataran Putra hari Jumaat lepas-lepas. Saja nak tengok suasana Dataran Putra ni. Memang sentiasa penuh je .Malam menjelma je mulalah penuh Dataran Putra ni. Mostly dengan family yang ada anak-anak.

Kami saja je jalan-jalan sepanjang jambatan. Bila malam kurang panas lah Putrajaya ni. Sejuk aje..

20140425_204232

20140425_204237

Makin lama makin banyak pulak orang berjualan barang-barang mainan lah, sewa kereta remote lah, sewa basikal lah, sewa roller blade lah.. tapi baguslah pada sesiapa yang nak bawak anak bersiar-siar. Macam-macam ada tak payah susah-susah nak angkut dari rumah.

20140425_204242

20140425_204348_LLS

Daddy dari hari tu teringin nak bawak Maryam naik kereta kuda dekat Dataran Putra ni.Rate dia RM15 sekepala untuk 1 pusingan dataran ni. Maryam free sebab kecik lagi.. Bolehlah.. bukan hari-hari naik. JOM

Once dah pusing 1 round, dia bagi kita ambik gambar dengan kuda ni. Oklah tu.. Maryam yang paksa naik tau masa Daddy tanya pasal rate. Hihi.. pandai demand dah now..

20140425_205604

20140425_205652

Sebagai penutup Daddy belikan kucing robot je RM10.. Jadilah..

 

1 Comment »

Family Day @ Zoo Negara

image

Awal pagi Sabtu dah keluar dah sebab nak kena ade kat Zoo Negara pukul 9 pagi.. Bajet nak keluar pukul 8 tapi siap diri sendiri siapkan Maryam lagi 8.30 jugak baru keluar..

Daddy pecut la apa lagi.. nasib baik tak banyak kereta pagi-pagi.. Keluar MRR2 nice nice je dalam pukul 8.50.. Around 9 lebih dah dekat depan pintu Zoo Negara. Daddy register and ambik kupon makan bagai..

Depan pintu masuk tu dah ada shuttle yang menunggu nak bawak ke meeting point.

Maryam macam biase lah.. awal-awal je bukan main lagi.. Masuk kereta tak keluar kawasan lagi dah Zzzzz.. bertuah betul..

 

image

image

Kita breakfast dulu.. Dapat door gift stainless steel tumbler dalam each bag. Sebab buat dekat kawasan open macam ni so pandai dorang bagi tumbler and dorang bukak drink booth so boleh topap je air masuk tumbler..

 

image

Untunglaaaa Managing Director jadi Fat Cat. hihihi.. Maryam scary gilaaaa Β kot dengan orang – orang pakai costume ni.. Dengan badut pun melalak.. badut datang je dia nangis..

image

Testing out bouncy bouncy playgym..

image

Dah habis opening tu kitorang pun buat tour sendiri la anak beranak.. sebab daddy tak register untuk masuk games.. So jalan-jalan tengok binatang la kiteee πŸ™‚ Jalan – jalan sampai tengah hari pergi meeting point balik untuk lunch. Free lunch la sapa tak nak..

 

image

Lepas tu baru sambung balik jalan-jalan tengok binatang lagi. Maryam masa lunch tu pun dah tegolek dog dalam stroller.. so bolehlah mommy daddy makan dengan amannya.. Pastu baru dia bangun. Suap dia makan sikit then off we go lagi sekali..

Nak tunggu animal show pukul 3 pulak baru start nya.. Masa tu baru pukul 2.. memang tak dan la nak tengok. Dahla panas sangat.

Sebelum balik singgah beli topi dulu dekat gift shop. Daddy dapat 10% off kalau tunjuk gelang kat tangan courtesy of company family day πŸ™‚

Wee.. so mommy pilih topi biru untuk anak dara and daddy pilih topi koboi nak buat main kapal terbang nanti..

 

image

Alohaa~~ ala tomey tomey anak mommy pakai topi rambu ramba.. hik hik hik

No Comments »

Rasa yang same jek…

Yesterday bangun-bangun je macam nak pitam tak boleh bernafas..
Sakit tekak melampau..
so terus ajak husband teman pergi klinik..
seb baik dia pergi kerja tengah hari.. klinik panel pulak memang dekat office dia..
Dah confirm-confirm demam kan.. doktor tanya nak MC berapa hari..
ikotkan diri chek ni mestilah nak beribu-ribu hari.. miahahaha..
takpelah Doc.. bagi untuk hari ni je pun takpe sebab I masuk evening shift pun..

Balik memang tido je seharian.. husband balik .. masak megi makan lepas tu makan ubat balik..
then haruss pengsan lagi sampai la tengah hari ni..
terbangun-bangun jugaklah.. husband pandang aku..aku pandang husband.. pastu aku tido balik..
hahaha

Hari ni bangun-bangun je..
ade rasa tak berapa best..
pergi toilet..
dengar orang masaklah..
dengar suara budaklah..
dengar sayup-sayup je semua..
tengah hari weekdays kan? mana la ade orang sangat..
and me dont likey..

aku terasa macam dekat Korea..
dalam rumah aku dulu yang kat Inha tu..
Sekarang Korea kan tengah cuti summer..
memang time-time cenggini..
memang bangun lambat lah..
lagi-lagi kalau demam..
lepas tu..
TV pulak on cenel 391..
lagi laa asyik dengar perkataan-perkataan korea je..
memang sebijik!!

sebabnya kat rumah sana dulu memang TV cable tu on 24 jam tak pernah tutup. kadang-kadang je tutup bila terasa nak tutup tv..
kalo time tengah hari baru bangun tido kat Korea, memang sunyi jugak.. dah lah duduk kawasan kejiranan kan.
depan rumah aku laks ade family 2 adik-beradik kecik selalu main depan rumah dia..
jerit-jerit..
pastu kadang2 dgr orang belah kanan masak-masak bunyi periuk belanga skali dengan pinggan mangkuk berlaga..

kepala aku berdengung-dengung je..
memang kalau tutup mata..
terasa betul-betul kat rumah lama suasana dia..
OH MA GOSHHH!! apakahhh???
aku rindu Korea????!!

Tapi lepas tu bukak mata..kelip-kelip 2 kali..
ohhh terus berpijak di bumi yang nyata..
im at home.. my home sweet home..
with my darling husband..

Lepas tu hubs ajak tengok Muhan Dojeon(Infinity Challenge) pulak..
OH MA GOSH!!!
Rasa gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa macam summer kat Inha weyyy!! creepy gilaaa..
sebabnya.. kalau kat Korea..
aku biar je tv SBS tu terpasang ulang-ulang tengok IC kat tv..

Sambil tengok-tengok tu..
teringat pulak time aku and husband (masa tu tunang) berjalan-jalan yoheng(travel) kat Korea..
dengan panas lagi..
dengan tengik lagi..
dengan segala-galanye..
OH GOSH!
i miss spending my summer in Korea!! πŸ™

i miss everything about Korea..
i miss..
πŸ™

Bilakah dapat balik semula ke tempat yang banyak meninggalkan kenangan suka duka aku ni haa??

No Comments »

Jalan – jalan cari makan: Manhattan Fish Market Midvalley

Kalau ade duit belanje lebih memang selalu jalan-jalan cari makan. Yelah dah berpenat-lelah kerja sebulan nak jugak splurge diri sendiri and hubby jugak kan..
So kali ni kitorg ke Manhattan Fish Market branch Midvalley. Branch tempat lain idok pula la teman cube… Hehehe

Selalu orang kata mahal kan.. Tapi kalau nak compare, satu platter yang boleh makan 2 – 3 or 4 orang ni berharga rm49.90 so macam berbaloilah.

Lepas tengok food channel hari tu tekak ni asyik teringin lobster ajek tau.. Tapi tauler kat Malaysia ni mana pulak la nak carik lobster kan so bila dalam menu ade set Flaming Lobster so apa lagi tengah ade duit sikit nilah baru nak merasa once in a life time kan..

Lepas dah makan tu memang lepas ni tak pandang dah lah hihihi..

2 Comments »

Trip melawat Gajah di Kuala Gandah, Lanchang, Pahang

Beberapa hari sebelum dah call untuk reservekan permit untuk join aktiviti dengan gajah. Selalunya kalau family 6 orang dia akan bagi half je permit tu so dapatlah 3 permit untuk join aktiviti dan 3 permit untuk masuk ke pusat konservasi gajah tu.
Tiada bayaran dikenakan tapi kita boleh derma sesuka hati. Nak derma duit boleh or nak derma barang-barang keperluan gajah pun boleh macam susu tepung untuk baby gajah. Boleh call terus ke pusat la nak tahu apa yang boleh didermakan.
Nombor telefon : 09-2790391

Sabtu pagi
Pagi-pagi dah bangun siapkan bekalan makanan nak dimakan. Baca dalam blog katanya area tu tengah hari memang takde makanan sebab jauh ke dalam Kuala Gandah tu. So semalam dah siap beli barang-barang nak buat sandwich lah, buat nasi gorenglah, hotdog lah, drummet ayam lah.. semua beli. Ramai mulut nak disuap pulak kan..

Pukul 9 lebih macam tu bertolak dari rumah. Memula nak singgah McD nak breakfast tapi bila sampai area Taman Melawati tu dah nak pukul 10 dah so tak jadi lah nak singgah McD. So moh kite ke Old Town White COffee.. Lama dah tak makan sini. Kitorang order roti bakar dengan air coffee je lah.. tak lalu pulak nak makan berat-berat.

Lepas makan kitorang meneruskan perjalanan. Memang lalu Karak Highway dan terus ke exit Lanchang. Lepas keluar exit je memang akan jumpa simpang tiga and besar-besar betul sign board tunjuk Kuala Gandah. So ke kanan dan terus aje sampai nampak sign board ye.

Kitorang guna GPS. Luckily memang ada pulak map ke Kuala Gandah tu. Tapi sebab sampai awal sangat kitorang singgah dulu ke Deerland.

Deerland:


Deerland ni terletak dekat je dengan tempat gajah ni. Kalau kita dari highway memang kita akan jumpa Deerland dulu belok ke kanan while Kuala Gandah terus.
Deerland ni adalah tempat private yang diusahakan oleh orang tempatan untuk menempatkan pelbagai binatang. Memula ada rusa je. Pelbagai jenis rusa lah rasenye sebab memang banyak betul rusa dia. Pekerja akan bagi semangkuk keledek yang belum dimasak untuk diberi kepada rusa. Memang free aje.
oh ye. masuk ke Deerland ni untuk dewasa RM5 dan untuk kanak-kanak RM3.. diorang akan bagi sticker bulat yang bercop tarikh hari tersebut lah.

Sambung cerita, memang jinak betul rusa-rusa tu siap berebut dan jelir-jelir lidah nak mintak keledek tu tau.. memang tak takut betullah.. si Debab jatuh masa sebelum pergi, habis lutut berdarah so dari awal asyik cranky aje. nangis aje kerja nya.. habis mood dia nak layan binatang pun dah takde..
Tapi makcik makcik n pakcik dia pulak yang lebih-lebih kan.. hihihi
Sempat la jugak kitorang pegang ular sawa amik gambar, and paling tak boleh lupa bila pekerja ajak masuk kandang beruang and ambil gambar sebelah-sebelah dengan beruang. Beruang tu elok je duduk sambil makan madu. Memang pengalaman tak boleh lupa la.. Ular sawa memang kulit dia lembab2 and very licin tau.. Husband tak berani pegang.. dia memang alergic lah kalo ular-ular nih.. hihi
Bear pulak memang macam perasaan tak tau macam mana. Badan dia rasa padat gila.. takde lemak ke apa kat bahagian belakang tu. Bulu dia macam kasar sikit..
Banyak jugak binatang dalam tu. Sempat jugak bagi makan burung puyuh kaler putih. first time tengok.. hehehee..
Dah nak pukul 1 so kitorang bergerak pulak ke tempat gajah.

Pusat Konservasi Gajah:


Sampai je terus kita ambik permit dan register semua ahli keluarga yang datang. Ni penting sebab kita masuk kawasan perhilitan yang terkawal so masuk memang kena tulis nama and all. Dan sekali dia bagi kertas untuk donate kepada gajah-gajah.
Ikut suka la kita nak bagi berapa memang takde min donation pun.
Aktiviti start pukul 2 tapi sebelum tu ada jugak aktiviti tayangan video ditunjukkan tapi masa kitorg sampai tu dah penuh so malas pulak nak join. Panas dia bukan main ya Allah.. ada jugak family yang bawak tikar and makan-makan situ. berpiknik semua. Husband tak bagi nak makan situ katenye macam kotor sikit la sebab ramai orang + panas terik. Tak de lah banyak sangat pondok or tempat berteduh pun.
Kat situ jugak ade beberapa ekor anak gajah yang dikurung dalam kurungan. Boleh beli kacang di sebelah kurungan untuk diberikan kepada anak gajah.
Sambil tunggu aktiviti lain, pekerja sempat menerangkan pelbagai info yang berguna berkaitan gajah-gajah yang ditempatkan di situ.
Semalam acara lain lambat sikit sebab gajah-gajah ni dilepaskan di hutan simpan berdekatan tapi hari-hari akan dibawa kembali ke pusat tersebut untuk dimandikan, diberi makan dan bersuai kenal dengan pelawat yang datang.
So far memang nampak jinak betul. Tapi kita tak tahu kan.. Memang langkah keselamatan tu kita ambil lah.. takde la nak berani sangat kan sebab apa-apa pun boleh jadi. So kepade yang ada anak kecik tu tolonglah suruh anak behave sikit walaupun kita rasa gajah-gajah tu jinak.

So aktiviti bagi makan, naik gajah and mandi bersama gajah pun diteruskan selepas tu. Si debab tak nak naik, takut agaknye tengok gajah tu besar sangat. Yela tengok kat tv macam kecik aje kan.. confident sebelum pergi bila tanya nak naik gajah ke tak laju-laju dia jawab nak. bila dah sampai.. harammm nak bagi makan jauh-jauh pun tak nak.. dia risau takut gajah tu gigit dia.. haha boleh tak? tapi baguslah dia behave sikit.
Merasalah makcik-makcik dia n pakcik dia yang naik gajah tu..


Kitorang dah tak tunggu sampai mandikan gajah tu. Kang dibuatnye si debab tu terjun dalam air kang lagi susah.. Sebab air dia kotor la jugak and bahaya sikit la tapi kalau yang berani memang takde masalah nak mandi sama-sama gajah pun.

Hutan Lipur Lentang:
Sebab semua perut dah lapar sangat, memang husband plan nak singgah Lentang sebelum balik rumah. Lentang ni lepas exit Bentong kalau tak silap tapi memang on the way lah. Memang dalam kawasan high way lagi. Ingatkan tak ramai orang tapi rupanya ramai jugak orang. Bahagian bawah tu memang cetek sikit so husband decide nak ke atas sikit. Air dia mak aiii bukan main sejukkkkkk lagi.. memang sejuk gilaaaa.. So kita bentang semua paper and makan hadap sungai.. lepas kenyang baru sedap nak masuk sungai bagai kan..Si debab kaki luka agaknya macam pedih sikit bila kena air tapi lepas tu gigih main air sikit-sikit. Dia ni memang pantang kalau dapat peluang main air. Sakit-sakit tu pun dia tahan sebab nak main air tu.
Dalam 1 jam lebih kat Lentang tu.. siap-siap mandi tukar baju segala bagai.. kitorang gerak balik..

Sempat singgah kat Melawati bungkus nasi kukus ayam dara. =)

6 Comments »