T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

For Better Life! GO! GO! GO!

  • 1. Take a 10-30 minutes walk every day. And while you walk, smile.

  • 2. Sit in silence for at least 10 minutes each day.
  • 3. Sleep for at least 7 hours.
  • 4. Live with the 3 E’s – Energy, Enthusiasm and Empathy.
  • 5. Play more games.
  • 6. Read more books than you did last year.
  • 7. Make time to practice meditation, yoga, and prayer. They provide us with daily fuel for our busy lives.
  • 8. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6.
  • 9. Dream more while you are awake.
  • 10. Eat more foods that grow on trees and plants and eat less food that is manufactured in plants.
  • 11. Drink plenty of water.
  • 12. Try to make at least three people smile each day.
  • 13. Don’t waste your precious energy on gossip.
  • 14. Forget issues of the past. Don’t remind your partner with his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
  • 15. Don’t have negative thoughts or things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment.
  • 16. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
  • 17. Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar.
  • 18. Smile and laugh more.
  • 19. Life is too short to waste time hating anyone. Don’t hate others.
  • 20. Don’t take yourself so seriously. No one else does.
  • 21. You don’t have to win every argument. Agree to disagree.
  • 22. Make peace with your past so it won’t spoil the present.
  • 23. Don’t compare your life to others’. You have no idea what their journey is all about. Don’t compare your partner with others’.
  • 24. No one is in charge of your happiness except you.
  • 25. Forgive every one for every thing.
  • 26. What other people think of you is none of your business.
  • 27. God heals everything.
  • 28. However good or bad a situation is, it will change.
  • 29. Your job won’t take care of you when you are sick. Friends will. Stay in touch.
  • 30. Get rid of anything that isn’t useful, beautiful or joyful.
  • 31. Envy is a waste of time. You already have all you need.
  • 32. The best is yet to come.
  • 33. No matter how you feel, get up, dress up and show up.
  • 34. Do the right thing!
  • 35. Call your family often.
  • 36. Your inner most is always happy. So, be happy.
  • 37. Each day give something good to others.
  • 38. Don’t over do. Keep your limits.
  • 39. When you awake alive in the morning, thank God for it.
  • 40. Please forward this to everyone you care about.

p/s:copy dan paste from here. lurveeeee her blog! thanks for the tips yea!

6 Comments »

Netizens roaarrr again..

Kepada sesiapa yang mengikuti Infinity Challenge(무한도전) episod terbaru of course dah tahu 6 of them already flew to New York city to introduce Korean food to the New Yorkers..

Saya tengok episod tu semalam. Some of it adalah kelakar.. but some of it adalah kasihan. Yu Jae Sok(우재석) dalam dunia entertainment Korea memang terkenal dengan Nation MC di mana Jae Sok menerima berbiliion won setahun..

Too bad dorang nampak sangat teruk dalam episod kali ni. Second day sampai New York dorang kena pusing-pusing in the city and ask around about Korean food to the New Yorkers. Tapi dorg tak boleh nak tanya since dorang tak pandai sangat English.. i mean.. cannot even ask proper sentences and mumbling in 한국말..Nampak dorang ni dari negara Asia yang buat rancangan bodoh-bodoh je la..
Too bad..

Dan adikabang Tablo,David Lee pulak post pendapat dia dalam cyworld minihompy dia and suddenly kena bashed dengan netizens..

Rakyat Korea cakap David Lee ni dah macam anti-Korea. sebab bagi pendapat tentang kebodohan episod kali ni yang nak bawak 무한도전(Infinity Challenge) punya members pergi New York.Dia pertikaikan why lah MBC or penerbit rancangan tu tak nak ambik translator who can speaks English so takde lah nampak bodoh sangat plus communication pun senang..

Most yang setuju dengan idea David ni of course la kyopo(gelaran untuk rakyat Korea yang duduk oversea) setuju sangat-sangat. They agreed yang low-grade Korea comedy ni tak payah bawak sampai ke New York sebab orang Korea rasa tu kelakar tapi untuk orang putih mesti fikir dorang ni retards dari Asia.

Yang tak puas hati of course la orang-orang Korea yang tak pernah keluar langsung dari Korea dan fikir apa salahnya orang Korea bercakap bahasa Korea. 우리는 어디에서나 창피히지 않게 한국말을 하자라고 했다.. tapi..siapa sangat yang faham bahasa Korea? tell me please..

Biasalah..setengah orang cakap kalau tak guna bahasa Korea nanti risau berapa puluh tahun akan datang since semua orang asyik cakap English siapa pulak nak cakap bahasa Korea kan..
tapi teruk la episod kali ni..but to tell u the truth.. SAYA ENJOY sebab kelakar and saya memang sukaaaaaa lawak Korean… hahahaha

lawak dorang ni kena fikir out of the box so memang different dengan lawak mat saleh ni yang selalunya sinikal dan sarcastic.

so sekarang memang tengah kecoh gila kat Korea ni..
tula..
power or netizens.. haihh..

oh untuk keseluruhan cerita dari David Lee(dalam English + 한국말) boleh baca dari link ni:

popseoul.com/2009/11/24/tablos-brother-vs-netizens/

p/s: Sorry dah edit.. ABANG diaaaa not adik!! hahahaha Tablo anak last ok. abang dia dah 37 tahun dahhh 😛

3 Comments »

Stokin bukan sebarang stokin

IMG_3625

IMG_3627

INI STOKIN COMELL~~~ muahahaha..siap ada bijik-bijik untuk anti slippery lah konon ..

akhirnyaaaaa~~ nak 1 tapi dah alang-alang beli kan.. ape kate kite angkut sekali 6?

BTW 5+1 ye abang..please dont say i shop too much..

ni adalah SALE.. diulang.. SALE..

kalau beli kat New Core Outlet semalam.. 1 pasang will cost me 2000 won but yang ini…

5+1 only cost me 5900 won + free delivery..

MURAHH SIOT!

setappp gilaaa pakai stokin camni..

sesuai pakai dalam rumah or bawak keluar.

Cuaca Korea sekarang menggila okkk..

Dan dan la nak sejuk belum bulan Disember lagi.. *sigh*

Sejuk ni bukan sejuk biasa-biasa ok..

tahap macam peak winter tu padahal sepatutnya winter tak boleh masuk lagi bulan November nih..

Dengan adanya stokin pelbagai kaler dan warne ini..hidup saya menjadi lebih ceria dan colorful dan seterusnya  saya boleh meredah winter kali ini dengan sangat bahagia sekali harap-harapnya <– ni ayat ni dah ready dulu before ada orang tanya kenapa nak kena beli banyak-banyak niiii???? 😛

p/s: Please sebarang order tidak diterima. Adik-adik aku pulak jangan suruh beli sebab confirm dah takde.. beli through internet ni ok..

p/s2: Tengah pakai stokin kaler biru muda.. auww comellnyeeeee kakistokin ni~~~~~~

6 Comments »

Melancong ke Korea-Melawat Inha & Beli barang di Homeplus

Lepas sampai tu..lepak-lepak dulu and ingat petang baru nak bawak jalan-jalan..
Mak bawak rendang! wehooooo ^^
masak nasi and abah mak nenek tido after solat.
penat la kot..
yelah..
6 jam okay dalam flight..
banyak sangat dah pengalaman saya jua menaiki kapal terbang dan asyik nak tidur aje walaupun dah tidur banyak dalam flight.

IMG_3045

Yes.. we got a big pond in Inha University..  haha konon besar  la sangat~~

IMG_3050

IMG_3053

enjoying autumn in my university..

IMG_3056

jangan terkejut.. memang University saya ada kapal terbang.. haha uni sapa ada kapal terbang lagi angkat tangan??

IMG_3070

Merentas Inha University untuk ke Homeplus .. Kat Homeplus beli barang-barang and tengok-tengok aje..
Tips untuk kenal budaya lain ialah dengan supermarketnya..
dari situ kita boleh belajar banyak benda..  what they eat.. how they eat.. what kind of products they use.. banyaklah..

10 Comments »

Melancong ke Korea-Dari airport Incheon ke destinasi anda

IMG_3033

Abah, mak n nenek naik MAS flight ke Korea pukul 11.30 malam dari KLIA.. Dari Kuala Lumpur ke Incheon mengambil masa 6 jam selalunya.

Ok mari kita buat sedikit info untuk orang-orang yang nak travel ke Korea dari pintu gate arrival tu ye.hehe (sebab tengah rajin)

Since saya mempunyai rumah sendiri jadi accommodation memang tak perlu nak risaulah. So kalau sesiapa yang nak travel sendiri boleh book hotel berdekatan Seoul sebab saya duduk Incheon ok.. jauh sikit.. better to stay in Seoul.

Incheon Airport Shuttle Bus
Saya jemput mereka and plan naik airport shuttle bus aje since barang pun tak banyak.. usually kalau bas airport ke Seoul pun Insya Allah ada bas direct.. keluar je dari arrival gate tu sila menuju ke luar.. dan akan nampak banyak-banyak signboard..

Ok sekarang ni panduan untuk make sure bas mana yang patut anda ambil.. bolehlah carik information counter dalam airport dan Insya Allah mereka boleh bercakap dalam b.Inggeris so tanya bas apa patut korang naik untuk ke hotel korang tu..
or kalau nak senang just pergi dekat kaunter luar airport dan cakap destination anda.. kerani tu akan cakap harga dan kena tunggu dekat mana..sebab bas berhenti ikut signboard ok.

Harga selalunya tak mahal depends tempat.. dan pastinya dari airport ke Dong-Incheon is 2500 won per person.. dah turun dulu 4400 won. percaya tak? harga tiket bas kat Korea boleh TURUN!.. haha

dan mengikut pengalaman saya yang pernah tinggal kat Seoul(area Guro) tiket shuttle bus dari airport ke Guro dalam bawah 10 000 won.. so bajet2 lah below 15 000 won untuk tiket shuttle bus sehala.

290606_image2_1

Airport deluxe taxi
Boleh naik teksi / van taxi.. usually dia akan mintak 100 000 won untuk 1 kereta ke Guro. so boleh bajet-bajet jugak kalau ke Seoul tapi more than 100 000 won lah straight sampai hotel/tempat penginapan anda..Usually boleh masuk dalam maximum 10 orang adults depend kepada jenis van.

Airport express train
Selain itu, boleh naik airport train.. ada signboard tunjuk gambar train tu.ha boleh naik dan train ni memang bersambung terus dengan subway punya link. tambang mungkin lagi murah tapi kena make sure masa nak transfer. Ni kalau orang yang tak tau sistem subway kat Korea disarankan agar tidak naik dan juga orang yang datang bawak banyak barang. Kalau anda backpackers..budget trip and suka kan adventure..sila lah naik..sebab murah jugak rasenye sampai Seoul. tapi mengambil masa agak lama sebab kena tukar train banyak kali jugak.

Teksi biasa
Untuk teksi biasa (yang tadi tu teksi airport) kalau teksi biasa kalau keluar gate arrival tu terus lintas lampu isyarat akan nampak cab biasa yang berderet.. usually they dont use meter.. dia akan tanya nak pergi mana dan akan bagi jumlah berapa yang dia mintak. Untuk maximum 4 orang ke bawah sesuai naik teksi ni lah..
dan saya pernah naik balik Inha dari airport macam harga pergi ke airport jugak. 40 000 won untuk 1 kereta.. ada 4 orang so 10 000 won seorang… lebih cepat dan terus sampai destinasi. Ke Seoul tak pernah pulak try so better ask dulu..

Memana pun sama je..depends kepada ketebalan poket anda 🙂

ok nanti sambung lagi~

1 Comment »