T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

A Famosa Villa revisited!

Ni cerita tahun lepas memang dah basi sangat.. Since ramai email tanya pasal banglo a famosa tu kan..

Link sini : www.gediks.com/2015/02/02/cuti-cuti-di-afamosa/ 

SO untuk kesekian kalinya, kami revisit dengan kawan-kawan yang nan susah dan senang dari muda-muda.. sekarang semua dah jadi bapak-bapak..

Kali ni pergi lebih ramai, lebih meriah lebih teratur sebab dah tau selok belok and apa yang terkurang apa yang terlebih..

Acara kami?

Makan.. makan lagi dan makan makan makan..

Gambar lagi..

 

12000892_10153696816659248_3759420622199154460_o 12002453_10153696810024248_8153826413862740776_o 11999660_10153696810839248_6808958439016644026_o 11947831_10153696814349248_4593914845425313916_o 11942324_10153696874174248_7848248167001161637_o 11930989_10153696815084248_724498152816543161_o 11125790_10153696872274248_394322631503007522_o 11147054_10153696809944248_8102350849998811676_o 11224592_10153696810004248_4712459831270854950_o 11950260_10153696813399248_4760949149034720032_o 11951604_10153696817124248_2870146833361351284_o 11999542_10153696815474248_3196595931522959109_o

Nanti baru sambung lagi.. gambar dalam rumah pulak…

No Comments »

Home Sweet Home : Kebun

kebun
kebun4

kebun2 (1)

*pic courtesy from Google*

Nak berangan ada kebun kecik-kecik macam ni.. Rumah tu bukan besar mana pun.. memang takdak sekelumit tanah pun. Tapi berhasrat sangat nak ada kebun kecik sendiri..

Bila masak terus petik je dari pokok.. Awesome gila duduk macam tu.

In fact.. abah & mak pun tanam banyak benda kat tepi and belakang rumah sekarang..

Untung tak payah beli dah.. sayur main petik-petik aje.

Husband pun dah semangat nak ada kebun kecil ni.. Moga adalah kudrat nak start.. Berangan memang senang..nak start tu.. bukan main payah..

Amin

No Comments »

Bercuti ke Colmar Tropicale French Theme Resort , Bukit Tinggi, Pahang 2

Kami actually bertolak takdela pagi sangat sebab tengok review, boleh check in still pukul 12PM.. so pukul 10 pagi macam tu keluar rumah , singgah tapau donat nak bawak naik atas.. Orang kate kedai atas mahal.. so gigih tapau itu ini nak bawak naik atas tau..

Bila dah sampai macam blur sikit mana Lobby dia.. kena masuk terus parking bawah bangunan then cari lif ke Lobby..

Masa check in ade lah dalam 10 minit menunggu sebab masa tu tak ramai lagi.. Tunjuk je Agoda punya print out tu then dia terus bagi kad.

Kami dapat block yang sama bangunan dengan breakfast hall . Bilik memang besar dan luas. Peti sejuk sekali dengan TV siaran Astro.

Nak kata masa tu Bukit Tinggi sejuk.. takde la sejuk menggigil macam Genting..takde kabus sangat juga sebabnyeeeee masa pergi tu tengah jerebu teruk..

Bajet kalau pergi tempat tinggi macam tu takde la terasa sangat jerebu nya..

Memang lagi teruk sampai tak nampak ape.. tak boleh beza dah jerebu ke kabus.. hihihi… tempat lain pun dah tak pergi la sebab malas.. Adik macam tak selesa sikit sebab asyik menggaru muka je. Maybe sebab udara tengah kotor dengan asap jerebu so eczema terus flare teruk betul :(

Malam tu kami pusing-pusing nak tengok kedai makan apa yang buka.. Alih tuju je BBQ buffet ala apentah.. Boleh la..  dalam RM50++ juga per person tapi memang sama bangunan  bilik kitorang je..

Alhamdulillah malam tu okay je cuma adik yang teruk menggaru pipi sampai berdarah-darah cadar hotel.. wuuwuwuww ciannyaa..

Pagi-pagi mommy daddy bergilir pergi sarapan sebab taknak bawak adik turun.. dia tengah sedap tidur..

Dalam pukul 11 am macam tu kami dah siap-siap kemas balik sebab plan nak menyinggah semua tak jadi sebabkan jerebu yang teruk sangat.. Esoknya tu sekolah tutup 3-4 hari kot..

Memang peak betul pergi time tu..

Daddy kata nanti next time pergi lagi la sebab kali ni pergi macam tak dapat nak keluar – keluar sangat sebabkan jerebu tu..

 

No Comments »

Bercuti ke Colmar Tropicale French Theme Resort , Bukit Tinggi, Pahang 1

Ya Ampun.. basi sangat dah cite ni bulan 9 tahun lepas baru nak cite kat sini.. takpela untuk tatapan di masa akan datang.

Sempena jerebu ingat nak pegi ler tempat tinggi tinggi sikit sambil-sambil berjalan.. Sudahnye nak yang dekat tapi tinggi.. Tak Genting.. Bukit Tinggi la rase-rasenye..

Lagipun tak pernah sampai sini so gigihlah mommy booking bilik dari Agoda. Rasa macam tak sampai RM200 la.. dapat murah je time tu sekali dengan discount Maybank.

Preparation untuk 4 orang:
Trip to Colmar Tropicale
26/9/2015 – 27/9/2015
Travel hours: +1 Hour
Check in time: 3PM but can check in early
Check out time:12PM

To bring:
Clothes
1- Swimsuit daddy & kakak (KIV)
2- Baju tidur lengan panjang X 1
3- Baju siang lengan panjang & seluar panjang X 3 pasang

Misc
1- Mosquito patch
2- Ubat nyamuk
3- Patapum
4- Plastik nak tapau breakfast
5- Plastik baju kotor
6- Toiletries – berus gigi & ubat gigi mommy, daddy & kakak , sabun mandi adik & kakak
Food
1- Roti & Tuna
2- Maggi cup
3- 3-in-1 coffee
4- Cutleries
5- Jajan & Biskut

Jangan main-main uols.. Nak pergi Bukit Tinggi sedepa dari rumah pun ade list.. kah kah kah..
Tapi memang aku style lagu tu la.. Nak pergi mana-mana kena ade list sebab nak mengemas untuk 4 orang..
Boleh jem otak kalau main ingat-ingat kat kepala je..

 

20150926_124721

Sinki

20150926_124658

Bath tub + shower skali ..toilet belah kanan takde gambar pulak.. luas jugak la bilik air dia ni..

20150926_124541

View dari tingkap bilik.. memang betul-betul belakang pentas.. time muzik tu memang dengar tapi takdela bising melampau-lampau sampai tak boleh tido sebab bilik tu macam ala kalis bunyi jugak la..

20150926_124455

Jadi katil King bila twin dirapatkan..hehehehe…eh eh oren nye seluar dikkk

20150926_124448

View dari depan bilik air

20150926_124441

 Ni pulak opposite sebelah katil

20150926_170727

Kakak kalau tido hotel memang benda ni je dia carik nak buat main.. macam takde benda lain nak main.. hahaha

Dalam phone memang ade gambar dalam hotel je.. sambung ….

No Comments »

Home Sweet Home in progress

IMG-20150801-WA0011 IMG-20150801-WA0013 IMG-20150801-WA0014 IMG-20150801-WA0010 IMG-20150801-WA0008 IMG-20150801-WA0009 IMG-20150801-WA0007 IMG-20150801-WA0006

Alhamdulillah .. to buy list paling utama dah tercapai iaitu nak memiliki rumah sendiri..
Tahniah buat husband sebab berusaha untuk berikan yang terbaik untuk anak-anak..
Bini dia campak mane-mane pun hidup tapi mungkin fikir berapa lama lagi kita nak duduk menyewa..
Rumah makin lama makin mahal bukan makin murah..
Commitment pun makin lama makin banyak..
Rumah masih dalam process dan dijangka sepatutnya bulan Dec lepas tapi biaselah..delay lagi..
Kami pun dah budget untuk prepare nak kena bayar 2 rumah sampai June tahun ni just in case..
Harap-harap Allah permudahkanlah segala urusan kami..
Niat kami memang hanya satu.. nak bagi tempat tinggal yang selesa untuk anak-anak dengan persekitaran yang baik sikit.

No Comments »