Review diapers @ lampin pakai buang

Few months sebelum deliver dah tanya-tanya my sis which diaper is the best memandangkan dia dah jadi ibu almost 5 years.. So dia pun bagi pendapat dan cadangan but all depends dengan sensitivity kulit anak sendiri so tak boleh nak jangka jugak..

Cloth diaper memang taklah for now since mommy adalah kemalasan and plus.. yang dah siap sedia kan ada.. maybe akan try later satu untuk Maryam but for now memang tak la.. but we see how..

So dari 7 months pregnant tu setiap kali pergi Aeon ke pergi Carrefour ke Mydin ke Tesco ke ..mesti nak pergi bahagian diapers and belek-telek tengok which one yang ade discount and all.. And dah 3 bulan ni.. Maryam dah dipakaikan few brands untuk tengok which one yang paling best for her..

Drypers
Yang ni paling murah antara semua brand masa tu sebab ada discount kot.. Dekat Mydin macam baru RM12++ and consider murah jugaklah sebab usually newborn ni memang pakai banyak sebab kencing + poopoo lagi and masa baru-baru tu lah memang kena jaga betul-betul.
Maryam pakai ni once PetPet free dari HUKM tu dah habis. Dari segi ketahanan memang okay je tapi ade one time tu Maryam poopoo tapi dia tidur.. bertuah lah mommy daddy dia nak perasan kan.. so bila bukak baru nampak dah ada rash dah :( kesian sangat masa tu.. mesti pedih. Plus NB punya size ni a bit small for Maryam. So beli dalam 2-3 packs lepas tu dah tak pernah beli dah.

Then pakai yang Drypers Wee Wee tu.. yang tu macam okay and borong 3 packs masa kat Tesco RM23 je untuk jumbo pack.. tapi tahan sebulan++ je kot now tengok macam tah takde pulak sale lagi..
Huggies
Yang ni beli 1 pack je and lepas tu memang tak repurchase dah.. Material dia macam tak berapa best.. tak macam kain and both husband n me macam a bit love-hate lah dengan this brand.. tak sure kenapa.. plus dia punya pelekat tu sometimes macam tak berapa lekat sangat..

Pureen Basic
Yang ni beli masa Pureen Warehouse sale just nak try je kan.. paling kecik saiz S.. sampai sekarang ada lagi tak habis-habis.. tu buat pakai masa in transition berak sebelum mandi or berak sebelum tidur or pakai sekejap-sekejap je lah.. memang macam tak berapa tahan. ni pun jenis bukan kain so macam dia berwap dalam tu..

Pureen Dry5 (Red)
Yang ni pun sama jugak beli saiz S masa warehouse and still ada. yang ni cutting besar sikit dari Basic walaupun dia saiz S.. pun material lebih kurang macam Basic and agak kurang yakin nak pakaikan lama-lama kat Maryam takut rash naik lagi.. So pakai sekejap-sekejap je lah ni.. kalau travel memang tak kan pakai yang ni or Basic tu.

PetPet
So far Maryam pakai PetPet je sebab ikutkan masa pakai Newborn punya tu memang sesuai sangat dengan Maryan.. harga pun affordable lah kalau mommy and daddy pandai carik time discount. Tapi hari tu masa MIL tolong jagakan Maryam dia cakap Maryam sekarang dah suka gerak-gerak kaki so celah peha dia tu macam merah sebab cutting dalam diapers tu kecik . Macam sakit je :( so now dah pesan kat hubby kalau nak pakaikan diapers Maryam jangan ketat sangat tang peha tu sebab peha dia ya ampun.. kemain besar.. sebab tak logik nak pakai saiz M. Dia baru 2 bulan++ kot plus ada banyak ruang lagi bahagian bawah tu so macam buruk benor kalau pakai M pulak nanti.. Dahlah aritu borong sampai 4 pack..
Takperlah.. tunggu habis PetPet ni nanti mommy survey diapers lain pulak yang cutting besar tang peha tuh.. cian dia.

Little baby update: Week 16

Semalam pergi check up.. lepas sebulan..
Memula nurse check urine dulu and doktor cakap agak pekat.. Sebab pagi lah agaknya kot kan.. tak tau lah..

Then check blood pressure pulak.. lepas tu doktor cakap tinggi nih..
Penat ke apasal macam tinggi?
Explain lah kat doktor yang this whole week kerja shift petang sampai tengah malam so macam agak kurang tidur dan penat.
And she was like ha kerja shift? Tak boleh tukar ke.. Nanti risau ni blood pressure tinggi ni..
Kalau boleh tak payah lah buat..
So far memang takdelah rasa pening ke apa tapi just penat je..

Harap-harap lepas ni dah takde lah shift..Amin..
larat tu larat tapi kalau straight 2 weeks memang tak boleh kot.

Then scan baby pulak..
Doktor cakap baby saya sangat aktif! Macam boy.. haha tapi takdelah nak suruh doktor check gender.. Biar dulu lah..
Next month ke boleh lagi kot..
Then doktor nak check tangan and kaki..
Bergerak-gerak tangan and kaki dia..
susah nak tengok betul-betul..

Mami tak kisah pun boy or girl..
Yang penting.. membesar sihat dalam perut mami nih yeh..

=)

Hati terusik betul bila tengah scan. Dulu yang segumpal darah dah berbentuk almost sempurna.. Memang menakjubkan sangat-sangat kuasa Allah SWT kan?

Patut lah perempuan bila pregnant and dah ada anak ni makin sensitif dan makin loving =)

Rezeki sebelum Ramadhan

Syukur Alhamdulillah… lepas almost 10 bulan kahwin..
kami dapat berita gembira..
Memula macam tak de rase ape..
yelah.. 2 minggu sebelum tu memang busy bagai.
siap pegi Team Building kat PD.. siap buat halangan itu ini..naik dinding 8 kaki..
melampau tak?

Pastu next week nye jalan lagi pergi Kuantan and Taman Negara..
Kuantan ada wedding kat Taman Negara pulak nasib baik tak buat aktiviti berat-berat..
badan pun dah sakit lain macam je..
asyik letih-letih..

Sebulan sebelumnya tu memang macam letih-letih bila test ..negatif pulak..
so kali ni macam tak berharap ape-apelah.. just nak check untuk melegakan hati sendiri je..
So pergi farmasi siap borong 4 lagi UPT (Urine Pregnant Test) tuh..
bajet-bajet nanti next time boleh pakai kan..
Balik je rumah terus test satu.. perasaan dia memang berdebar gila macam amik SPM dulu-dulu..
ikut bebetul dia punye arahan kat belakang tu..
Tapi orang kate sebaik-baiknya test pagi-pagi guna urine pertama untuk hari tu lepas bangun tidur tu..
sebab time tu hCG pekat dalam badan sebab takut kalau kita minum dulu ke ape nanti kepekatan dia lain pulak..

First time test tu redha aje sebab sebelum ni nampak 1 line je..
Kali ni.. memang 2 line.. terang betul..
ok tak puas hati..
try lagi sekali..
amik lagi satu tester..
tunggu lagi 5 minit..
hoih! positif! 2 line lagik..

Esok pagi terus MC ajak husband pergi klinik..
Pergi klinik kemain jauh kat seksyen 3 Klinik Soraya tuh ha..
bukan ape sebab situlah klinik dari umur 13 tahun sampai la ni..
doktor pun semua perempuan very very nice..
so takdelah segan sangat..
malu wehh kalo first time cakap pasal peknen peknen nih..
tapi.. sebelum pagi2 pegi klinik..
test lg ..
habiskan lagi 2 tester tu..
alang-alang kan..
memang betul dapat 2 line..
so habis 4 tester tu dalam masa 2 hari ..
bawak jumpa doktor.. doktor gelakkkkk!! dia kata maaflah doktor tak boleh tahan gelak sebab awak buat sampai 4 kali..
aku jawab je aku nak make sure.. hahaha
so doktor suruh scan perut la nak tengok..
pusing punya pusing memang tak nampak..
sekali dia tekan..
baru nampak cinonet je bulat-bulat kecik..
doktor cakap perut aku tebal so kena tekan kuat sikit.hampeh..
so doktor suruh datang lagi 2 weeks.. sebab kandungan aku baru 5 weeks masa tu.. awal sangat lagi.

Lepas aje aku tau aku peknen..
segala sicknes mickness suma datang..
macam tetau pulak..
sebelum tu sihat walafiat aje..
ni pagi-pagi bangun dah muntah-muntah..
stok muntah siap tarik perut lagik..
mak aku cakap standardlah..
standardkah ini???
wooowoooo..
lepas 2 minggu aku datang klinik balik..
patutnya kandungan aku dah 7 weeks..
doktor pun scan lagi..
tapi.. doktor tak nampak heartbeatnye.. =( macam nak gugur jantung aku masa nih..
doktor cakap kena datang lagi next week..
maybe tak nampak lagi sebab dia terpusing ke ape ke..
selalu macam tu..
so jangan risau dia kata..
tapi kalau next week tak nampak jugak..
kena bersedia buat d&c…
wooowooo nak nangis mak :(
tapi laki cheq relaxxx je..
dia cakap kalo tak de rezeki kali ni kita try lagi.. tu je! herghhh!
so dalam masa seminggu lah aku duk risau-risau..
makan tak lalu..
muntah sepanjang masa..
dalam masa 2-3 minggu ni..badan siap turun 5 kilo..
doktor siap tegur.. tak bagus kalau turun time peknen.. kalo tak peknen berat turun takpe..

akhirnya.. last week..
aku pergi lagi jumpa..
this time doktor lain..
doktor Dahlia busy..
dia tanya ok ke kalau doktor lain..
aku mcm ha x kisah pun sebab saya nak buat check up nak scan aje..
so dia pun scan lah..
lama gak dia dok pusingkan alat tu..
aku dah redha banyak-banyak dah..
tunggu je dia cakap “awak kena pegi hospital ni”
alih-alih..
“Haaa.. awak nampak tak ni?”
aku terus mana manaaa terus fixed mata kat monitor..
doktor pun tunjuk..
Ya ALLAH! dalam sack tu ada macam benda bergerak-gerak..
doktor tunjuk lah fetal nye heartbeat tu..
aku mengucap panjang..
bersyukur tak habis-habis..
tapi dia kata kita kena pantau lagi..
next week buat appointment lagi..
sampai betul-betul sure..
aku rasa bertuah sungguh dapat tengok keajaiban Allah dalam perut aku nih..
aku memang tak rasa apa lagi sekarang sebab kecik lagi kan..

officemate aku kata untung aku setiap kali check up dapat scan tengok baby..
memang obvious dia membesar dengan sihat..
doktor pun cakap dinding kuat so tak payah risau sangat..
cuma kalau tumpah darah ke bleeding ke spotting ke kena terus pergi klinik..
so far Alhamdulillah..
tak de..
setiap kali pergi toilet aku check..
risau ya amat..
ni la rezeki Ramadhan kami..
=)

syukur alhamdulillah ya Allah..
kau kabulkan doaku walaupun banyak kali aku lalai padaMu..
syukur sangat-sangat…

Ikut doktor EDD (Estimated Date of Delivery) next year end of March.
tak kisahlah tu lama lagi..
for now kena make sure lepas 1st trimester..
should be this end of September..
So kena jaga diri banyak-banyak..
Ya Allah kuatkanlah diri aku dan bakal bayiku ini.. Amin ya robbal alamin..