T. H . E . G E D I K S heart always in K O R E A

The diary of a gediks student, lover, wife and mommy who once lived in South Korea..NOW she's living her own life but her heart always in KOREA =)

Raya 2016 #1

Macam biasa pagi – pagi rumah ni memang dah ramai yang bangun sebab bilik air rumah nenek ade 2 je.. orang nya pulak berpuluh-puluh so kena cepat bangun nak rebut bilik airnye. hihi

Nasib baik baju dah siap siap gosok dari rumah so memudahkan kerja yea..

Memang kebiasaan sini.. pagi – pagi mandi lepas tu makan ketupat lemang rendang bagai.. lepas tu beraya bersalam-salam sesi meminta maaf.. baru yang lelaki bergerak ke masjid.

Tahun ni daddy demam tak sihat sikit tapi gagahkan diri jugak pergi solat raya. Cuma tak join baraan je tahun ni sebab tak larat.. balik terus melepek je.

Tahun ni memang takde gambar proper 4 orang.. bertuah betul.. bila dah tak sihat.. mood nak raya pun tak berapa nak ada la sangat.

No Comments »

Malam Raya 2016

Alhamdulillah..

masih bernyawa nak simpan sedikit kenangan dalam blog bermakna ni.

5/7/2016
EL hari ni sebab 2 anak dara selesema tak berapa sihat dan si M kecik pulak eczema flare. So pagi lepas daddy pergi kerja, terus siap pergi klinik. Then balik kemas beg ape patut sebab malam karang dah bertolak balik kampung. Harapan memang jalan tak jem lah. Angah & Yol pun masing-masing on the way. Dulu suka konvoy tapi sebenarnye konvoy dalam jarak jauh ni adalah memenatkan bila dah ada anak ramai. So paling terbaik kita pergi and gerak sendiri sendiri je. tapi still boleh berhubung guna Whatsapp update dah sampai mana etc

Daddy balik je terus gerak siap tapau Burger King untuk buka puasa. Takut lambat pulak sampai kampung kalau lepas buka baru nak gerak.

Adik kakak lepas dah makan sikit terus tidur. Dedua lama betul tidur.. Ni kang kalau sampai rumah Onyang pukul berapa nak tidur balik ni ntah.

Perjalanan dari Putrajaya je Tongkang Pechah dalam 3 jam++ ikut Waze. So kami sampai ngam ngam soi dalam pukul 9 malam macam tu. Sempat dengar takbir raya dalam kereta. Lagu raya all the way from Putrajaya to Tongkang Pechah. Syahdu sebenarnya bila dapat beraya bersama-sama keluarga besar ni and tak tahu sampai bila boleh beraya seronok macam ni. Moga ahli keluarga ku semua dipanjangkan umur.

Sampai rumah nenek macam biasalah semua berborak sediakan itu ini. Aku sambung makan ketupat dengan masak lodeh. Kali ni abah jadi orang kuat masak semua lauk.

Yang paling gembira bila dah kumpul semua cukup kecuali Dida je tak balik menunggu hari nak bersalin.

Lambat jugak 2 M ni tidur tu pun dah bagitau kakak besok nak raya so malam ni kena tidur awal.

Adik adalah bangun sekejap sekejap tak selesa kot. Susu taknak..maybe sebab tekak or dia tengah selesema so taknak susu sangat.

No Comments »

[Review] Empire Steamboat, Gem In Mall, Cyberjaya

Last Khamis mommy berpuasa and teringin nak buka puasa di luar. So terus ajak daddy datang sini..

Dalam Cyberjaya tapi memang dah penghujung Cyberjaya dah ni. Terletak dalam Gem In Mall, which mall yang sangat – sangat baru and tak banyak pun kedai dalam tu.

Kami pergi untuk sesi dinner RM25++ per pax . Budak bawah 9 tahun eat for free so total dalam RM54++ untuk 2 orang je.

Rasa untung sebab 2 kenit ni makan banyak juga.

Once dah bayar boleh pilih nak soup base or nak tom yam base untuk kuah. So kita ambik 1 soup biasa yang tak pedas and 1 soup tom yam lah.

Ada 60 jenis makanan boleh pilih tak termasuk ready made food macam last time ade mee goreng, ad some wedges and goreng-goreng lain, ade dim sum station, ada salad station, ada sushi juga ada desert ada buah-buahan ada ice cream ada air sejuk air panas..

semua ada..

Tapi masa dtg hari tu macam tak sempat nak makan semua sebab bila ade 2 kenit ni makan pun jadi tak keruan okay.

Next time kena repeat makan tapi nak pergi berdua-duaan je baru boleh makan dengan tenang.

So far kedai pun luas and rasanya kalau weekend mesti lagi ramai.

Kedai bersih cuma ada lalat juga la sebarang seekor 2 yang mengacau konsentrasi nak makan tau.

Untuk dinner ni time dia start dari 6.30pm sampai pkl 10malam la dia nak tutup dah.. selagi boleh makan sumbat la ..tapi make sure la habis ye.

So far memang recommended la untuk kedai steamboat yang proper dalam mall macam ni. cuma grill grill tu takde ye.

Gambar update soon.

No Comments »

A Famosa Villa revisited!

Ni cerita tahun lepas memang dah basi sangat.. Since ramai email tanya pasal banglo a famosa tu kan..

Link sini : www.gediks.com/2015/02/02/cuti-cuti-di-afamosa/ 

SO untuk kesekian kalinya, kami revisit dengan kawan-kawan yang nan susah dan senang dari muda-muda.. sekarang semua dah jadi bapak-bapak..

Kali ni pergi lebih ramai, lebih meriah lebih teratur sebab dah tau selok belok and apa yang terkurang apa yang terlebih..

Acara kami?

Makan.. makan lagi dan makan makan makan..

Gambar lagi..

 

12000892_10153696816659248_3759420622199154460_o 12002453_10153696810024248_8153826413862740776_o 11999660_10153696810839248_6808958439016644026_o 11947831_10153696814349248_4593914845425313916_o 11942324_10153696874174248_7848248167001161637_o 11930989_10153696815084248_724498152816543161_o 11125790_10153696872274248_394322631503007522_o 11147054_10153696809944248_8102350849998811676_o 11224592_10153696810004248_4712459831270854950_o 11950260_10153696813399248_4760949149034720032_o 11951604_10153696817124248_2870146833361351284_o 11999542_10153696815474248_3196595931522959109_o

Nanti baru sambung lagi.. gambar dalam rumah pulak…

1 Comment »

Home Sweet Home : Kebun

kebun
kebun4

kebun2 (1)

*pic courtesy from Google*

Nak berangan ada kebun kecik-kecik macam ni.. Rumah tu bukan besar mana pun.. memang takdak sekelumit tanah pun. Tapi berhasrat sangat nak ada kebun kecik sendiri..

Bila masak terus petik je dari pokok.. Awesome gila duduk macam tu.

In fact.. abah & mak pun tanam banyak benda kat tepi and belakang rumah sekarang..

Untung tak payah beli dah.. sayur main petik-petik aje.

Husband pun dah semangat nak ada kebun kecil ni.. Moga adalah kudrat nak start.. Berangan memang senang..nak start tu.. bukan main payah..

Amin

No Comments »