Cara-cara membeli rumah : Langkah 1

Untuk membeli rumah, kita perlu ada keputusan sebulat suara (suami + isteri) dan paling penting, lokasi dan bayaran bulanan rumah tersebut.
Adakah kurang dari kadar sewa sekarang atau lebih mahal ?
Adakah lagi dekat dari tempat kerja anda berdua atau lagi jauh?

So kesimpulannya, banyak faktor dan aspek yang kita kena kaji bersama sebelum kita decide nak beli rumah ni.

Sebelum ni kami dah terkena bila nak beli rumah dari owner. Macam-macam hal dan akhirnya lepas 3 tahun baru settle dan alhamdulillah dapat balik 10% deposit kami cuma burn sikit duit lawyer tu.

Kali ini, kami decide nak tengok perumahan baru yang sedang dibina atau akan dibina so lagi senang deal direct dengan developer je.

Perkara pertama. Carilah di website, tanya-tanya kawan ke, join property forum ke dan macam-macam cara lagi la.

Kami jumpa pulak di facebook developer tu sendiri dan ade few property baru yang akan mulakan / masih dalam pembinaan lagi.

Cuma 1 faktor yang acapkali berlaku bila developer tak dapat siapkan rumah dan rumah terbengkalai (Nauzubillah jauhkanlah kami dari masalah macam ni )

Bila anda dah decide property mana yang anda nak, sila telefon Developer dan tanya duit booking ada ke tak dan usually in charge person akan cakap supaya anda sediakan dokumen-dokumen penting untuk proses pinjaman bank. Dokumen yang penting:
1) Salinan IC
2) Salinan slip gaji untuk 3 bulan latest
3) Salinan EA form
4) Salinan KWSP

Bila dah ada ni berserta duit booking, boleh lah kita pergi pejabat Developer untuk confirmkan lot rumah yang kita nak tu.

Dan developer juga akan tolong kita submitkan borang pinjaman perumahan (tapi yang ni tak surela kalau ada developer yang tak tolong buat kalau kes macam tu means kita kena la submit sendiri dekat bank untuk dapatkan pinjaman perumahan)

Berjalan-jalan ke Korea Ogos 2014: Buat passport

Once ticket dah beli.. Kita kena make sure la passport international kita tu ada and masih hidup ye

Kalau tak memang menangis la depan pintu gate karang =P

Sebabkan kami punya passport dah expired and si M tu pun takdak passport so kami pun mula carik information macam mana nak renew passport. Tapi since passport dh expired tahun lepas so memang kena buat baru la passport ni.

Kami pergi kedai gambar buat gambar baru sebab sekarang background kena putih ye bukan biru lagi.

4 keping RM12 macam tu siap soft copy dalam CD lagi.

Untuk buat passport hanya sekeping diperlukan.

Kami dah check yang Imigresen bukak weekend so Sabtu pagi-pagi dah bangun.

Ikutkan info kami pergi ke Presint Diplomatik Wisma Chancery tapi dapat info yang bahagian passport dah pindah ke Wisma Ikhlas dekat Presint 2.

Kitorang sampai je parking jela sepah-sepah akan nampak banyak kereta parking dan dah ada line yang panjang depan tu. Tu semua nak buat passportlah tu.

Dalam pukul 8 pagi ada officer yang bagi nombor dan kalau nombor habis dia suruh naik atas tingkat 3 untuk dapatkan nombor.

PERHATIAN: Nombor kena ambik setiap orang ye. Bukan ikut group.

Officer perempuan sorang tu pulak bagi 1 nombor je kat kitorang bertiga ni. Bila sampai giliran, nasib baik officer tu suruh ambik no lain je kat kaunter and dia proceedkan sekali.

Ada kes yang terpaksa la tunggu no giliran lain.

Kitorang dapat no 70++ tapi yang no baru ambik tu dah 190+ Gila kentang la nak tunggu lama-lama padahal salah officer tu.

PERHATIAN no 2: Tak payah dah nak ambil gambar kat luar sebenarnye sebab ada kamera dekat setiap kaunter and officer akan ambik gambar kita terus.

Nasib la tak comot sangat ya Allah.. haha

Tapi M je kena gune gambar passport yang dari kedai tu sebab 5 kali try si minah tu siap buat peace la senget-senget la. tutup mata la.. officer tu give up :P

lepas tu untuk pembayaran :

Dewasa untuk 2 tahun RM100
Kanak-kanak untuk 2 tahun RM80

Lepas tu kitorang pergi makan breakfast kat luar ada gerai bukak then datang balik tengok-tengok dah siap

Akhirnya…. =)

Melancong ke Korea Ogos 2014 : Beli tiket

Once dah decide nak pergi Korea, sila dapatkan tarikh yang sesuai bila kita nak pergi tu ye.

Better beli time sale dan jangan tiru saya. Budget akan jadi lebih tinggi kalau tak merancang awal. Tapi saya jenis memang akan beli terus bila rasa nak pergi dan bukan jenis yang suka plan 6 bulan – 1 tahun sebelum untuk travel sebab nanti mood tu makin hilang.

So depends pada anda yea.

Apa yang anda kena buat sekarang?

Sila check online website untuk airlines ticket.
Contoh:

1) Malaysia Airlines – masa study dulu jarang guna MAS sebab mahal sangat compare dengan mana-mana air lines yang lain . Tapi ada time-time memang murah dan lagi selesa naik MAS compare airlines yang lain.

2) Air Asia – sebelum 2010 memang Air Asia X tak wujud lagi
3) Cathay Pacific – few times pernah naik ICN – KL tapi kena transit
4) China Airlines – few times pernah naik jugak still kena transit dulu

So apa lagi?

Sila beli ticket airlines anda..

Lepas tu baru kita settle perkara berkaitan once dah ada ticket kan? =)

Melancong ke Korea Ogos 2014 : Decision

Macam mana nak pergi Korea?

Yang pasti anda kena decide bila nak pergi, berapa orang nak pergi dan berapa hari nak pergi, tujuan nak pergi Korea, style nak melancong yang style backpacking ke yang luxury ke so semua tu terpulang..

Dan yang paling penting bila semua akan ada step by step bila kita sendiri dah decide nak pergi Korea =)

Decide dulu.. baru rancang yang selebihnya..

Saya dah buat keputusan nak balik ‘kampung’ dengan tujuan personal matters.

Akan ada beberapa siri selepas ini..

Last saya tinggalkan Korea pada March 2010… sekarang dah August 2014.

Sudah hampir 5 tahun saya tinggalkan ‘kampung’ saya yang mana usia paling genting dalam hidup saya iaitu usia remaja dihabiskan di sini..

Perjalanan kali ini lebih mencabar.. Sebab saya bukan pergi sorang tapi bukan berdua dan bukan bertiga tapi berempat.

First time travel dengan toddler berusia 27 bulan dan young kid berumur 7 tahun..

Agak mencabar di situ tapi once decided.. we’ll go with the plans =)