Ramadhan kali ini

Punyalah busy sambil dapat update menu hari ke 3 je.. hihihi

tapi yang pasti Alhamdulillah memang buka puasa and sahur makan kat rumah je..

Ada sekali 2 kali balik Kapar and balik Temerloh pastuh ada buka sama geng2 forum..

Lain-lain tu memang all the way kat rumah je..

Semalam and sabtu je teringin beli makanan kat luar tapi itupun yang dah dijamin pernah try sebelum ni la..

bukan randomly je beli oi.. takuitt

Cepatnye rasa Ramadhan kali ni… =(

Selamat berpuasa

Sekejapnya dah puasa kan…

hari ni dah hari ke 3 puasa…

 

Tahun ni azam taknak habiskan duit dekat bazaar..

Sehari sebelum tu memang dah stockup barang dari Tesco

 

So basically buat resepi simple-simple je..

Menu berbuka hari 1st & sahur hari ke -2 (masak lebih)

Ikan jacket(cencaru bakar)

Sayur kobis masak lemak

Sambal kentang goreng garing (Boleh order dari saya)

 

Menu berbuka hari 2nd

Ikan jacket masak sambal (lebihan ikan dari lauk semalam)

Kobis bening dengan chiken ball

Kuih-muih beli di gerai bawah

Air tebu (lupa nak minum bawak ke sahur)

 

Sahur hari ke 3

Ayamas BlackPepper chicken

Kobis bening semalam

 

Alhamdulillah..

Hari ni plan nak masak kari ayam pekat…

nyam nyam =)

JUAL : Sambal goreng kentang garing

123 1234 12345

 

1 bekas X 300gm = RM10
1 bekas X 150gm = RM6
*not include postage*

Sesuai dimakan dengan nasi panas, bubur atau begitu saja!

Sambal Kentang Goreng ni tak pedas-pedas manis yea.. budak-budak pun boleh makan

COD Putrajaya, Cyberjaya, Bandar Puteri Puchong

Contact / SMS/ WA : +60102400860

ATAU

Like page yang menjual pelbagai barangan dan produk!

www.facebook.com/omoomoshop

[Review] Restoran Makanan Laut Yeo Sekeluarga, Gelang Patah

1 May kami sekeluarga buat trip ke JB bawak anak-anak ke Hello Kitty Town dan Little Big Club keesokan harinya.

Kami bertolak pagi Khamis dari Putrajaya dan sampai JB petang gitu. Terus check in homestay di Taman Nusantara, Nusajaya. Tak jauh dari bandar kalau guna highway and ke Legoland pun.

Malam tu memang dah riki-riki nak makan ke mana. Suami saya yang sangat bijak lagi genius rekomen makan kat Restoran tepi laut katanya. Macam tau-tau aje.

So dengan GPS, kami selamat sampai kat area restoran terapung tu.
Memang masuk kawasan kampung ke dalam jugak dalam 1-2KM.
Tapi masa kami pergi tu ada banyak kereta jugak yang menuju tempat sama. SO tak berapa seramlah.

Alamat:

Jalan Tanjung Kupang, Gelang Patah, Johor, Malaysia

Actually ada 2 restoran yang anda boleh pilih. Restoran Saujana atau Restoran Yeo.
Kami pilih Restoran Yeo sebab abah cakap dulu kecik-kecik kita macam pernah makan Restoran Saujana.. mana-mana pun rasanya sama kecuali Restoran Yeo pemilik dia Cina Muslim so mostly masakannya berasaskan makanan style cina lah.

Kami order:
Nasi putih 3 set
Siakap masam manis 1
Siakap stim 1
Butter prawn 2 set
Sotong celup tepung 2 set
Sayur campur 2 set
Kailan 2 set
Tom Yam 2 set
Air Tembikai 1
Air laici 2
Otak-otak
(untuk 15 orang makan termasuk budak-budak)

Total bil?
RM300

Alhamdulillah.. Kuantiti lebih dari kebiasaan tapi nilai sama macam selalu kami makan di KL/Selangor.

Ikan udang semua segar-segar memang fresh habis.

Next time boleh pergi lagi =)
20140501_194441

20140501_194445

Jalan-jalan Dataran Putra, Putrajaya

Bila kami tak balik kampung or pergi mana-mana on weekend, kami selalu bawak si kenit ni jalan-jalan area Putrajaya.

Actually semua kemudahan dah tersedia di Putrajaya ni. Memang tak hairanlah kalau orang Putrajaya memang malas nak ke mana-mana sebab semua infra dah tersedia ada.

Lepas balik makan dari Alamanda, kami singgah di Dataran Putra hari Jumaat lepas-lepas. Saja nak tengok suasana Dataran Putra ni. Memang sentiasa penuh je .Malam menjelma je mulalah penuh Dataran Putra ni. Mostly dengan family yang ada anak-anak.

Kami saja je jalan-jalan sepanjang jambatan. Bila malam kurang panas lah Putrajaya ni. Sejuk aje..

20140425_204232

20140425_204237

Makin lama makin banyak pulak orang berjualan barang-barang mainan lah, sewa kereta remote lah, sewa basikal lah, sewa roller blade lah.. tapi baguslah pada sesiapa yang nak bawak anak bersiar-siar. Macam-macam ada tak payah susah-susah nak angkut dari rumah.

20140425_204242

20140425_204348_LLS

Daddy dari hari tu teringin nak bawak Maryam naik kereta kuda dekat Dataran Putra ni.Rate dia RM15 sekepala untuk 1 pusingan dataran ni. Maryam free sebab kecik lagi.. Bolehlah.. bukan hari-hari naik. JOM

Once dah pusing 1 round, dia bagi kita ambik gambar dengan kuda ni. Oklah tu.. Maryam yang paksa naik tau masa Daddy tanya pasal rate. Hihi.. pandai demand dah now..

20140425_205604

20140425_205652

Sebagai penutup Daddy belikan kucing robot je RM10.. Jadilah..