Pasar Karat Batu Pahat

Sempena CNY / cousin kahwin last weekend, dan mommy dapat cuti time Korea cuti so berbondong-bondonglah kita merempuh jammed balik rumah nenek kat Batu Pahat.

Balik kali ni memang dinanti-nantikan sebab memang ada plan besar punya nak pergi Pasar Karat borong barang baby.

Especially baby cot and car seat.

Last year masa balik pernah la ikut mak abah jalan-jalan Pasar Karat and banyak betul barang baby yang elok-elok lagi terutamanya barang mainan, stroller, car seat dan macam-macam lagilah.

Aku memang jenis layan je barang bundle, preloved, barang pasar karat ni. Asal boleh pakai dan elok lagi apasal tak nak beli pulak kan dengan harga murah.

Pagi-pagi Jumaat dah gerak anak-beranak pergi Pasar Karat. Singgah dulu breakfast kat Bukit Pasir then baru gerak. Bajet pukul 8 tu tak ramai orang lagi. Perghhh parking bukan main penuh dengan orang nak pergi pasar basah lagi.

Nasib mommy bijak so suruh daddy carik parking dekat bahagian belakang. Dekat je dengan Pasar Karat jugak. Hehehehe..

Actually ada 2 seller je yang nak dituju untuk barang-barang baby sebab sebelum ni pun memang nampak 2 org je.

First dituju adalah baby cot. Dia bukak harga RM150 ada 2 then suruh daddy usha mana satu yg okay. 1 besar 1 kecik so daddy cakap ambik yang besar nih. Okeh kawtim.

Second usha car seat pulak. Tengok makcik depan.. Brand Halford RM200 dia bukak. Uih macam mahal pulak. Ok tanya brand sebelah First Years kot nampak baru.. dia bukak RM150.

Mommy pulak tengah belek-belek nampak swings kat tempat sama jual baby cot. Dengan beranggapan beli banyak dari dia mesti dapat tawar lagi. Swing dia bukak RM150. Abang tukang jual beli bateri nak test Swing tu berfungsi lagi ke tak. Mamalove punya brand. Saja sebab macam murah pulak. Then dah terfikir nak beli bouncer/swing sebab taknak letak baby kat atas tilam. Tak percaya aihhh dengan kakak M tu..

Bila dah letak battery semua bagai, bergerak weihh Swing tu elok lagi. Hehehe confirm ambik. cakap laju-laju dekat makcik tu sebab ada 2-3 orang tengah usha Swing yang sama. Sorry kak.. saya nakk dulu.

Tengah usha Swing tu elok pulak ade mamat sorang ambik keluar car seat yang kitorang tengah aim tu. Aishh.. tak boleh jadi. Sound daddy suruh pilih car seat kat tempat sama je lah. Daddy usha-usha nampak brand Maxi Cosi tapi cam buruk sikit. Daddy belek-belek tengok belt suma bagai. Daddy cakap cover ni boleh bukak and basuh. Or kite boleh carik replacement cover ni. Plastik car seat tu elok sangat lagi tak nampak buruk langsung daddy kata. Daddy cakap brand mahal ni woo..

Mommy terkejut sebab daddy pun tau Maxi Cosi tu brand mahal. Hihi.. Ingat tak tau. Daddy cakap dia pernah usha-usha yang baru Maxi Cosi ni RM1k++ kot. hahaha okay.. jadik amik 3 barang nih.

Tak mintak tawar tapi akak tu kira-kira dia tawar RM120 untuk baby cot, RM120 untuk Swing dan Maxi Cosi car seat RM180. Pulak tu dia suruh si kenit tu pilih lagi toys nak bagi free. And guess what dia ambik? Punya berlonggok mainan toys kalerful kat bawah tu dia boleh teringin nak ambik Angry Bird punya mug? hahahaha boleh la anak oi. amik jelah dah orang kasik free.

Settle bayar kita suruh akak simpan dulu barang. Nak meronda tengok apa lagi best. Stroller banyak sangat jual then harga pun macam below RM200 la untuk brand famous2 tu belum tawar tau.

Tapi sekarang taknak carik stroller sebab stroller kakak ada lagi.

Balik-balik je daddy suruh basuh cover Maxi Cosi tu. Boleh tanggal terus je and bila dah basuh nampak comel sikit. Yang cover Mamalove pun boleh tanggal. Baby cot nye cover papan tu je elok lagi cume kalau nak tukar lapik pun boleh.

Alhamdulillah.. Jimat banyak dah kat situ untuk baby M.

Gambar takde sebab tak sempat ambik sibuk nau eye shopping.

Crocs Buy 1 Free 1 promotion @ Midvalley

Semalam pergi Midvalley lepas hantar switch kereta sebab memang niat nak pergi Crocs nye boutique nak cari Crocs Hello Kitty untuk si kenit.

Bila pergi tu memang macam dah ditakdirkan rezeki mommy murah sebab tengah ada on going promotion Buy 1 Free 1 whole store.

Tapi Hello Kitty nye version dah takde pulak saiz dia.. So rembat jelah mana-mana pun nanti just beli jibbitz Hello Kitty je lah..

Then mommy niat nak belanja daddy jugak lah so paksa daddy pilih 1 pasang lagi hehehe..

Memula daddy taknak sebab dia pilih tu RM389 sepasang tapi mommy cakap mommy pun ambil lagi sepasang lah yang sama harga so still buy 1 free 1 and berbaloi.

SO RM389 for 2 pair of shoes which is quite murah lah kalau tak kena bayar RM389 X 2 okeh..

Yang Maryam punya RM139 free yang RM129. Pun kira murah lah sebab mommy memang dah niat pun. Kasut lain beli dia tak minat sangat nak pakai. Buat rugi je beli.

Minah ni sekarang baju, seluar, kasut semua kena menepati citarasa dia. Tu pun memula yang belah kanan pink tu dia menjerit-jerit cakap taknak. Dia nak color lain tapi dah tade saiz dia so daddy pilihkan color pink jugak.

Malam tadi lepas daddy pindahkan jibbitz dari kasut lama baru dia nak pakai pergi sekolah esok.

Tak sure pulak sale ni sampai bila tapi memang berbaloi-baloi sekala sekala nak melaram pakai kasut Crocs mahal ni

 

=)

20150222_194112

20150222_194127

20150222_194155

Admitted KPMC Puchong

Hari ni baru bersiaran dari office.

6/2 konon-konon nak pergi kerja tapi bangun pun tak larat so plan nak pergi klinik nak check lah.

Sekali doctor buat blood test.. Bila review balik, doctor cakap ni kena pergi hospital buat further check up sebab WBC (White Blood Count) & platlet count adalah sangat tidak cantik.

Doctor request pergi Hospital Putrajaya so memang tak la nak pergi sana.

Telefon husband cakap nak pergi KPMC Puchong la since antenatal check up pun buat kat sana terus.

Datang terus bagi referral letter dengan Medical Card.

Jumpa MO (Medical Officer) dulu then dia mintak buat blood test lagi sekali. Masa ni memang longlai lemah habis.

Re-test pun memang WBC very high and platlet naik sikit je.

Admit doctor kata.. adoihhhhhh.. terus call husband then dia pun terpaksa la balik ambik half day and ambil baju etc sebelum datang KPMC Puchong.

Datang pukul 9++ macam tu and by 12PM dapat masuk 2 bedded room sebab yang single full and mintak nurse tukar kalau ada kosong.

Masa ni dah kena drip dah and nurse cakap Doctor in charge adalah visited doctor bukan resident doctor so dia akan datang bila ada patient sahaja. So petang baru dia dapat tengok. Okla nurse. Apa-apa je tapi so far memang nurse baik sangat-sangat memang tip top.

So petang husband balik ambik si kenit balik dari school then baru datang balik.

Bila confirm balik dengan nurse, nurse cakap ada 1 single room kalau nak. Of course makcik nak sebab cover beb..

Dah selamat pindah bilik akhirnya si kenit dan daddy balik sebab takkan nak tidur situ pulak kesian la walaupun dapat bilik single.

Doctor bagi antibiotic and drip je so far and bagi ubat selesema, batuk , sakit tekak.

Memang hari Jumaat tu agak lemah badan . Baby dalam perut pun slow je. :(

Kena stay sampai Selasa tapi Isnin dah mintak doctor nak balik. Tak tahan duduk wad lama-lama =(

Rabu pergi check up lagi and so far batuk je yang tak baik lagi.

Kalau dah pregnant ni memang kena extra careful sikit kalau ade penyakit menyerang. Macam-macam penyakit boleh dapat.

 

SO far memang puas hati sangat dengan KPMC Puchong walaupun bilik kecik sikit compare to Columbia Asia Puchong . Bilik pun agak uzur sikit tapi makanan adalah sangat sedap compared Columbia Asia Puchong.

Terima kasih banyak-banyak kepada nurses siang dan malam yang jaga hari tu =)

Semua sangat baik..

 

Cuti-cuti di A’Famosa

Pada 17hb Januari adikku sah menjadi isteri kepada suaminya dan majlis nikah dibuat kecik-kecik je dekat rumah parents . Yolah.. tuan punye badan just nak majlis kecik-kecik so kita ikutkan aje.

Bertandang belah Melaka pulak minggu depannya 24hb Januari 2015. So disebabkan tak pernah stay A’Famosa gigih aku carik high and low untuk rate paling menawan hati sebab fikir-fikir baik sewa homestay dekat banglo area tu je so nenek acik acik and cousins bolehla sambil hantar kenduri sambil bercuti ye dok. Bukan selalu pun.

So cari punya cari dapatla rate bagus dengan akak Nana (hai~~ akak Nana~~~~) . Actually kenal Kak Nana pun dari  blog Gediks ni.. hehehe dari takde anak sampai ade anak sampai pergi Pureen warehouse same-same.. gilo ah. hahaha

Ok berbalik rate yang kak Nana rekemen kan tu. RM550 untuk semalam and takde waktu check out. HOMAI gile best..

SO setuju terus and book date siap-siap.

JUMAAT, 23 Jan 2015

Jumaat 23hb nye tu pulak half day lepas pergi check up di KPMC Puchong.

Kemas beg tunggu daddy balik terusss gerak pergi Melakau..

Abah & Mak dah sampai dulu lepas ambik adik  kat PLKN Port Dickson.

Untuk malam Jumaat tu Uncle Nizam & Ibu dah tolong bayarkan so duduk di Condo D’Savoy 3 bilik. Tak silap RM400+ rate semalam.

Ok sangat-sangat jugak and tak ramai orang. Maybe sebab awal tahun lagi dan bukan waktu cuti sekolah. Kitorang sampai pun dah pukul 9-10 malam kot.

Bilik and ruang tamu semua ada air cond. Tuala , sabun bagai provided hokeh. Puas hati laa and luas budak-budak ni main kejar – mengejar / menyepah.

SO pengantin siap dari Condo D’Savoy la dan esoknya janji dengan rombongan pukul 12 di entrance A’ Famosa

SABTU, 24 Jan 2015

Pagi-pagi Ayah Nizam dah keluar belikan breakfast. Mekacihh.

Pukul 10 macam tu janji dengan Pak Andak (Uncle Rashid) untuk ambil kunci Banglo so balik dari kenduri boleh terus pergi banglo pulak.

Jauh ke dalam jugak dari Condo D’Savoy tu dan bila masuk memang puas hati sangat semua serba serbi cukup.

Bayangkan kami yang berkereta banyak tu muat tidur ade 4 bilik and ruang depan tu penuh.

Bantal, towel, selimut, toto kemain semua cukup tak payah keluarkan pun toto kitorang bawak dari rumah.

Malam tu start bakar buat bbq. Beli barang-barang dekat Giant Tampin tak jauh sangat dari A’Famosa tu. Tapi make sure la beli segala barang sebab A’Famosa tu memang dah ke dalam sangat nak keluar pun dah malas.

Budak-budak la paling suka berapa kali terjun masuk dalam kolam entah. Dah kolam depan mata je kan. Lapar naik lepas tu terjun balik.

Bilik semua aircond kat ruang tamu pun air cond.

Periuk nasi bagai semua ada.

Banyak gambar nak upload tapi nanti dulu lah..

Sesiapa yang berminat nak dapat info sila email ke basirah@gmail.com ye

Sangat kecewa dengan Air Pak

Berkaitan dengan entry www.gediks.com/2015/01/28/littlewhiz-cyber-warehouse-sales-27-29-jan-2015/

Kalau ikutkan Littlewhiz dah hantar pada Air Pak hari yang sama iaitu 27hb tapi bayangkan sampai sekarang 2 Feb barang masih dekat branch Kajang kataenyeee

Geram nyaaa.. bukannya jauh pun Kajang dengan Cyberjaya tu apa masalah sangat nak ambik masa sampai berminggu-minggu?

Bukan duduk ceruk pendalaman pun.

Very very disappointed!

 

airpakr2