T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Tips untuk sesiapa yang belajar/melancong di Korea

hei! i nak pergi for exchange student to korea..but risau sikit pasal expenses.. so nak tanya kat korea foods, pakaian, accomodation mahal tak? sebab for that program, elaun only will be given for flight ticket and preparations. lain2 expenses di sana adalah tanggungan sendiri tapi mereka boleh carikan biasiswa untuk kami tapi tak confirm lagi lah pasal scholar tu.. so nak tanya pasal 3 soalan yang penting jugak..1, mahal tak cost di sana? biasanya untuk makan sehari berapa RM ye? if you can, convert lah ke RM from korea won..lagipun tak faham sangat dengan sistem duit korea sebab kadang2 tengok cerita korea memang tak faham pasal duit dia..2, nak tanya pasal muslim food senang tak dapat kat sana..senang tak dapat n banyak tak restaurants for muslim n last skali, saya nak pergi exchange ke pukyung national university. lecturer ajar dalam bahasa inggeris wholly or ada yang ajar bahasa korea? thanx! hope to get your respond ASAP! –Β izuanmusa@gmail.com

 

Maaflah encik.. saya ni bukan 24 jam blogger tegar so tak boleh nak jawab cepat-cepat. Blog ni blog personal yang bila saya rajin saya tulis.. tapi tergerak hati nak share info pengalaman saya di sana. BTW untuk pengetahuan semua yang berminat nak sambung belajar/ duduk Korea ni.. Saya dah lama balik dari Korea.. saya dah grad tahun 2009 dan balik sini 2010 .. eh? baru tahun lepas :p tapi rasa macam dah lama sangat lah.. maybe hidup kat Malaysia ni yang pergi balik kerja ni buat rasa macam dah bertahun -tahun balik Malaysia kot..

Ok mari cerite satu-satu:

mahal tak cost di sana?

Mestilah mahal kalau nak compare dengan duit kita.. duit sana 1000 won sekarang maybe dah RM3 macam tu kot.. tapi ikut pasang surut.. time saya datang dulu baru RM2++ je tapi makin lama makin naik lah.. standard.. 1000 won tu macam RM1 dekat Malaysia.. 1000 won boleh dapat air mineral tapi kadang-kadang ikut kedai ada air mineral 500 won.. so kire sendiri lah mahal ke tak :p

biasanya untuk makan sehari berapa RM ye?

Nak makan pun satu cerite jugak.. untuk diingatkan lagi sekali, Korea tu negara bukan Islam.. makanan halal susah nak carik.. memang lah lagi susah kalau kite duduk jauh dari Seoul..kebanyakan restoran yang halal ada di area Itaewon aje.. jadi makanan lain adalah dengan makan makanan yang ada seafood.. itu pun kalau korang lalu lah.. selalunya kalau makanan restoran halal dia ikut buffet.. seorang 10 000 won paling murah dan paling mahal dalam 30 000 won ikut restoran.. dan ini mostly di Itaewon, Seoul ye.. Macam saya pernah duduk di Incheon ada kedai halal di Dong-Incheon.. Makanannya dalam 5000 won ++ untuk paling murah dan seterusnya.

Untuk yang gamble dan boleh terima makanan korea.. Β bolehlah makan kat shiktang/warung/kedai makan yang bersepah-sepah tapi diingatkan kena pandai mintak makanan sebab kalau tak pandai nanti susah pulak sebab mostly kedai ni pun ada yang jual pork sekali..

Usually untuk budak Malaysia yang duduk di Korea ni duduk setempat dan mostly memang dari zaman senior-senior makcik pakcik korea ni dah kenal and tahu yang budak Melayu Malaysia memang tak makan pork dan ayam dan daging yang tak disembelih so dorang memang takkan bagi kita makanan yang mengandungi unsur-unsur tidak halal.. untuk 1 hidangan dalam 4000 won-5000 won (area Seoul) dan 3000 won – 4000 won (area Incheon).. so bajet lagi skali πŸ™‚

lecturer ajar dalam bahasa inggeris wholly or ada yang ajar bahasa korea

Saya tak sure pulak sebab saya tak pergi universiti yang encik nak belajar tu ye.. so ape kate boleh call or email je department encik tu untuk dapatkan kepastian.. selalunya kalau diploma/ degree memang fully korean unless kelas BI.. tapi depends lah.. ramai je professor Korea memang tak suka cakap BI sebab tu bukan bahasa rasmi dia..

 

Jadi.. untuk sesiapa yang nak jadi exchange student mahupun belajar di Korea.. Β memang tough sikit sebab bahasa Inggeris tu memang tak banyak dipraktikkan.. cubelah amik kelas bahasa Korea or belajar sikit-sikit dari Internet.. pasal pengiraan duit pulak cube belajar dan hafal dari sekarang.. mana ada benda senang dalam dunia ni kan πŸ˜‰

 

Hope dapat bantu serba sedikit..

4 Comments »

Rasa yang same jek…

Yesterday bangun-bangun je macam nak pitam tak boleh bernafas..
Sakit tekak melampau..
so terus ajak husband teman pergi klinik..
seb baik dia pergi kerja tengah hari.. klinik panel pulak memang dekat office dia..
Dah confirm-confirm demam kan.. doktor tanya nak MC berapa hari..
ikotkan diri chek ni mestilah nak beribu-ribu hari.. miahahaha..
takpelah Doc.. bagi untuk hari ni je pun takpe sebab I masuk evening shift pun..

Balik memang tido je seharian.. husband balik .. masak megi makan lepas tu makan ubat balik..
then haruss pengsan lagi sampai la tengah hari ni..
terbangun-bangun jugaklah.. husband pandang aku..aku pandang husband.. pastu aku tido balik..
hahaha

Hari ni bangun-bangun je..
ade rasa tak berapa best..
pergi toilet..
dengar orang masaklah..
dengar suara budaklah..
dengar sayup-sayup je semua..
tengah hari weekdays kan? mana la ade orang sangat..
and me dont likey..

aku terasa macam dekat Korea..
dalam rumah aku dulu yang kat Inha tu..
Sekarang Korea kan tengah cuti summer..
memang time-time cenggini..
memang bangun lambat lah..
lagi-lagi kalau demam..
lepas tu..
TV pulak on cenel 391..
lagi laa asyik dengar perkataan-perkataan korea je..
memang sebijik!!

sebabnya kat rumah sana dulu memang TV cable tu on 24 jam tak pernah tutup. kadang-kadang je tutup bila terasa nak tutup tv..
kalo time tengah hari baru bangun tido kat Korea, memang sunyi jugak.. dah lah duduk kawasan kejiranan kan.
depan rumah aku laks ade family 2 adik-beradik kecik selalu main depan rumah dia..
jerit-jerit..
pastu kadang2 dgr orang belah kanan masak-masak bunyi periuk belanga skali dengan pinggan mangkuk berlaga..

kepala aku berdengung-dengung je..
memang kalau tutup mata..
terasa betul-betul kat rumah lama suasana dia..
OH MA GOSHHH!! apakahhh???
aku rindu Korea????!!

Tapi lepas tu bukak mata..kelip-kelip 2 kali..
ohhh terus berpijak di bumi yang nyata..
im at home.. my home sweet home..
with my darling husband..

Lepas tu hubs ajak tengok Muhan Dojeon(Infinity Challenge) pulak..
OH MA GOSH!!!
Rasa gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa macam summer kat Inha weyyy!! creepy gilaaa..
sebabnya.. kalau kat Korea..
aku biar je tv SBS tu terpasang ulang-ulang tengok IC kat tv..

Sambil tengok-tengok tu..
teringat pulak time aku and husband (masa tu tunang) berjalan-jalan yoheng(travel) kat Korea..
dengan panas lagi..
dengan tengik lagi..
dengan segala-galanye..
OH GOSH!
i miss spending my summer in Korea!! πŸ™

i miss everything about Korea..
i miss..
πŸ™

Bilakah dapat balik semula ke tempat yang banyak meninggalkan kenangan suka duka aku ni haa??

No Comments »

Update dari Puan Basirah..

Woahhh lama betul tak update la kan???
hmmm sorry wahai blogku.. dia pun dah naik menyampah dah..
so far hari ni macam ada masa terluang nak update blog ni..
sepatutnya sekarang tengah bz training tapi sebab web based training boleh la saye berjimba-jimba sekejapan..

Ni outfit untuk malam nikah. Baju simple je.. memang dedua baju kosong.. kita tak ambik off white.. dia antara off white dengan pearl white.. manik-manik baju ditambah sendiri oleh puan pengantin bersama wedding planner nye merangkap Dida Armain..

Sumpah ada cerita belakang tapi malas nak cerita. har har har.. biarlah menjadi rahsia.. ecehwah.. kau ingat kau siti lijah???

Tudung pun beli sajork.. murs murs okey.. mekap je bermasalah time tu.. memang kecoh 1 rumah.. muke orang tak biase mekap tebal-tebal (natural beauty gituee) ahahaa.. so aku dah la ngan gelabahnnye ngan katering tak sampai-sampai ngan mak andam stucked dalam jam.ngan laki ntah kat mana.. adoiyai.. tapi akhinye selamat jua ngan sekali nafas..

aku la time tu berpeluh berdebar melampau tapi orang tu ewah ewah.. laju betul dia ijab n kabul tuh.. tak bole bla.. ceh ceh.. saya selamat dinikahkan oleh abah sendiri.. and i knew abah was nervous too. hahaha its okay abah.. u got 3 more daughters to go!

Kita dedua memang takde plan nak merenjis bagai.. we got mini pelamin just to take pictures with family and friends.. it was a simple occasion actually.. cukuplah dengan budget yang ada. yang penting.. semua ikut pengantin..(akulah tu kan).. and semua pun happy.. yes got cacat sikit di sana sini which can be alter for the next event pulak next year time Angah n Ber..

Work? My 2nd week at my new place.. ppl are nice too but im still missing my old colleagues.. πŸ™ takpelah..manusia kena berubah untuk maju ke depan.. so i am looking forward but not forgetting my past and akan selalu pandang ke belakang bila saya menuju ke depan dan akan selalu tengok ke bawah bila saya ke atas.. thats how im going to live my life right now..

harap-harap lepas ni boleh selalu update blog with my current life.. hehehe πŸ™‚

1 Comment »

Snow at INHA University Part 1

Our pride, the plane.. so kesian… terpaksa cancel flight πŸ˜›

beside the frozen pond… serious cantik gilaaaaa..

another INHA University’s pride, the DRAGON.. mesti dia sejuk kat atas tu.. kih kih kih

thanks to Kak G sebab tolong ambilkan gambar.. baring atas snow memang heaven but annoying gila bila ice melekat-lekat and mula membeku dekat baju….

will upload another gambars later!! ^^

:27:

2 Comments »

1 Januari 2010

12:00PM – Keluar rumah.Jumpa Kak Emy dekat depan jalan then terus naik bas.SEJUP.brrrr…

1:45PM – Sampai Yongsan station. Keluar. SEJUP..brrrrr.. Call Nade n Jerry tanya nak jumpa kat mana. Ambik cab depan Yongsan station. Pergi Itaewon.

2:00PM – Jumpa depan Coffee Bean Itaewon. Makan buffet dekat kedai Arab. First time makan makanan Arab camtu. kat luar sejuk..brrrrr

4:30 PM – Keluar restoran lalu turun ke subway station untuk ke Myongdong pulak.

5:00PM – Sampai Myeongdong. SEJUK..brrrr. Teman Kak Emy shopping. Kak Emy nak carik jacket and kasut. Masuk SPAO. Nampak baju μ†Œλ…€μ‹œλŒ€(Girls Generation) & Superjunior.. pandai ok SM Ent ni buat duit.. ish ish.. masuk FOREVER21 masuk DAISO masuk ZARA..masuk sini sana… tak makan sebab tadi buffet kenyang sangat..dah penat shopping..masuk Coffee Bean pulak.. lepak-lepak borak-borak lagi.. Aku tak amik coffee tapi beli Double Chocolate Ice blended.. non-coffee nye.. with extraa WHIPPED CREAM..setapppppp~~

10.15PM – Mengambil keputusan untuk mengikut plan..iaitu balik ke Inha.. sebelum tu dah terjebak sikit-sikit nak lepak Seoul aje tapi memandangkan next week akan ke Seoul semula.. moh kite balik rumah.

Almost 12AM – Sampai rumah safely.. terlepas naik Rapid to Dong-Incheon so naik yang slow aje. tapi since berborak-borak takdelah rasa jauh sangat.SERIOUSLY.. memang kalau berborak..rasa sekejap aje..

4.30AM – Tidur… zzzzz

P/s: Untuk yang tidak tahu Myeongdong tu.. Sila klik sini ya : en.wikipedia.org/wiki/Myeongdong

There u go.. MY NEW YEAR CELEBRATION~ ^^

Good start for a first day of new year huh?

πŸ˜†

No Comments »