T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Terima kasih!

2010 memang antara tahun yang terbaik bagi aku…

aku berjaya jugak settlekan resolusi 2010 iaitu

  • Kerja
  • Kahwin

Haha sikit kan?

yelahhh bokpe nak letak banyak-banyak..macam lah jadikkan.. so baik sikit dan bermakne dari banyak tapi takdak habuk langsung..

Di kesempatan ini nak mengucapkan ribuan terima kasih kepada blog ni.. dah setia bersama lama dah.. aku je yg tak setia-setia asyik tak update je la kan.. haha

Webmaster pun dah bising asal la aku tak update blog ni.. duit Nuffnang memang masuk sikit-sikit lama-lama menjadi bukit jugak..

hahaha kalau diupdate hari-hari mesti mahsyuk lagi..

resolusi 2010 yang tak menjadi adalah nak komited dengan blog ini.. susah beb.. hadoi entahlahh.. nak larik dari gaya anak dara trangtangtang ke bini orang memang susah..

takkan nak cita suma pulak kan.. nanti ramai yang muntah hijau kelabu keladak bagai..

dan..

TERIMA KASIH KEPADA YANG SUDI MEMBACA BLOG INI DARI DULU, KINI DAN SETERUSNYA (i hope so πŸ˜› )

2 Comments »

Waktu sesuai untuk berjalan-jalan ke Korea 2

Musim bunga
Selalunya selepas musim sejuk.. Lebih kurang dari bulan Mac sehingga hujung Mei tapi musim dekat Korea sekarang berubah-ubah.. to make sure paling selamat bulan April lah..

Kelebihan:
Waktu ni paling sesuai untuk berjalan-jalan sebab tak sejuk sangat and tak panas sangat.. tapi diingatkan still kena pakai sweater/jacket tapi bukan yang tebal-teballah.
Few years back ada sekali tu dari sisa-sisa musim sejuk terus panas macam bulan Julai. Masya Allah ya rabbi.. berpeluh ketiak..
tapi tulah kita tak boleh jangka musim ni walaupun kita tahu peredarannya macam mana.
Musim bunga time paling best bila bunga botkott atau sakura (bahasa jepunnya) akan mengembang cantik lawa betul..
Saya tak pernah miss waktu ni.. tapi diingatkan bunga botkott ni tak lama. Lepas hujan lebat menandakan masuk spring terus dia keluar dan akan luruh dalam masa 1-2 minggu then akan ada hujan lebat yang gugurkan semua kelopak-kelopak merah/putih sampai botak pokok tu. Barulah daun akan tumbuh balik.
Time ni memang banyak bunga-bunga lain akan tumbuh dan government suka tanam tepi-tepi jalan. cantik sangat.
My fav flower mestila tulip. bermacam-macam color ade.
Kalau sesiapa yang betul-betul minat bunga, selalunya akan ada expo bunga Korea (cuba google Floritopia Korea) dan tak sure pulak tempatnye tu akan ditukar atau stick kat 1 tempat je. 2-3 tahun lepas berkesempatanlah melawat Expo ni. Macam abah and nenek saya yang gila bunga tu of course macam dream come true.. LAWAAAAA SANGATTTT.
Almost semua bunga-bunga dalam dunia dibawak ke situ untuk dipamerkan dan dibahagi ikut negara dan jenis2 bunga.

keburukan:
Macam saya cakap awal-awal. Kadang2 masih sejuk dan bukan setakat sejuk Cameron ke Genting ke.. maybe around 10′ C – 15’C lagi.. Hujan kadang-kadang ada jugak dan boleh buatkan temperature cuaca lagi turun lepas hujan. So kena sediakan jacket lagi time nih.

p/s: My fav season! πŸ™‚ Saya rekomen pergi time Spring!

bersambung lagi ye!

14 Comments »

Waktu sesuai untuk berjalan-jalan ke Korea 1

Ni nak share tips untuk sesiapa yang berminat nak ke Korea. Banyak sangat soalan tanya bila waktu yang sesuai nak ke Korea. Untuk saya, sebenarnye semua season bagus nak ke Korea sebab dia 4 musim kan.. Mari saya listkan kelebihan dan keburukan setiap musim:

Musim panas:-
Kelebihan-
Ada orang kate musim panas tak best nak jalan-jalan kat Korea. Tu adelah salah sebab masa musim panas lah kita senang nak jalan sebab memang tak kan hujan so nak buat aktiviti luar memang senang. Waktu siang panjang betul. Subuh selalunya awal-awal around pukul 3-4 pagi and isyak pulak sangat lambat around pukul 8-9 malam..

Keburukan-
Bersedia bertahan dengan kepanasan yang luar biasa. Tak langsung macam dekat Malaysia okay. Sebab panas Korea memang takde angin sepoi-sepoi langsung. Peluh pun macam terus tersejat aje.
Dan make sure musim hujan di Korea sudah berlalu or else memanglah kita tak boleh nak buat aktiviti langsung. Sebab selalunya dalam musim panas ada 1 time tu memang hujan sepanjang hari tapi panas. πŸ™‚ So memang jadi tak selesa bila nak berjalan-jalan.

Bersambung :p

4 Comments »

Snow at INHA University Finale :P

Okeh..sudah sudah lah tu ngan gambar salji ni ye..
termuntah keluar salji la plak karang…

Again.. please abaikan perempuan GEBU kat paling depan sekali tu ye..

Ni bukan terjatuh.. cubaan meluncur dalam ais.. MENJADI tapi hasil dia? Habis 1 baju penuh ais lekat-lekat..


Warning.. Nada tu pijak tempat tinggi okay sebab tu dia “konon” TINGGI BANYAK dari aku..

Muka lepas SEJUK + PENAT + BASAH + GIGIL + PUASSSSSSS ^^

Sempat lagi bergambar dengan tulisan mahal tu weh.. pas 6 tahun bukan senang-senang nak berdiri sebelah nama tu..kui kui kui πŸ˜›

Kitorang singgah minum kopi panas dulu kat dalam Grazie coffee shop dalam Uni.. ye.. dalam Uni kami ada coffee shop house sendiri..

Pastu baliklah.. dah nak pukul 5 dah.. dah la jalan yang ambil masa tak sampai 10 minit pun jadi 20 minit sebab kena jalan extra careful and slowly..

Memang takde rasa nak terjatuh dah tua-tua ni..

effect dia memang boleh tahan la kalau jatuh tu kan..

Jalan atas salji ni double tenaga dari jalan atas jalan biasa..

Balik terus bukak air panas curah ke kaki..

sebab kaki paling sejuk even dah pakai 2 stokin tu!!

tak tau la keadaan esok cam mane pulak ni..

ewww

the day after snow memang ANNOYING!!!

6 Comments »

SNOW at INHA University 2

tengah tunggu Kak G datang.. masa ni baru lepas makan kat kedai ajoshi feveret..Double Double.. makan 참치찌개(camchi jjigae=tuna hot stew) and 생선ꡬ이(saengsun gu-e=ikan bakar)

kak besaq stim tengok salji banyak-banyak..mata pun tak boleh dah nak bukak ke noks? Siti memang niat dia nak bergolek-golek dalam snow aje.. hahaha

kakak besaq aku tepi hi-tech..

sejuk-sejuk tapi gigih gak nak main.. balik rumah.. hamekkk.. kaki semua gatal-gatal sebab sejuk sangat.. terus curah air panas je..

OMGGG sila abai minah depan yang GEBU tu pleaseeeee

2 Comments »