Pengalaman bersalin di KPMC Puchong (Part 1)

Maternity-Package-Banner-We

Hari Jumaat 17/4

7pagi- Hubby, me and M dah sampai hospital sebab operation start pukul 8pagi so dari semalam dah siap-siap puasa.
Once dah register kami terus dibawa masuk ke bilik Meranti. Husband insist ambil pakej bilik Family Suite (VIP) so both of them boleh teman mommy lah kat hospital. Bilik memang superb gila besar dengan 2 katil , 2 sofa 3 seats, ada peti ais, ada tv, ada 2 aircond, closet, set kerusi dan meja dan private toilet dan ruang dia memang luas lah. Macam bilik hotel =)

Nurse in charge datang dan nak check itu ini sambil tanya dah shave ke.. Er aku cakap dah tapi takdelah betul-betul clear sebab dah tak berapa nak boleh tunduk.. Nurse cakap takpe saya buatkan… -_-

banner-vip-room8.00pagi – Once nurse dah readykan dengan semua persediaan, baru la aku ditolak ke OT dan sempat salam dan cium hubby and kakak M.

Dalam tu Doc Aishah dah ready dah dengan 2 midwife yang berpengalaman dan juga Doc Rauf, anaest @ tukang borak @ tukang mengaji dalam OT tu.. hihi

Memula Doc Rauf explain dia siapa and apa procedure yang dia akan buat which aku dah pernah hadap masa time Maryam dulu.

Once dah cucuk sikit-sikit rasa kaki makin kebas makin kebas.. Tapi kali ni memula tu rasa macam dah penghujung sangat nyawa ni and macam-macam boleh jadi. Nasib dah sempat cakap dengan mak.. dengan abah.. salam suami.. peluk cium anak.. mintak doa dari adik-beradik.. mane lah tau kan.. tu perbaringan terakhir buat aku ke kan..

Doc Rauf macam nampak aku tak berapa ready so dia borak-borak and pasangkan gas supaya aku dapat oksigen sikit.

This time memang tak nampak apa Doc and nurse godek-godek perut aku tapi this time merasa perut kena potong macam kena laser. Tau -tau je bau daging kena bakar..

Doc Rauf masa ni memang manjang dia borak sambil mengaji.. Gurau-gurau dengan nurse la .. borak-borak dengan Doc Aishah lah.. Macam bagi rasa tenang sikit kot hati haku yang macam dah nak meletup dah.

Memang lah dah ade pengalaman sebelum ni tapi perasaan berdebar tetap sama.

Doc Rauf explain kalau baby dah nak keluar nanti dia akan tolong tolak dari dada.

8.45pagi – Aku dah rasa perut dah terbukak tapi Doc Aishah macam susah sikit nak keluarkan baby.. so Doc Rauf datang and cakap dia kena tolong tolak baby dari dada so akan rasa sesak nafas sikit. So sambil Doc Aishah dengan nurse tarik baby Doc Rauf tolng tolak keluar dari ada..

Tepat 8.53pagi dengar suara baby M meraung..

syukur alhamdulillah.. terus hilang rasa debar dan macam-macam rasa lagi..

padahal perut belum jahit lagi ni..

Terus rasa mengantuk yang sangat-sangat tapi still rasa tak boleh tidur.

Rasa proses jahit perut memang lagi lama dari masa nak keluarkan baby.

Dalam sejam lepas tu baru siap semua then nurse bawak naik ke bilik and tukarkan baju pakaikan pad semualah.. Bak kata semua nurse yang buatkan.

Aku dah expect akan muntah-muntah macam last time tapi since kali ni tak terus pengsan sampai 1 malam tapi nurse keep datang check keadaan and tanya dah makan ke dah minum ke… ada rasa tak sedap mana-mana ke.. aku dengan mamai-mamai tu just jawab saya tak lapar saya tak haus tak sakit tapi saya mengantuk je nurse..

Aku macam sedar tak sedar yang mak abah and adik and anak buah datang melawat lepas masuk bilik. Husband tanya masa esoknya tu sedar tak cakap dengan mak abah.. Memang tak ingat apa langsung..

Air masak je yang aku rasa masuk tekak.. minum skit then terus tidur.. Baby M masuk bilik nak menyusu pun husband tak sampai hati nak kejut sebab tengok aku pengsan bukan main lagi.

Petang nak ke malam tu nurse datang lagi and tukarkan baju pad semua tapi baby M diorang letak nursery since aku pun mamai-mamai lagi tak boleh bukak mata.

bersambung…

Check up 37 weeks @ KPMC Puchong

Hari Selasa 14/4 lepas kerja macam biasa pergi check up untuk 37 weeks..
Macam rutin biasa nurse ambil tekanan darah bacaan itu ini then jumpe Doc Siti Aishah.

Once nurse Yani panggil masuk.. Doc Aishah tanya sihat ke tak? Dengan laju aku jawab saya rasa berat sangat-sangat la doctor.. macam tak larat sangat dah rasa. Tiba-tiba je rasa perut saya makin besar melampau..
Doc Aishah pun cakap aah la saya tengok perut awak macam besar sikit..
Mari buat scan dulu..

Lepas Doc scan kire tu kire ni doc cakap baby nye weight dah jadi 3.6kg estimate! OHMG! :(
Muka Doc Aishah macam agak risau walhal last 2 weeks Doc kata berat 2.6kg je.. in 1 week terus naik 3.6kg !

Aku dah cuak tapi macam biasa.. Pengalaman ni sama je macam time kakak dulu.. cuma adik ni awal sikit pulak pembesaran dia.. hihihi

Saya suggest kite czer la sebab situation dia sama macam last pregnancy tapi cuma kali ni tambah dengan 1st pregnancy dah czer. Plus.. BSP result pun tak cantik dan makin tinggi.

Doc cakap kalau boleh secepat mungkin sebab takut baby makin membesar lagi.. memang rapid betul tumbesaran adik ye..

Doc cakap buat HCG dulu.. so far baby aktif cuma dah tak berapa aktif sebab dah sempit kot.

Doc suruh call husband and bincang bila boleh buat..

Kami sepakat pilih Jumaat memandangkan hari ni dah Selase then apa pun tak kemas lagi tak ready lagi T.T

So kali ni kire Emergency czer due to GDM mother & previous pregnancy.

Mommy berserah je kepada Allah SWT semoga semua selamat..

[Review] Aroi Thai Boat Noodle & Street Food, Cyberjaya

20150412_124458

On the way balik dari Morib, Daddy teringin nak makan Mango Sticky Rice then ajak pergi Aroi Thai je.

Zasss mommy jom je.. hehehe

Sini semua harga RM1.90 semangkuk and Mango Sticky Rice sedap, Wantan Skin Deep Fried pun sedap, Vege Spring Roll pun sedap, Noodle dia macam ok-ok lah . Mommy ambik beef daddy ambik chicken.

Coconut juice takde pulak so mommy ambik milk tea jelah.. Sedap jugak sebab pekat-pekat manis.

Total 17 pinggan including GST dalam RM34 je =)

Puas hati makan sedap..

Aroi Thai ni dekat Ground floor Shaftbury Square, Cyberjaya. Kalau weekdays time lunch daddy cakap memang penuh senantiasa. Bukan dengan orang Cyber je tapi yang kerja dekat Putrajaya pun berbondong-bondong makan lunch dekat sini.

So kalau kite nak makan sini better pergi weekend jelah.. Less orang compare weekdays. Makan pun dengan tenang je.

[Review] Kerepek House, Banting

Balik GCMR sampai dalam pukul 10 macam tu. Ingatkan dah ngantuk la tapi si kenit tu boleh pulak sambung mandi dalam jakuzi. Adalah dalam 30 minit dia berendam then baru dia puas hati.

Hai anak.. Layankan aje.

Esoknya malas nak turun bawah breakfast so anak and bapak sambung lagi berendam dalam jakuzi.

Pukul 11 macam tu kami dah siap-siap nak check out dah sebab takut pukul 12 nanti ramai orang nak check out jugak.

So far last weekend macam tak ramai sangat maybe sebab baru lepas cuti sekolah kan. So takde lah rasa crowded sangat. Memang semua okay je percutian kali ni =)

Mommy ajak daddy singgah Kerepek House on the way balik and borong jugaklah kerepek buat kudap-kudapan.

Dari GCMR nak ke Kerepek House pun guna GPS tapi Kerepek House ni memang famous and ramai yang review cakap kerepek sini semua sedap-sedap.

Bila dah approaching pekan Banting tu sebelum berdepan dengan Hospital Banting tu ada simpang dan kena masuk kanan straight dalam 500m masuk kanan. Ada banyak signboard tunjuk tempat jual kerepek tapi kami tuju Kerepek House which is rumah kampung tapi sebelah ada kedai kerepek.

Compare dengan kedai kerepek yang mak abah selalu beli kat Kuala Selangor rasanya yang ni macam lagi banyak jenis and macam murah sikit.

Daddy ambik Opak kari, mommy ambik kerepek pisang abu, tempe rempah, dodol sikit, sambal kentang kering dengan keropok belinjau. Mostly semua 500gram or packaging 1kg.

20150412_162206

Si Maryam bila nampak mommy daddy dok shopping kerepek dia pun laju pilih apa dia nak. Dia ni memang fav dia kuih bangkit. Memang pegang kuat habis dah sepanjang dalam Kerepek House ni. Kuih bangkit cheese Maryam ni RM13 kot which is murah sangat-sangat! Dah lah sedap pulak tu.. Sepanjang perjalanan balik ke Putrajaya tu sempat dia makan 10 biji lepas tu terus tidur.

Total borong kerepek banyak-banyak dalam RM50 je!

MURAH!

[Review] Seafood galore @ Pantai Bagan Lalang

Sambung pulak tempat makan malam..

Malam lepas Maghrib Daddy rajin pulak ajar makan kat luar mommy on saje.. Hehehe bajet nak makan maggi je tapi Daddy teringin sotong celup tepung pulak. So ke Pantai Bagan Lalang lah kami. Perjalanan dalam setengah jam dari GCMR straight je takde konar-konar pusing-pusing pun.

On the way tu hujan sikit so takde la rasa panas sangat.

This time mommy bagi daddy chance la nak makan apa pergi pilih sendiri.
Sekali bukan main banyak daddy order. Betul-betul bercuti daddy kali ni.

20150411_211104

Daddy mintak:
Nasi putih x 2
Tomyam campur 2 orang makan
Siakap 1kg masak sweet sour
Ikan pari bakar 2 ketul
Sotong celup tepung 500 gram
Kailan ikan masin 2 orang makan
Nescafe o ais
Kopi o ais
Teh o ais
Tembikai Laici (mommy mintak tapi Maryam yang bedal)

Total = RM97+

Which was MURAH! sebab memula mommy dah bajet macam RM150++ sebab ikan siakap tu OMG besar gila kot cukup 5 orang makan. Memang mommy makan lauk je lah Maryam tukang habiskan nasi mommy.

Alhamdulillah rezeki.

Kedai ni mommy and Maryam pernah ikut atok and opah masa cuti-cuti Bagan Lalang few years back tapi masa tu daddy tak dapat ikut. SO merasa jugak daddy makan kedai ni. Masa kami sampai memang tak ramai orang sangat so memang cepat je la makanan tu dapat. Dalam 10 minit macam tu je. Ikan-ikan sotong so far memang fresh. Macam kami kata.. kami jenis semua pun boleh asal boleh di makan so nak komen tak sedap tu tak pandai tapi kita boleh menilai la mana yang sedap mana yang tak boleh makan langsung.

Sambung next entri